NHL: jópofa statisztika – újabb apa-fia páros a 900-asok klubjában

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.10.19. 17:59
null
Alexander Steen és Thomas Steen
A pályafutása 900. NHL-alapszakaszmeccsét teljesítő Alexander Steen illusztris társaságba került: édesapjával együtt csatlakozott a Bobby és Brett Hull, valamint Gordie és Mark Howe alkotta szűk elithez.

 

Vannak olyan családok, amelyekben az orvosi hivatás száll apáról fiúra, másutt a horgászat szenvedélye, esetleg az autóbütykölés és hasonlók.

Északon meg a jégkorong szeretete.

Bobby és Brett Hull, Gordie és Mark Howe, Thomas és Alexander Steen – magyar idő szerint vasárnap hajnal óta három olyan apa, fiú páros van, amelynek mindkét tagja elmondhatja magáról, hogy lehúzott legalább 900 mérkőzést a világ legerősebb jégkorongbajnokságában, az NHL-ben.

A lista kiegészülése Alexander Steennek köszönhető: a St. Louis Blues svéd-kanadai szélsője a Chicago Blackhawks elleni bajnokin édesapja, Thomas után szintén elérte a bűvös 900-as mérföldkövet, ezzel pedig végleg beírta a Steen nevet a hoki történelemkönyvébe.

NEM IZGATTA TÚLSÁGOSAN

A leghíresebbek: Sutterék
Ha a jégkorong és a családi kötelékek kapcsolatát vizsgáljuk, kikerülhetetlen a Sutter família.
Az eredetileg a kanadai Viking városából származó család a hokivilág leghíresebb dinasztiája: két generáción keresztül összesen 11 tagjuk tette le a névjegyét az NHL-ben – mondani sem kell, közülük többen ugyancsak St. Louisban –, a második generáció tagjai a mai napig aktívak. A jó példa előttük van az első generáció tagjainak személyében: a hat testvér, Brian, Darryl, Duane, Brent, Rich és Ron több mint 5500 meccset húzott le az NHL-ben, nyert összesen hat Stanley-kupát, Darryl pedig edzőként is bajnok lett – kétszer.

A tengerentúlon, közelebbről is St. Louisban persze már nagyon készültek a jeles eseményre – leszámítva magát a főszereplőt, akit nem különösebben izgatnak fel az olyan csekélységek, mint hogy neve a hokitörténelem legjobbjai mellé kerül.

„Nem tudtam, de jópofa statisztika– közölte Steen angyali nyugalommal a helyi rádióban a műsorvezető azon kérdésére, tisztában van-e azzal, micsoda illusztris társaságba kerül nemsokára édesapjával együtt. Igazából nagyon szerencsés vagyok, nemcsak azért, mert megadatott, hogy ebben a ligában játsszak, hanem mert az is megadatott, hogy ilyen sokáig. Gyakorlatilag az öltözőben nőttem fel édesapám mellett, gyerekkorom óta ez volt az álmom, szóval különleges érzés ez most.”

Ebben a néhány mondatban egyébként minden benne is van, amit Alexander Steenről tudni kell: egyszerű északi ember, a felhajtást kevéssé kedvelő, ellenben alázatos, példás értékrendű, és megállás nélkül dolgozik, akár a gép – éppen, mint édesapja, Thomas, aki a Winnipeg Jets élő legendájaként végül – a rájátszásokat is beleszámítva – 1056 meccsnél és 861 pontnál állt meg az NHL-ben. Fia, a 34. életévét taposó Alexander két különböző klubban, a Toronto Maple Leafsben és a St. Louis Bluesban húzta le az eddigi 900 alapszakaszmeccset, amely mellé 61 playofftalálkozó is párosul, ezeken összesen 613 pontig jutott. S ha azt vesszük, hogy még csak 34 éves, és az elmúlt négy idényben alig hagyott ki meccset, azaz igen strapabíró, ki tudja, hol lesz a vége.


STASTNYÉK LEHETNEK A KÖVETKEZŐK

Steenék ezzel egy másik illusztris családi társaság tagjainak is vallhatják magukat.

Mindössze öt olyan apa, fiú páros van ugyanis, amelynek mindkét tagja eljutott legalább 500 pontig az NHL-ben: rajtuk, valamint a már említett Hull és Howe duón túl J. P. és Zach Parise, valamint Peter és Paul Stastny. Érdekesség, hogy utóbbi kettő, mármint Zach Parise és Paul Stastny egyaránt aktív még, és javában termeli a pontokat, Stastny ráadásul tavaly még Steen csapattársa volt a Bluesban.

Mi több, Paul Stastny lehet a következő, aki édesapjával együtt feliratkozik a 900-900 meccsesek listájára, hiszen a Pozsonyban született, majd ugyancsak St. Louisban legendává váló Peter Stastny 977 alapszakaszmeccsnél állt meg, a már amerikai állampolgár fia most jár 827-nél – és még csak 32 éves...

ST. LOUISBAN NAGYON TUDNAK VALAMIT

Ha ő is „révbe ér”, megállapíthatjuk, hogy St. Louisban nagyon tudnak valamit, hiszen ez esetben a négy páros nyolc tagjából négyen is – Brett Hull, Alex Steen, Peter és Paul Stastny – is megfordultak a Bluesnál!

„Az ilyen rekordokra mindig jó érzés visszatekinteni erősítette meg Alex Steen. Édesapám is szerencsés volt, hiszen a teljes pályafutását ugyanannál a klubnál, a Winnipegnél tölthette el, és bár én Torontóból kerültem St. Louisba, valamiért úgy érzem, mintha én is egész életemben itt játszottam volna. A város nagyszerű, tényleg szerelembe estünk vele, és otthonunkként tekintünk rá. Mindenki, aki körülvesz minket – legyen az volt és jelenlegi játékos vagy az emberek a városban –, sokat segített, hogy ehhez a nagy mérföldkőhöz érjek. Hálás vagyok nekik, cserébe előre nézek, és azon leszek, hogy ez az egész minél tovább tartson!”

Testvérharc
Az előző idény egyik legfontosabb bejelentése volt, hogy a méltán népszerű Sedin ikrek, Henrik és Daniel, elbúcsúznak az NHL-től és szeretett klubjuktól, a Vancouver Canuckstól, amelynél 17 feledhetetlen évet húztak le egymás mellett jóban-rosszban. Az ikonikus svéd ikerpár visszavonulása után is maradtak azonban fivérek az NHL-ben, igaz, valamennyien más-más klubban játszanak. A Chicago és a St. Louis összecsapása például Steenék mérföldköve mellett emiatt is érdekes volt: a Hawks védője, Nick Schmaltz először nézett farkasszemet bátyjával, a Blues-csatár Jordannel. Nézzük tehát az aktuálisan az NHL-ben játszó testvérpárokat vagy éppen -triókat!
Jordie (Dallas) és Jamie Benn (Montreal)
Nick (Columbus) és Marcus Foligno (Minnesota)
Mikael (Minnesota) és Markus Granlund (Vancouver)
Adrian (Los Angeles) és Mario Kempe (Arizona)
Jamie (Florida) és Brock McGinn (Carolina)
Nick (Anaheim) és Brett Ritchie (Dallas)
Jordan (St. Louis) és Nick Schmaltz (Chicago)
Brayden (St. Louis) és Luke Schenn (Anaheim)
Reilly (Vegas) és Brendan Smith (NY Rangers)
Eric (Minnesota), Marc (NY Rangers) és Jordan Staal (Carolina)
Mark (Ottawa) és Michael Stone (Calgary)
Ryan (Edmonton) és Dylan Strome (Arizona)
P. K. (Nashville) és Malcolm Subban (Vegas)
Chris (Vancouver) és Brandon Tanev (Winnipeg)
James (Philadelphia) és Trevor van Riemsdyk (Carolina)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik