Góóól, Minden héten háború, A 42-es – ezek maradtak ki a legjobb 100-ból

Vágólapra másolva!
2020.08.11. 15:00
null
Al Pacino, a Miami Sharks edzőjét alakítja a Minden héten háború című filmben (Fotó: AFP)
A koronavírus-járvány ideje alatt a The Athleticnél gondoltak egyet, majd kikérték több mint 120 munkatárs véleményét a legjobbnak vélt sporttematikájú filmekről. Sok száz műre érkezett szavazat, ezek értékelése után összeállították minden idők 100 legjobb alkotását. 12 részes sorozatunkban ezeket mutattuk be, majd szót ejtettünk a legjobb magyar alkotásokról is. A Nemzeti Sport Online most azokat a sportfilmeket gyűjtötte össze, amik nem kerültek fel a The Athletic listájára, pedig talán ott lett volna a helyük. A tízes lista sorrendjét az IMDB-értékelések alapján állítottuk össze.


Az Athletic listájához hasonlóan mi is meghatároztunk néhány kitételt:csak filmek kerülhettek az összeállításba, sorozatok, illetve dokumentumfilmek, valamint dokumentarista életrajzok nem.

10. Góóól (Goal, 2005)

IMDB: 6.7/10

Miről szól? Ki ne emlékezne Santiago Munezre, a mexikói srácra, aki a szegénységből kitörve a Newcastle United játékosa lett. Miután maga mögött hagyja a kertészkedést és a kínai konyhát, a fiatal játékos nehézségekbe ütközik az angol kaland elején: nem fogadják be a csapattársak, nem elég kemény és még asztmás is. Persze ő állja a sarat és kitartóan küzd... ugye, önök is tudják? Igen, előbb csak csere, ám a sok gyakorlással beverekszi magát a kezdőbe, és a film végén hőssé válik. A történetet szerintem nem is kell jobban kibontani, a labdarúgás szerelmesei valószínűleg már ezerszer látták ezt a filmet. Így nincs más hátra, mint pattogatott kukoricát ragadni, s nosztalgiázni, miközben „a mexikói Alex Hunter” a Bajnokok Ligájába repíti a Newcastle-t.

9. Menekülés a győzelembe (Escape to Victory, 1981)

IMDB: 6.7/10

Miről szól? Egy futballmérkőzésről, ahol a náci németek szövetséges hadifoglyok ellen játszanak. A Robert Hatch (Sylvester Stallone) és John Colby (Michael Caine) vezette rabok arra akarják felhasználni a meccset, hogy megszökjenek. Meg is van a terv – a szennyvízcsatornán keresztül akarnak lelépni – azonban a félidőben 4–1-re égnek. Naná, hogy ezt nem hagyják, feljönnek egy gólra, majd a Pelé alakította Luis Fernandez ollózós góljának köszönhetően ki is egyenlítenek, ám a meccs végén a bíró tizenegyest ítél a németeknek. Ehhez persze Stallone kapusnak is lesz egy-két szava...

A filmnek magyar vonatkozása is van, hiszen John Huston forgatókönyvírót a Fábri Zoltán és Bacsó Péter által írt „A két félidő a pokolban” című alkotás ihlette meg, ráadásul az 1981-ben bemutatott művet Budapesten és Dunakeszin forgatták, a legtöbb futballjelenetet az MTK pályáján vették fel.

8. Minden héten háború (Any Given Sunday, 1999)

IMDB: 6.9/10

Miről szól? Bár maga az NFL és annak csapatai név szerint nem szerepelnek a filmben, nagyszerűen bemutatja, hogyan is működik egy franchise a profi amerikaifutball-ligában. Adott egy lelkileg megfáradt edző (Al Pacino), akinek minden döntésébe beleszól a keménykezű tulajdonos (Cameron Diaz), egy kiöregedő, sérülékeny irányító (Dennis Quaid), akinek nehéz elfogadnia, hogy hamarosan át kell adnia a helyét az újoncnak (Jamie Foxx). Bár a futballpályán bemutatott jelenetek olykor el vannak túlozva, az amerikai foci rajongóinak garantáltan tetszeni fog a mű – és nem csupán az akciójelenetek, hanem a közel három órában kibontott konfliktusok és jellemfejlődések miatt is. Ó, és aki nem érzi magát kellően motiváltnak, annak kötelező megnézni Al Pacino öltözői beszédét!

7. Sérülés (Concussion, 2015)

IMDB: 7.1/10

Miről szól? Egy nigériai orvos és az NFL harcáról. A drámai események igaz történetet dolgoznak fel, ez pedig nem vet jó fényt a profi ligára és annak vezetőire. Dr. Bennett Omalu (Will Smith) Pittsburghben él, ahol a Steelers korábbi játékosai legendáknak számítanak. Ezeknek az ikonoknak egy része azonban tönkremegy, megőrül, majd tragikus módon meghal. Az elhivatott orvos rájön, hogy a rengeteg bekattanás és elhalálozás nem véletlen, a játékosok fejét ugyanis túl sok ütés érte karrierjük során – ez a CTE. Persze hiába jön logikus érvekkel, az NFL először tudomást sem vesz róla, majd megpróbálja elhitelteleníteni a szakembert, aki azonban a végsőkig harcol igazáért.

6. Rendíthetetlen (Unbroken, 2014)

IMDB: 7.2/10

Miről szól? Az Angelina Jolie rendezte igaz történet középpontjában Louie áll. A fiú sokszor kerül bajba, ám a testvére nem nézi le, lehetőséget lát benne: olyan gyors, hogy akár profi szinten is futhatna. Bátyja segítségével távfutó lesz Louie-ból, a sok edzés pedig eredményesnek bizonyul – az 1936-os olimpián a 8. helyen végez. Az atléta viszont nem szentelheti életét a sportnak, ugyanis háborús idők közelednek, neki pedig a seregben a helye. A második világháborúban brutális próbatételeken megy át, ő azonban végig „Rendíthetetlen” marad.

5. Pelé (Pelé: Birth of a Legend, 2016)

IMDB: 7.2/10

Miről szól? Magáról a brazil legendáról. A filmben végignézhetjük, ahogyan a kicsi Peléből egy valódi nemzeti ikon lesz. A 2014-es világbajnokságon élőben láthattuk – főleg a németek elleni elődöntőben –, mit is jelent Brazíliának a labdarúgás, és a sportág iránti szenvedélyt ebben az alkotásban is érzékeltetik a rendezők. Pelét már fiatalon imádják a brazilok, ez nem is lehet meglepő, hiszen a selecao egyik legnagyobb védjegye a látványos futball, az ifjú csatár pedig már 16 évesen új szintre emeli ezt.

4. Egy kosaras naplója (The Basketball Diaries, 1995)

IMDB: 7.3/10

Miről szól? A drámai igaz történet, Jim Carroll (Leonardo DiCaprio) tinédzserkorát mutatja be. A középiskolai kosaras folyton bajba kerül, drogozik, és a tragikus történéseket a naplójában örökíti meg. Miután elveszíti legjobb barátját, a heroinhoz is hozzányúl, úgy tűnik nincs visszaút. A fiatal srác számára ez lesz a legfontosabb, bármire képes, hogy megkapja az adagját. Amikor már a saját anyja is lemond róla, akkor nekünk, nézőknek sincs túl sok elvárásunk a fiúval kapcsolatban, ő azonban a film végére – miután a börtönt is megjárta – rájön, hogy ez az életmód nem vezet sehová.

3. A golfbajnok (The Greatest Game Ever Played, 2005)

IMDB: 7.4/10

Miről szól? Az 1913-ban játszódó sztori megtörtént eseményeket mutat be. Francis Ouimet (Shia LaBeouf) hétévesen beleszeret a golfba, miután a legendás brit játékos, Harry Vardont látta akcióban. Francis azonban nem az a klasszikus golfozó. A sportágat a gazdagok uralják, az ő családja viszont a középosztályban helyezkedik el. Ennek megfelelően édesapja nem hisz a csodákban, arra utasítja fiát, hogy hagyja abba a golfot, és keressen igazi munkát. Na de kérem, ha az elhivatott fiú betartaná apja kérését, akkor ez a film el sem készült volna...

2. A 42-es (42, 2013)

IMDB: 7.5/10

Miről szól? Arról, mennyire volt jelen a rasszizmus az Egyesült Államokban az 1940-es években. Jackie Robinson nem akart mást, mint baseballozni. Amikor a Los Angeles Dodgerstől megkapja a nagy lehetőséget, új csapattársai nem akarnak vele játszani, teljesen kiközösítik. Ha ilyen társaid vannak, minek neked ellenség, ugye? Nos, ez nem igaz Robinson esetében, számára az ellenfelek is pokollá teszik az életet, legyen az edző vagy játékos. És, hogy mi a legnagyobb problémájuk Robisonnal? A fehérek félnek, ugyanis a baseball az ő sportjuknak számít 1945-ben, és ha Jackie lemossa őket, akkor az teljesen megváltoztathatja a profi baseballt. A változás be is következett...

1. A szív bajnokai (The Blind Side, 2009)

IMDB: 7.6/10

Miről szól? A biztos családi háttéről. Michael Oher valószínűleg soha nem jutott volna be az NFL-be, ha nevelőszülei nem fogadják be. Az édesanyja drogozott, Oher pedig otthonból otthonba került, valamiért azonban mindig elszökött. Amikor végre egy szerető családba csöppen, akkor életében először rájön, nincs egyedül a világban. Bármit megtenne a mostohaanyjáért és a testvéreiért, ezt pedig a futballpályán is kamatoztatni tudja: „A csapat a családod. Amikor az irányítóra nézel, rám gondolsz. Meg kell védened őt!” – mondta a nevelőanyuka „Big Mike-nak”. Ő pedig így is tett. Legyen az középiskola, egyetem vagy NFL, mindig ezek a mondatok lebegtek a szeme előtt.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik