Az aszfalt királyai, Creed, Karate kölyök – íme, a 100 legjobb sportfilm (8.)

Vágólapra másolva!
2020.07.13. 14:51
null
Az aszfalt királyai című film egyik jelenete (Fotó: AFP)
Sok hete már, hogy a koronavírus-járvány miatt legfeljebb takaréklángon éghet a sportélet. A járvány egy időre otthonainkba kényszerített minket, sok bajnokságot befejezettnek nyilvánítottak, még többet elhalasztottak. A The Athleticnél gondoltak egyet, majd kikérték több mint 120 munkatárs véleményét a legjobbnak vélt sport tematikájú filmekről. Sok száz műre érkezett szavazat, ezek értékelése után összeállították minden idők 100 legjobb alkotását. 12 részes sorozatunkban ezeket mutatjuk be, majd természetesen szót ejtünk a legjobb magyar filmekről is, illetve azokat is górcső alá vesszük, amelyek lemaradtak a The Athletic listájáról. Lássuk a 21–30. helyezettet!

A listáról tudni kell, hogy az óriási szórás miatt néhány kitétel előre meg lett határozva:csak filmek kerülhettek fel, sorozatok nem, dekitétel volt az is, hogyaz alkotás rendelkezzen legalább egy Oscar-díj-jelöléssel, vagyszerepelnie kell a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásában, vagy legalább 1 millió dolláros bevételt kellett hoznia a pénztárakban, vagy egész egyszerűen akkora kulturális értéke legyen, hogy nem maradhat ki.

Valljuk be, ilyen kritériumok alapján nem szokványos listával szembesültünk –annak tudatában meg aztán végképp nem, hogyaz NSO márciusban megszavaztattaminden idők tíz legjobb sportfilmjét, aminek merőben más lett a végeredménye. Lássuk hát akkor a The Athletic listáját!

A 30–21. HELYEN ÁLLÓ ALKOTÁSOK

30. Karate kölyök (The Karate Kid, 1984)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 84.06/100

Miről szól?

A Robert Mark Kamen forgatókönyve alapján készült és 1984-ben bemutatott Karate kölyök mára kultuszfilmmé vált. Az idős Miyagi a világ egyik, ha nem a legjobb karatemestere, ám egyelőre nem találta meg azt a tanítványt, aki méltó lenne az örökébe lépni – aki a mozdulatokon túl a teljes filozófiát is a magáévá tehetné. Daniel nehezen illeszkedik be az új otthonába, diáktársai zaklatni kezdik, Miyagi pedig emiatt tanítani. A fiú végül példás kitartásról tesz bizonyságot, és egy versenyen fényes elégtételt vesz diáktársain.

29. Péntek esti fények (Friday Night Lights, 2004)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 84.24/100

Miről szól?

A texasi Odessában már-már vallás a helyi, középiskolai amerikaifutball-csapatnak szurkolni. A Permian fiatal tehetségeinek így nem csak a riválisokkal kell megküzdeniük az állami bajnoki címért, hanem a drukkerek által a vállukra helyezett nyomással is. Az elvárás nem kisebb, mint veretlenül eljutni a döntőbe – cserébe az együttes tagjai aranyéletet élhetnek, tanulni alig kell, a stiklik beleférnek, a csajok pedig csak úgy ragadnak rájuk a jobbnál jobb partikon. Aztán az új idény első fordulójában súlyos sérülést szenved a csapat irányítója, és hirtelen minden a feje tetejére áll...

28. Creed: Apollo fia (Creed, 2015)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 84.39/100

Miről szól?

A Rocky-sorozat első spin-offja. Apollo Creed házasságon kívül született fiának egyáltalán nem volt könnyű a gyerekkora, édesanyja halála után egy nevelőintézetbe kerül, ahonnan elhunyt édesapja felesége, Mary Creed veszi magához. A fiú hosszú időn keresztül nem foglalkozik örökségével, ám közel a harminchoz úgy dönt, ideje mindent sutba vágni és tenni egy próbát régi vágyával: profi bokszolóvá válni, akár az apja. Ehhez pedig van is egy terve: felkeresi Apollo egykori riválisát, a sporttársból sportbaráttá váló Rocky Balboát...

27. Az aszfalt királyai (Ford v Ferrari, 2019)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 84.46/100

Miről szól?

A versenyzőből lett tervező, Carroll Shelby és a brit pilóta, Ken Miles szinte a semmiből megpróbálja megteremteni azt a versenyistállót és autót, amely képes lehet a Ford égisze alatt megverni a Ferrarit az 1966-os Le Mans-i 24 óráson. „Menj. És. Nézd. Meg. Ha még nem tetted... Ez legyen a következő dolgod, ha olvasod ezt a listát. Nálam 100 pont. Nemcsak a legjobb filmnek járó jelölés, hanem a színészi játék, az akció és a történetleírás miatt is egy remek mozi lett” – írta ajánlójában a The Athletic Los Angeles-i munkatársa, Josh Cooper.

26. Emlékezz a Titánokra (Remember the Titans, 2000)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 84.48/100

Miről szól?

1971-ben járunk. Virginiában összevonnak két, addig csak fehéreknek és csak feketéknek fenntartott iskolát, a közös futballcsapat élére pedig kinevezik a Denzel Washington játszotta Boone-t vezetőedzőnek. Az afroamerikai trénert nehezen fogadják el a korábban is rendkívül sikeres és menő játékosok. Passzív és kevésbé passzív ellenállásuk botrányok egész sorához vezet. Aztán mire összeállna a csapat, jön egy baleset... „Adott minden idők egyik legjobb színésze, Denzel Washington a főszerepben. És nemcsak remekül játszik, hanem úgy játszik, hogy tényleg elhiszed neki, hogy futballedző – az a fajta, akiért a falon is képes lennél átmenni” – szól Darnell Mayberry, a Chicago Bullsért felelős szerző kommentárja.

25. Pénzcsináló (Moneyball, 2011)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 84.48/100

Miről szól?

Az Oakland Athletics az addig látottaktól teljesen eltérő struktúrában, a többi csapat költségvetése töredékéből szeretne történelmet írni. A történet a játékosból lett csapatvezető, Billy Bean (Brad Pitt) valódi történetét veszi alapul, aki egy fiatal közgazdász (Jonah Hill) segítségével analitikus klubmodellt épít fel – a statisztikai alapokra helyezett játékoskiválasztással először meghökkentik a saját környezetüket is, a klubon belül is többen próbálnak ellenük dolgozni, ám a nehéz anyagi helyzet végül nem hagy más választást, a projekt kibontakozhat. De még hogyan!

24. A Pankrátor (The Wrestler, 2008)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 85.23/100

Miről szól?

Randy „Ram” Robinson, a kilencvenes évek ünnepelt pankrátora egyik napról a másikra feladni kényszerül a karrierjét, amikor meccs után szívrohamot kap. Napjainkban egy vegyeskereskedésben dolgozik, élete pedig a legkevésbé sem idillikus. Lányával romokban hever a kapcsolata, élete egyetlen öröme, hogy munka után egy sztriptízbárba járva vezetheti le a feszültséget. Itt ismeri meg Cassidyt, a táncosnőt, akinek – akárcsak a lányának – igyekszik bebizonyítani, hogy még mindig ér valamit: így hát az orvosok tanácsa ellenére visszatér egy végső összecsapásra korábbi legfőbb riválisával. „Egyszerűen nem tudod kikapcsolni ezt a filmet – még akkor sem, ha néhány alkalommal úgy érzed, jobb lenne másfelé nézni” – írja Rob Rossi, a lap Pittsburgh Penguins-szakírója.

23. Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can't Jump, 1992)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 85.41/100

Miről szól?

A fekete bőrű, nagydumás Sidney az utcai kosárpályák egyik legmenőbb fazonja. Kifejezetten lekezelő, amikor először találkozik Billyvel, akinek már-már zsonglőri képességeiről egyetlen porcikája sem árulkodik. A két srác végül összebarátkozik a pályán és remek csapattá kovácsolódik. Ez jól is jön számukra, mert a vígjáték és dráma határán táncoló film története hamar fordulatot vesz, amint kiderül, hogy Billy rengeteg pénzzel tartozik a helyi gengsztereknek. Immár nemcsak a játék élvezetéért kosárlabdáznak, hanem beneveznek egy híres-hírhedt utcai versenyre, amely minden problémájukra megoldást kínálhat. Legalábbis így hiszik...

22. Egy dominikai spíler (Sugar, 2008)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 86.29/100

Miről szól?

Évtizedekkel ezelőtt fehér hollónak számított egy-egy latin-amerikai játékos az amerikai profi baseball-ligában. 2008-ban a játékosok több mint huszonöt százaléka már latin-amerikai származású. Közéjük tartozik a tizenkilenc éves dobó, Miguel „Sugar” Santos is, aki a Dominikai Köztársaságból érkezik az egyik csapathoz. Egy iowai farmercsaládnál helyezik el. Itt kezdődnek az igazi nehézségek: az anyjától és a barátnőjétől távol, idegen környezetben és kultúrában kell élnie. Szembesül a rasszizmussal, sérülés hátráltatja, tiltott szerekkel próbálkozik. Vajon megtalálja-e a helyét Santos ebben a világban, sikerül-e bekerülnie a ligába? – olvasható a filmet hazánkban forgalmazó HBO ajánlója.

21. Baseball álmok (Field of Dreams, 1989)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 86.35/100

Miről szól?

Ray és felesége beleunva a nagyvárosi létbe egy vidéki farmra költözik. Ám az egyszerű gazdálkodói lét helyett Ray egy látomás hatására úgy dönt, baseballpályát készít a kukoricás közepén. A pályán sorra tűnnek fel a letűnt korok klasszisai, akik még utoljára alkotnak egy klasszis csapatot. „A film eleinte giccses, aztán érdekes, végül pedig az ikonikus, mennyei irányba fordul. Inspiráló alkotás, ahol az álmok valóban valóra válnak” – ad löketet az elsőre szemöldökfelhúzós sztori mellé Scott Dochterman, a The Athletic iowai tudósítója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik