NFL-legek: parádés bemutatkozások, fagyos mérkőzések és szomorú búcsúk

Vágólapra másolva!
2024.01.17. 12:29
null
Patrick Mahomesnak nem csak a Miami Dolphins védelmével, hanem a hideggel is meg kellett küzdenie (Fotó: Getty Images)
Megkezdődött az NFL rájátszása. A legtöbb meccsen az esélyesebb nyert, azonban így is voltak váratlan fordulatok és kivételes teljesítmények a Wild Card körben. Jordan Love, C. J. Stroud és Puka Nacua is remek bemutatkozáson van túl, a Philadelphia Eagles a rájátszás mellett egy játékosától is elbúcsúzott, Detroitban örömünnep volt Matthew Stafford hazatérésekor, míg Kansas Cityben és Buffalóban a rendkívüli hideg okozott beszédtémát. Érdekességek és sztorik az NFL-ből.

 

A KÖVETKEZŐ KÖR MENETRENDJE

Újabb hat csapat búcsúzott az NFL küzdelmeitől, így már csak nyolcan maradtak talpon. Az Amerikai főcsoportban nem volt meglepetés, és a pihenőhéten lévő Baltimore Ravenshöz a másik három csoportgyőztes csatlakozik. A Nemzeti főcsoportban is csak a hetedik kiemelt Green Bay tudta borítani a papírformát, így a Packers utazhat San Franciscóba, míg a Detroit Lions a Tampa Bay Buccaneerst fogadja.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, RÁJÁTSZÁS
DIVISIONAL ROUND
Szombat

22.30: Baltimore Ravens (1.)–Houston Texans (4.) (Tv: Arena4)
Vasárnap
2.15: San Francisco 49ers (1.)–Green Bay Packers (7.) (Tv: Arena4)
21.00: Detroit Lions (3.)–Tampa Bay Buccaneers (4.) (Tv: Arena4)
Hétfő
0.30: Buffalo BIlls (2.) – Kansas City Chiefs (3.) (Tv: Arena4)

A HÉT VIHARA

A Wild Card kört megelőző napokban a rengeteg esélylatolgatás mellett a hírek nagy része a Kansas Cityben és Buffalóban lévő rendkívüli időjárásról szólt. Mivel mindkét csapat nyitott stadionban játszik, nehéz megmérettetésnek néztek elébe a játékosok. A Chiefs otthonában körülbelül mínusz 20 fokos hőmérsékletet mértek, ami a szél miatt akár mínusz harmincnak is érződhetett a meccs egyes időszakaiban. Ez volt az NFL-történelmének a negyedik leghidegebb meccse és még a saját otthonunkból is láthattuk, hogy rendkívüli a szituáció a játékosok lélegzetvételén, a jéggé váló sörökön, Andy Reid vezetőedző jégcseppesre fagyott bajszán, valamint Patrick Mahomes betört sisakján.


A Bills találkozóját a brutális idő miatt még halasztani is kellett. A New York állami városban ugyan a hidegre nem volt ennyi panasz, de egy olyan hóvihar söpört végig a területen, hogy a csapat a saját szurkolói segítségét kérte, hogy takarítsák el a havat a lelátóról és a pályáról egyaránt. A munka és a halasztás végül meghozta gyümölcsét, hisz a meccs közben a drukkerek hógolyócsatáin kívül szinte semmit nem lehetett érzékelni abból, milyen súlyos is volt a helyzet a Billsnél az utóbbi napokban.

 

A HÉT BUKÁSA

A hét zárómérkőzésén bekövetkezett az, amire az utolsó hetek alapján akár számítani is lehetett, mégis a legtöbbeket meglepte, a Buccaneers simán kiütötte a Eaglest a rájátszásból. A philadelphiai gárdán látszott, hogy teljesen elvesztette azt a fonalat, amely tavaly a Super Bowlig juttatta és az év elején az egyik legígéretesebb csapatnak tűnhetett. Igazán csak ott vált biztossá, hogy ezek nem azok a Sasok, akiket megszokhattunk, mikor még a legsikeresebb játékukat, a Tush Push-t sem sikerült végrehajtaniuk, annak ellenére, hogy eddig 92 százalékos hatékonysággal alkalmazták az idényben. A mérkőzés pikantériája ráadásul, hogy a Bucsot éppen az a Baker Mayfield vezette, akit már többször is leírtak a karrierje során, most azonban ő válhatott a hőssé és a Philly lett a bukott fél az ütközetben.

A vereséggel járó fájdalom mellé a meccs után egy másik rossz hírt is kaptak az Eagles-szurkolók, hiszen a csapat legendás centere, Jason Kelce bejelentette a visszavonulását. A 36 éves játékos esetében már sejthettük, hogy nem kell sok idő, hogy szögre akassza a sisakját és a családjára koncentráljon, de úgy tűnik ez a mérkőzés meg is adta neki hozzá az utolsó lökést. A klasszis játékos egész pályafutását Philadelphiában töltötte mialatt hétszer választották a Pro Bowlba, hatszor az All-Pro csapatba és egy Super Bowlt is nyert a Tom Brady vezette New England Patriots ellen 2018-ban.

 

A HÉT REKORDJA

C. J. Stroud hihetetlen teljesítményéről fogunk még említést tenni, de rajta kívül van még egy újonc, aki ugyan nem jutott tovább a csapatával, de felejthetetlen teljesítményt nyújtott élete első rájátszás-találkozóján. Az idényben is sorra rekordokat döntő Puka Nacua a Lions ellen is megmutatta, hogy mekkora hibát vétettek a csapatok, hogy nem csaptak le rá korábban a drafton. Az ötödik körös Nacua 182 elkapott yarddal zárt, amivel könnyedén túlszárnyalta D. K. Metcalf 2020-ban felállított 160 yardos teljesítményét, így a Rams 22 éves elkapója tartja mostantól az újonc által egy meccsen összeszedett legtöbb elkapott yard rekordját.

A HÉT HAZATÉRŐI

A héten két nagyon meghatározó játékos is visszatért régi csapata ellen játszani. A Super Bowl-győztes Matthew Stafford Detroitba, míg a liga jelenlegi legjobb elkapója, Tyreek Hill Kansas Citybe ment, hogy korábbi gárdájukon átnyargalva folytathassák a menetelésüket a playoffban, de ez egyikőjüknek sem sikerült. A Lionsnál szinte hősként kezelt Staffordnak mindig is nagy szívfájdalma volt, hogy remek játéka ellenére sosem tudta a detroiti gárdát igazán magasba emelni, most viszont éppen ellene érte el a franchise az utóbbi évei legnagyobb sikerét. Hill története a Chifsnél egészen más, hisz neki sikerült Patrick Mahomes mellett a csúcsra érnie, de biztosan a fejében volt, hogy bebizonyítja, a klasszis irányító nélkül is eredményes tud lenni. Afelől nem lehet kétségünk, hogy Hill továbbra is a legjobbak között van, de ezúttal nem sikerült annyit hozzátennie a Miamihoz, hogy legyűrjék a kansasi ellenfelet.

A HÉT RÉGÓTA VÁRT PILLANATA

A már említett Lions lehet talán az a csapat, amely a leginkább örülhetett a hétvégi győzelmének, hisz 32 (!) éve volt rá utoljára példa, hogy rájátszásmeccset nyert volna a franchise. A csapat nagy része még nem is élt, mikor utoljára példa volt hasonlóra, az pedig történelmi, hogy egy playoffon belül két meccset is otthon játszhassanak az Oroszlánok. Természetesen a detroitiak meg is ünnepelték a pillanatot, ahogy azt illik.

 

„Ez volt a legjobb hazai hangulat, amiben valaha játszottam, és arra számítok, hogy a jövő hét még ezt is felülmúlja – nyilatkozta Jared Goff, a detroitiak irányítója a mérkőzést követően. – Tudtuk, hogy mit jelent, amikor elkezdődött a szezon, hogy bejutottunk a rájátszásba, majd ezt a győzelmet is megszereztük. Ez csak a kezdet számunkra, még van hátra tennivalónk.” A detroiti hangulatra nem lehet panasz, igaz, amikor a világhírű Eminem lelkesíti a szurkolókat, akkor ezen nem is szabad meglepődnünk.



 

Aaron Jones (balra) és Jordan Love (jobbra) remek játékának köszönhetően a Packers győzött Dallasban (Fotó: Getty Images)
Aaron Jones (balra) és Jordan Love (jobbra) remek játékának köszönhetően a Packers győzött Dallasban (Fotó: Getty Images)

 

A HÉT DEBÜTÁNSAI

A rájátszás első körében a hat mérkőzésből ötször a magasabb kiemeléssel rendelkező hazai csapat nyert. Az egy kivétel a második kiemelt Cowboys, amely a Green Bay ellen szenvedett megsemmisítő vereséget Dallasban. Ezzel a Packers lett az első csapat az NFL történelmében, amely 7. kiemeltként nyerni tudott a rájátszásban, ez ugyanis a 2020-as bővítés óta senkinek nem sikerült. A győzelemben óriási szerepe volt Jordan Love-nak, a wisconsini csapat irányítójának, aki ugyan 2020-ban került be az NFL-be azonban az idei volt az első idénye kezdőként, így az első rájátszás mérkőzése is.

Ráadásul nem is akárhogyan mutatkozott be a 25 éves irányító, higgadtságával, pontos passzaival szétszedte a Dallas védelmét. 21 passzából 16 sikeres volt, 272 yardért és három TD-ért. Love, – aki az NFC-ben az alapszakasz utolsó két hetében elnyerte a Hét Támadója címet – közel volt a 158.3-as értékű tökéletes mutatóhoz, azonban a mérkőzés végén több labdabirtoklásnyi előnyben visszaküldték a pályára és egy sikertelen passz némileg lerontotta a statisztikáját, de ezt aligha bánja.

Love-hoz hasonlóan a 2023-ban másodikként kiválasztott C.J. Stroud is káprázatosan játszott az egész idényben, és formáját a rájátszásra is megtartotta. A Houston Texanstól nem vártak sokat a szezon előtt, ehhez képest újonc irányítóval és újonc vezetőedzővel megnyerték a csoportjukat, így hazai pályán rendezhettek rájátszás mérkőzést. Az NFL egyik legjobb védelmével rendelkező Cleveland Browns tehetetlen volt Stroud ellen, aki három TD-ig 274 yardig és szintén közel tökéletes 157.2-es irányító mutatóig jutott. A következő körben mindkét irányító a saját konferencia első kiemeltje ellen bizonyíthat.

A HÉT KÉRDÉSE

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bill Belichick 24 év után távozik a New England Patriotstól. A legendás edző helyét – noha korábban a Tennessee Titanstől távozó Mike Vrabel volt a fő esélyes – végül Jerod Mayo veszi át. Azonban így is akad számos csapat, amelyik főedzőt keres, amihez csatlakozhat a rájátszás első körében bukó Philadelphia Eagles és Dallas Cowboys is. Főleg utóbbinál erős a pletyka, hogy Jerry Jones tulajdonos megválna Mike McCarthytól, aki ugyan az alapszakaszban sorozatban három éve 12 győzelmet ért el, a rájátszásban 1–3 a mérlege, pedig a keret erőssége alapján akár a Super Bowl is lehet reális célkitűzés.

Dak Prescott, a csapat irányítója megvédte McCarthyt a mérkőzés utáni nyilatkozatában: „Nem játszottam jól ma este. Ami pedig a mestert illeti, szerintem nagyszerű munkát végzett az ittléte alatt. A csapat miatta tart ott, ahol. Hogy mi lesz vele, azt nem tudom, de ha az ő állása veszélyben van, akkor az enyém is.”

A Cowboys emelkedett elvárásaihoz megfelelő jelölt lehet Belichick, aki egy tehetséges kerettel, egy jó védelemmel és egy elithez közel álló irányítóval dolgozhatna Amerika egyik legnépszerűbb csapatában. A legnagyobb kérdés most az edzőkeringőben, hogy hol köt ki Bill Belichick? A legtöbb edzői győzelemre hajtó Belichick nem volt sokáig tétlen és elkezdte felmérni lehetőségeit. Az Atlanta Falcons a hivatalos oldalán jelentette be, hogy a Patriots edzőlegendája már részt vett náluk állásinterjún, de persze ez nem jelent semmit. Ebben az esetben könnyen lehet, hogy nem a csapatok interjúztatják az edzőt, hanem fordítva és a végső döntést Belichick hozhatja meg.

A HÉT TÁNCVERSENYE

Noha talán a vártnál kevesebb izgalmat tartogatott ez a forduló, emlékezetes megmozdulásokból nem volt hiány sem a pályán, sem a nézőtéren. A Kansas Cityben lévő rekordhidegben például tánccal próbálták felmelegíteni magukat a szurkolók. Természetesen a csapat sztárszurkolója, a 12-szeres Grammy-díjas popénekesnő, Taylor Swift is beszállt a szórakozásba.

Míg egyesek a páholyban ünnepeltek, addig valaki már a 2024-es párizsi olimpián is jelenlévő breaktánc tudását mutatta meg. A Houston Texans 29 éves védőjátékosa, Desmond King a megiramodó Joe Flaccót szerelte, majd a földön fekvő irányítón pörgött egyet. A mozdulatban aligha lehet a szándékosság jeleit felfedezni, de a végeredmény így is látványos lett.

 

 

AMERIKAI FUTBALL
NFL
RÁJÁTSZÁS, 1. FORDULÓ
Buffalo Bills
–Pittsburgh Steelers31–17
Tampa Bay Buccaneers
Philadelphia Eagles
32–9

Dallas Cowboys–Green Bay Packers 32–48
Detroit Lions
–Los Angeles Rams24–23

Houston Texans–Cleveland Browns45–14
Kansas City Chiefs–Miami Dolphins26–7

A FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ PROGRAMJA
Szombat

22.30: Baltimore Ravens (1.) – Houston Texans (4.) (Tv: Arena4)
Vasárnap
02.15: San Francisco 49ers (1.)–Green Bay Packers (7. ) (Tv: Arena4)
21.00: Detroit Lions (3.)–Tampa Bay Buccaneers (4.) (Tv: Arena4)
Hétfő
0.30: Buffalo BIlls (2.) – Kansas City Chiefs (3.) (Tv: Arena4)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik