Nincs futballklub a világ top 10 legértékesebb csapata között

S. B.S. B.
Vágólapra másolva!
2023.09.09. 15:14
null
Ismét a Cowboys a világ legértékesebb csapata (Fotó. AFP)
A Forbes magazin 2023-ban is közzétette a számításai szerinti 50 legértékesebb csapat listáját, amelyen a korábbi évekhez hasonlóan a Dallas Cowboy foglalja el az első helyet és egyetlen futballklub sincs a top 10-ben. 

A listán a 32 NFL-csapatból harminc is helyett kapott, ezen felül hét európai futballklub, hat NBA-együttes, három MLB-gárda és kettő Formula–1-es istálló is bejutott a legértékesebb ötven közé.

A Dallas Cowboys nem meglepő módon kilencmilliárd dolláros értékével továbbra is magasan a mezőny élén helyezkedik el. Az MLB-ben szereplő New York Yankees a második, míg a San Franciscó-i kosárcsapat, a Golden State Warriors a bostoni NFL-gárdával, a New England Patriotscal holtversenyben foglalja el a harmadik pozíciót.

A Warriors uralma a kosárlabdában sokak számára meglepő lehet, mert a New York Knicks az eddigi években sorra az NBA legértékesebb franchise-a volt, most azonban az összesített listán a kilencedik helyre esett vissza. Szintén érdekes, hogy a Los Angeles Lakers a harmadik legértékesebb kosárcsapatként a tizedikről a tizenötödik pozícióba csúszott le.

Az ötven csapat összértéke idén 256 milliárd dollár, ez tizenöt százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokban több franchise is meglepően nagy összegért cserélt gazdát 2023-ban (Washington Commanders, Phoenix Suns).

Az NFL-ből mindössze két gárda nem került fel a listára, ennek ellenére a hét érintett európai futballklub jobb tendenciát mutat hosszú távon. Legnagyobbat a Paris Saint-Germain ugrotta, hiszen a tavalyi évhez képest tizenkét helyet lépett előre (48.-ból 36. lett), ami magasan a legkiemelkedőbb javulás.

A labdarúgócsapatok között egyébként a Real Madrid áll az első helyen (összesítésben 11.), amelyet a Manchester United követ (13.), a Barcelonát (18.) és Szoboszlai Dominik alakulatát, a Liverpoolt (20.) megelőzve. A tavaly triplázó Manchester City meglepő módon csak a 23. helyet érte el a listán.

Jól látszik az F1 népszerűségének növekedése, hisz idén szerepelnek először a „száguldó cirkusz” istállói. Ugyan csak a 45. és a 47. helyre fért fel a Ferrari és a Mercedes, de a sportág történelmében ez egyértelműen nagy szó.

A LEGÉRTÉKESEBB CSAPATOK 2023-BAN A FORBES SZERINT
sportág/ligaérték
változás az előző évhez képest
1. Dallas Cowboys
amerikai futball/NFL9 milliárd dollár
2. New York Yankeesbaseball/MLB
7.1 milliárd dollár+2
3. Golden State Warriorskosárlabda/NBA
7 milliárd dollár+5
4. New England Patriots
amerikai futball/NFL7 milliárd dollár–1
5. Los Angeles Ramsamerikai futball/NFL6.9 milliárd dollár–2
6. New York Giants
amerikai futball/NFL
6.8 milliárd dollár–2
7. Chicago Bearsamerikai futball/NFL6.3 milliárd dollár
–1
8. Las Vegas Raidersamerikai futball/NFL
6.2 milliárd dollár+5
9. New York Knicks
kosárlabda/NBA6.1 milliárd dollár–3
9. New York Jets
amerikai futball/NFL6.1 milliárd dollár+2

A FORBES TELJES LISTÁJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik