Újra nyert a Cavs, csúnyán bukott a Lakers

Vágólapra másolva!
2014.12.16. 09:19
null
LeBron James (23) a charlotte-i Gerald Henderson gyenge pontját fürkészi (Fotó: Reuters)
LeBron Jamesék könnyed játékkal hozták a kötelezőt, Kobe Bryanték viszont az első félidőben mindössze hét kosarat szereztek Indianában az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hétfői játéknapján. Az Atlanta megfogta Derrick Rose-t és a Chicagót, a Portland elkapta a tartalékosan kiálló címvédőt, a Bucks dudaszóra gyűrűbe vágódó triplával nyert Phoenixben – íme a részletek!

Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 97–88

Bemutatóval kezdett a Cleveland. A Cavs szerezte a mérkőzés első 21 pontját, LeBron James szebbnél-szebb gólpasszait csodálhatta a közönség és úgy tűnt, hogy gálameccs kerekedik ebből. Aztán észhez tért a Hornets, Kemba Walker vezetésével felálltak a padlóról és a harmadik negyed végén már csak két egység volt a hazai előny. Innen végül megint megrázta magát a Cleveland és gond nélkül húzták be a találkozót – a 21-0-s rajt a legjobb azóta, hogy 2004-ben a Portland 22-0-val kezdett a Boston ellen.

James és Love azt csinált, amit akart. A négyszeres MVP már az első negyedben kiosztott hat gólpasszt, végül 13-mal zárt 27 pontja mellett (11/19 mezőnyből, 7 pattanó, 3 blokk), az erőcsatár pedig pontosan azt játszotta, amit tőle elvárnak: 22 pontot szórt be 50%-kal és 4/9 triplával, leszedett 18 lepattanót, lőtte a nagy passzokat és szerzett négy labdát is. Rájuk nem volt válasza a Charlotte-nak, Kidd-Gilchrist most tért vissza a kezdőbe és egy ponttal zárt, Zeller sérülés miatt kivált a hajrában és ha a kispad nem játssza le a Cavs második sorát, sima kiütés lett volna a vége.

A Cavaliers legjobb dobói: James 27/6, Love 22/12, Irving 16/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 24/3, Jefferson 14, M. Williams 10/6

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 87–105

Az eladott labdák gyilkosak. A Sixers visszatérő problémája, hogy nem vigyáznak a labdára, ma 22 alkalommal adták el, amiből 25 pontot ajándékoztak a Bostonnak – ezzel szemben ők egyetlen egyet tudtak szerezni gyors indításból, bár a Celtics is 22-szer veszített labdát (igaz, ezek jó részét már a hajrában). A hazaiak már félidőre 15 eladott labdánál jártak, amiből a Boston 19 pontos fórt épített ki, a folytatásban nem nagyon volt miről beszélni.

Karriercsúcsok centerposzton. A Sixers újonca, a tavalyi évet sérülés miatt kihagyó Nerlens Noel ma 19 pontot rámolt be kezdőként 9/12-es mezőnymutatóval, ráadásul nyolc pattanó, négy gólpassz, három labdaszerzés és két blokk is társult mellé. A vendégeknél az utóbbi időben padra kerülő Olynyk szórta meg magát és 30 pontig jutott (12/17 mezőnyből, 3/5 tripla, 9 pattanó, 3 labdaszerzés, két blokk), de mellé Green, Turner és Bass is hozta, amit kell – a szerzett labdák mellé ennyi elég is volt.

A 76ers legjobb dobói: Noel 19, Carter-Williams 13/3, Covington 13/6
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 30/9, Bradley 15/3, Bass 14, Green 14/3

Akcióban az indianai Rodney Stuckey (Fotó: Reuters)
Akcióban az indianai Rodney Stuckey (Fotó: Reuters)

Indiana Pacers–Los Angeles Lakers 110–91

Megmagyarázhatatlan első félidőt játszott a Lakers. Kobe tegnapi előzése után mintha senki nem lett volna fejben itt ezen a meccsen, gyakorlatilag nem létezett az a dobóhelyzet, amit kosárra tudtak volna váltani. Bryanték végül 7/43-as (!!!) mezőnymutatóval zárták a félidőt, 33 ponttal vezetett az Indiana – nekik gyakorlatilag nem kellett tenni semmit, a vendégek alaposan megverték magukat. A harmadik negyedben aztán hiába dobott Kobe 18 pontot, esélyük már nem volt a felzárkózásra.

Mindenben jobb volt az Indiana. Zsinórban nyolc vereség után jól jött Hibbertéknek egy ilyen győzelem, ma gyakorlatilag nem volt olyan szegmens, amiben ne verték volna agyon a Los Angelest. Uralkodtak a palánk alatt mind a lepattanók, mint a festékből szerzett pontok terén, idénycsúcsot dobtak az első negyedben és az első félidőben is. Stuckey vitte a prímet (20 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz), de a padról beszálló Miles-Sloan páros is megszórta magát – eközben a Lakers a végére is csak 33%-ra tudott zárkózni mezőnyből (Kobe 8/26).

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 20, Miles 20/9, Sloan 17/9
A Lakers legjobb dobói: Bryant 21/6, Young 18/6, Boozer 13, W. Johnson 13/9

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 93–86

Nem tört meg az Atlanta. Az Orlando elleni vereséggel megszakadt a győzelmi sorozat, de a hazai pálya mindig más. Ma szinte végig vezettek pár ponttal, viszont meglógni nem igazán sikerült, a hajrában aztán feljött a Bulls egy egységre, Korver eladott labdája borzolta a kedélyeket, de végül nem esett össze a Hawks és kiharcolta a győzelmet.

Ismét a védekezésnek köszönhetik. Az ellenfelek limitálásában óriásit lépett előre az Atlanta és ez eredményezte a győzelmi sorozatukat – ma ismét nagyon megfogták a Bullst. Rose-ék mindössze 36,7%-kal dobtak, passzolniuk is nehéz volt (Rose 6/21-gyel zárt mezőnyből 6 eladott labda mellett), a periméterről csak Butler tudott alkotni (22 pont, 9 pattanó), Hinrich például 0/7-et dobott. Ugyan Gibson (15 pont, 17 pattanó) vezérletével a Chicago hozta a lepattanózást, a festékben dominálni már nem tudtak, a Horford-Millsap páros állta a sarat – Gasolt és Miroticsot is megfogták.

A Hawks legjobb dobói: Horford 21, Millsap 17/3, Teague 12, Korver 12/12
A Bulls legjobb dobói: Butler 22/9, Gibson 15, Rose 14

Toronto Raptors–Orlando Magic 95–82

Egy leolvadás belefért. Hárommal nyerte az első negyedet a Raptors, majd ezt tovább növelték a második negyed elején – aztán a játékrész utolsó bő hat percében teljesen lefagytak és egyetlen kosarat sem szereztek, így fordított az Orlando. A harmadik negyedet azonban a Lowry-Lou Williams páros vezetésével 27-13-ra hozták, a záró etapban pedig koncentráltak maradtak és már nem engedték ki a kezükből a győzelmet.

Már nem a büntető a fő erény. Amíg DeRozan is játszott, a liga legjobb faultkiharcoló csapata volt a Raptors, kiesése óta ez kissé átalakult, ma több triplát értékesítettek, mint büntetőt – az utóbbi találkozókon már inkább efelé húz a gárda. Viszont ismét kiosztottak 25 gólpasszt, ez már sorozatban a hatodik olyan meccs volt, amikor elérték a húszat, ráadásul mindössze tizenegy eladott labdát vétettek – a koncentrált játék meghozta a gyümölcsét, az Orlando 12-szer veszítette el a játékszert csak a második félidőben, ezt pedig nem tudták kompenzálni.

A Raptors legjobb dobói: L. Williams 18/3, Lowry 17/12, A. Johnson 11
A Magic legjobb dobói: Harris 18, B. Gordon 16/6, Vucsevics 13

Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 94–96

Két játékos nem tud meccset nyerni. Markieff Morris és a padról beszálló Isaiah Thomas kiválóan játszott, többen azonban méretes betlit mutattak be – leginkább Gerald Green, aki a sérült Goran Dragic helyére kerülve kezdőként megint nem váltotta meg a világot (3/18 mezőnyből, ebből 2/15 tripla). A Miles Plumlee helyett kezdő center, Alex Len is nagyon gyenge volt, hiába osztott ki 3 blokkot, alig 19 perc alatt kipontozódott, Bledsoe-t pedig szépen limitálta a Milwaukee.

Győztes kosárra győztes kosár. A Bucks kezdői között sem akadt kiemelkedő teljesítmény Brandon Knighton kívül (20 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz, de 7 labdaeladás), a kispad viszont megnyerte a meccset: négyen (Bayless, Dudley, Pachulia és Middleton) jutottak el kétszámjegyű pontig. Bár Markieff Morris 3.5 másodperccel a vége előtt egy középtávolival a győzelem felé lökte a Phoenixet, az utolsó szó Khris Middletoné volt, aki a védője szorításában emelt fel egy triplát – a labda pedig a gyűrű-palánk-gyűrű útvonalat megtéve beesett a kosárba.

Drága győzelem. A harmadik negyed elején nagy veszteség érte a Bucksot: az idei draft 2. választottja, Jabari Parker támadta a gyűrűt egy lerohanás során, amikor egy picit ütközött PJ Tuckerrel, és megbicsaklott a bal térde. Hivatalosan csak húzódásról van szó, azonban Parker arcát látva valószínűleg komolyabb lehet a baj. A kiscsatár-erőcsatár nem nagyon tudott súlyt helyezni a lábára, ami rossz jel ilyen sérüléseknél.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 25/6, Thomas 20/12, Green 12/6.
A Bucks legjobb dobói: Knight 20, Middleton 14/6, Pachulia 13.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Damian Lillard (Portland) passz előtt (Fotó: Reuters)
Damian Lillard (Portland) passz előtt (Fotó: Reuters)

Portland Trail Blazers–San Antonio Spurs 108–95

Feladta a back-to-backet a Spurs. Tony Parker tovább kúrálja sérülését, Ginobili hátával akadtak kisebb gondok, Duncan pedig pihenőjét töltötte – illetve a sérülésből nemrég felépült centert, Tiago Splittert sem játszatta Gregg Popovich. Így sem volt rossz a San Antonio, például minden kezdőjátékos legalább 10 pontot szerzett, köztük Kawhi Leonard 21-ig jutott 9 pattanóval és 4 gólpasszal, Boris Diaw pedig nagyembertől (bár tőle nem) szokatlan 9 asszisztot jegyzett. A kispad viszont kiürült, egyedül a nyáron draftolt Kyle Anderson (15 pont 6/7-es mezőnymutatóval) dicsérhető; nem jött az a lendület a cseréktől, ami megfordíthatta volna az állást.

Drága győzelem itt is. A meccs előtt LaMarcus Aldridge-ot köszöntötték abból az alkalomból, hogy a Trail Blazers második legtöbb pontot szerző játékosa lett – e tulajdonságára a következő hetekben nagy szükség lesz. Robin Lopez ugyanis kéztörést szenvedett, és vele a Portland játékának egyik nagyon fontos láncszeme esett ki a palánkok alól. Aldridge és Lillard nem esett kétségbe, és ami kissé megnyugtató lehet, a cserecenter Chris Kaman jól ugrott be Lopez elárvult helyére – de nehéz napok elé néz a Portland, mert át kell alakítani a csapat játékát.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/3, Aldridge 23, Matthews 14/9.
A Spurs legjobb dobói: Leonard 21, Baynes, Anderson 15-15.

Los Angeles Clippers–Detroit Pistons 113–91

A Pistonst visszahozták a földre. Az utóbbi napokban jól játszott és győzelmeket szerzett a Detroit, most viszont esélyük sem volt Los Angelesben. Az első negyedben még csak-csak tartotta magát a vendégcsapat, amelyben Drummond (18 pont, 13 pattanó), illetve a padról jövő Monroe (15 pont, 8 pattanó) és Meeks (20 pont, 4 gólpassz) jól játszott – a többiek teljesítménye inkább vesszen a feledés homályába... A két középső negyedben 21 ponttal volt jobb a LAC, onnantól nem volt miről beszélni.

Csapatmunka. A kezdőötös minden tagja, illetve Jordan Farmar is minimum 10 pontot dobott, és az is bőven belefért, hogy a szupercsere Jamal Crawford 0/6-os mezőnymutatót hozott össze. 43 mezőnykosarukra 35 gólpassz jutott, mindenki kereste (és meg is találta) a még jobb helyzetben lévő társat – Blake Griffin például 7 gólpasszt adott. A triplákat 50 százalékkal küldték a helyére, DeAndre Jordan vadállat volt a palánkok alatt (16 pont, 15 pattanó) – valahogy így kell érvényesíteni a papírformát, ahogy a Clippers ma tette.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 18/3, Jordan 16, Farmar 15/9
A Pistons legjobb dobói: Meeks 20/9, Drummond 18, Monroe 15

A JÁTÉKNAP TÍZ LEGSZEBB JELENETE

NBA
ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers
–Charlotte Hornets 97–88
Indiana Pacers–
Los Angeles Lakers 110–91
Philadelphia 76ers–Boston Celtics 87–105
Atlanta Hawks–
Chicago Bulls 93–86
Toronto Raptors–
Orlando Magic 95–82
Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 94–96
Portland Trailblazers
–San Antonio Spurs 108–95
Los Angeles Clippers–
Detroit Pistons 113–91

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik