A Chicago is nekimegy Rask betonfalának

Vágólapra másolva!
2013.06.12. 14:16
null
Tuukka Rask „fogsora” a pittsburghieket megbabonázta – milyen hatással lesz a chicagóiakra? (Fotó: Reuters)
Magyar idő szerint csütörtök hajnali két órakor útjára indul a pakk az  észak-amerikai profi hokiliga, az NHL rájátszásának, azaz a Stanley-kupának a döntőjében. A fináléban 1979 óta először a ligát megalapító hatos két tagja találkozik, a Boston Bruins és a Chicago Blackhawks hosszú közös történetében először csap össze a nagydöntőben.

A Chicago Blackhawks és a Boston Bruins hetedszer találkozik egymással az NHL rájátszásában, az eddigi hat párharcból ötöt a Bocsok nyertek meg, köztük az eddigi utolsó ütközetet is, amikor az 1978-as Stanley-kupa-negyeddöntőben 4–0-val kisöpörték a Blackhawkst. Fináléban először találkozik egymással a két klub.

A két város, Chicago és Boston eddig két major liga-döntőben vetélkedett. 1918-ban a Red Sox 4–2-es összesítéssel hódította el az MLB nagybajnoki címét a Chicago White Sox elleni baseball World Seriesben, míg 1986-ban a Bears 46–10-re elsöpörte a New England Patriotsot az NFL Super Bowljában. Egy egyre áll az összesített párharc, erre jön a Blackhawks és a Bruins párharca az NHL döntőjében.

Nem mellesleg 1979 óta ez lesz az első alkalom, hogy az NHL 1967-es nagy bővítése előtti alaptársaság, az Original Six két tagja vívjon az óriáskupáért.

„Izgatottak vagyunk, hogy megint itt lehetünk. Éppen láttam egy matricán, hogy Jágr huszonegy év után jutott újra idáig, szóval nem minden évben adatik meg a lehetőség, úgyhogy szeretnénk élni vele” – mondta a Chicago hátvédje, Duncan Keith. A nyilatkozat veleje, hogy a Blackhawks 2010-ben bajnok volt, azaz viszonylag rövid időn belül döntőzhet ismét, és ugyanez igaz a Bruinsra is, amely 2011-ben nyert. És ha már Jaromír Jágr is szóba került: miután a Boston „berántotta” az átigazolási határidő előtt, a Pittsburghgel 1991-ben és 1992-ben bajnoki címet szerző cseh legenda 41 évesen ismét Stanley-kupa-fináléra készülhet, holott az évadot a ligában 30-ból 21.-ként záró Dallasban kezdte…

De azóta eltelt fél év, lement a lockout miatt rövidített alapszakasz, amelyet a Chicago nyert meg. A Blackhawks viszont a szezonban nem találkozott a Bostonnal, mert a sűrített programba nem fértek bele a főcsoporton kívüli meccsek.

„Egy évad hullámvölgyei és -hegyei néha többet számítanak, mint az emberek gondolják, mert tanulni lehet belőlük – filozofált a Bruins edzője, Claude Julien, majd Tuukka Rask dicsőítésébe kezdett, ami teljesen érthető, hiszen a kapus úgy véd, mint elődje, Tim Thomas 2011 tavaszán: MVP-formában, és az NHL honlapján vezeti is a vonatkozó szavazást. – Timmy éveken át parádézott, és reméltük, hogy Tuukka eltanult tőle mindent. Jelenleg nagyszerű formában véd, ami remélem, kitart, mert csak így lehet Stanleyt nyerni.”

A számok nem hazudnak: míg a Hawks kapuját védő Corey Crawford 93.5 százalékos védési hatékonysággal tudta le a rájátszás eddigi három körét, Rask a lélegzetelállító 98.5 százalékot tudja felmutatni. Ráadásul az első két körben meccsenként 4.27 gólt szerző Pittsburghtől négy találkozón kapott kettőt…

NHL, RÁJÁTSZÁS
STANLEY-KUPA, DÖNTŐ
CHICAGO BLACKHAWKS (1.)–BOSTON BRUINS (4.), az állás: 0–0
1. mérkőzés, június 12., Chicago–Boston
2. mérkőzés, június 15., Chicago–Boston
3. mérkőzés, június 17., Boston–Chicago
4. mérkőzés, június 19., Boston–Chicago
5. mérkőzés, június 22., Chicago–Boston – ha szükséges
6. mérkőzés, június 24., Boston–Chicago – ha szükséges
7. mérkőzés, június 26., Chicago–Boston – ha szükséges
A mérkőzéseket a Sport Tv és az ESPN America is élőben közvetíti
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik