Jégkorongklub a sivatag közepén, avagy veszélybe került amerikai csapatok

Vágólapra másolva!
2009.07.19. 13:20
Hiába tartják a nagy amerikai ligákat (NFL, MLB, NBA, NHL) a piaci alapon működő bajnokságok mintatípusainak, bizony, a tengerentúlon is a túlélésért küzd jó néhány csapat. Ugyanis nem elég a szurkolókat megnyerni, a kluboknak emellett profitot is kell termelniük. A minyanville.com honlap sorra vette azokat a franchise-okat, amelyeket a megszűnés vagy az elköltöztetés fenyeget – ebből az összeállításból válogattunk.
A Phoenix Coyotes a létéért küzd
Fotó: Action Images (archív)
A Phoenix Coyotes a létéért küzd
A Phoenix Coyotes a létéért küzd
Fotó: Action Images (archív)
A Phoenix Coyotes a létéért küzd

Los Angeles Clippers (kosárlabda, NBA)

A reménység, Blake Griffin
A reménység, Blake Griffin
A Los Angeles Clippers arra van kárhoztatva, hogy a városi rivális „nagy testvér”, a Lakers árnyékában boldoguljon – és ez bizony nem egyszerű feladat, elég csak arra gondolni, hogy az NBA legutóbbi kiírása is a helyi vetélytárs lila-sárgák sikerével zárult.

A Forbes magazin piaci értékük alapján rangsorolta az észak-amerikai profi kosárbajnokság csapatait, és ezen a listán a Clippers mindössze a 25. helyet foglalja el a 30 együttes között – sőt az elemzők úgy vélik, még hátrébb szerepelne, ha nem a városi riválissal közös csarnokban játszana.

A nézőket gyakorlatilag hidegen hagyják a Clippers mérkőzései, így a vezetők csak abban reménykedhetnek, hogy a drafton első helyen kiválasztott Blake Griffin csodát tesz a gárdával. Ez pedig nem lesz egyszerű: a Clippers az elmúlt 29 évben mindössze hétszer jutott be a rájátszásba, és csak kétszer élte túl a playoff első körét.

Phoenix Coyotes (jégkorong, NHL)

Jégkorongcsapat a sivatagban
Jégkorongcsapat a sivatagban
A Phoenix Coyotes példája azt mutatja, hogy egy jégkorongcsapat nem igazán „él meg” a sivatag közepén. A klub több mint 300 millió dolláros veszteséget könyvelt el, amióta Winnipegből áttette a székhelyét az Arizona állambeli Glendale-be (1996), és az idén májusban csődvédelmet kért.

Elemzők szerint az egyetlen kiút a költözés: a BlackBerry „okostelefont” fejlesztő cég vezérigazgatója, Jim Balsillie szívesen visszavinné a csapatot Kanadába, de egyelőre nem kapott zöld utat a mentőakció.

Ráadásul a Coyotes esete igazán bonyolult, ugyanis a város jelentős szerepet vállalt a csarnok építésében, így a franchise távozásával évente 2.4 millió dollár bérleti díjtól is elesne – nem beszélve az elégedetlen rajongókról.

Sacramento Kings (kosárlabda, NBA)
Padlón a Kings
Padlón a Kings


A Sacramento Kings igazi nomád franchise: 1948 és 1957 között Rochester Royals néven szerepelt az együttes, ezt követően 1972-ig Cincinnati Royalsként futott, majd újabb 13 év következett Kansas City-Omaha Kings fedőnév alatt. A klub végül 1985-ben költözött át Kalifornia fővárosába.

A Kings jelenleg az egész NBA egyik leggyengébb csapata, ráadásul 25 millió dolláros veszteséget könyvelt el az elmúlt évben – és a gazdasági elemzők szerint az egyetlen esély a megmenekülésre egy új aréna építése lenne.

A gazdasági válság azonban lassítja az 1.9 milliárd dolláros beruházást, ez pedig azt jelentheti, hogy a franchise ismét költözik: az egyik lehetséges új állomásként San Josét emlegetik, de az is elképzelhető, hogy a csapat visszatér Kansas Citybe.

New York Islanders (jégkorong, NHL)

A draftelső, John Tavares
A draftelső, John Tavares
Az Islanders hasonló cipőben jár, mint a már említett Clippers: manapság a városi rivális szinte teljesen elhomályosítja. A helyzet annyiban más, hogy az NY Islanders fénye egykor az egész ligát beragyogta, a klub (1979 és 1982 között) sorozatban négyszer nyerte meg az NHL-t – csakhogy idestova 27 éve hódította el utoljára a Stanley-kupát.

Ám nem elég, hogy a sportszakmai siker elmarad, még a csapat otthona, a Nassau Coliseum is igencsak korszerűtlen – emiatt pedig hatalmas bevételektől esik el a franchise, amely így kevésbé versenyképes, mint legtöbb riválisa.

A megoldást itt is egy új, minden igény kielégítő csarnok építése jelentheti, de ha ez nem jön össze, marad a búcsú a „Nagy Almától”: elképzelhető, hogy az Islanders hamarosan Kansas Citybe vagy Las Vegasba költözik. A szurkolók egyelőre megnyugodhatnak, a tulajdonos Charles Wang ugyanis maradna New Yorkban – de ő sem fog a végtelenségig egy veszteséges vállalkozást üzemeltetni.

Jacksonville Jaguars (amerikaifutball, NFL)

Bajban a Jacksonville
Bajban a Jacksonville
Jacksonville 1995-ben került fel az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga térképére, annak ellenére, hogy a floridai város nem jelent túlságosan nagy piacot. Igaz, hogy a szóban forgó település a 12. legnagyobb az Egyesült Államokban, de ha az elővárosok népességét is számoljuk, már csak a 42.

A Jaguars jól kezdte a szereplését az NFL-ben, 1998-ban és 1999-ben is az élen végzett az AFC Középső csoportjában. Ennek ellenére az érdeklődés csekély maradt a csapat iránt, rendszeresen majd’ tízezer hely maradt üres a stadionban.

Az amerikai szakírók egyetértenek abban, hogy a Jaguárok nagyon közel állnak a költözéshez, a célállomás pedig Los Angeles lehet. A gazdasági érvek egyszerűek: LA az Államok második legnagyobb piaca. Ráadásul a szurkolók és szakírók gyakran teszik fel a kérdést (teljes joggal): „Hogyan lehet NFL-csapata Jacksonville-nek, ha közben Los Angelesnek nincsen?”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik