Kosárlabda: Valerio-Bodon Vincent felkerült az NBA draftlistájára

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2023.05.08. 07:15
null
Valerio-Bodon Vincent Sopron helyett Chicagóban bizonyíthat (Fotó: Koncz Márton)
Rajta lesz az észak-amerikai profi bajnokság (NBA) idei, júniusi játékosbörzéjének listáján a 22 éves soproni Valerio-Bodon Vincent, aki hétfőn utazott el az Egyesült Államokba.

 

Megragadja az utolsó lehetőségét Valerio-Bodon Vincent, a Sopron KC bedobója, akit beneveztek az észak-amerikai profi bajnokság (NBA) idei, júniusi draftjára. Az NB I alapszakaszában kezdőként 26 mérkőzésen 8.6 pontot és 4.4 lepattanót átlagoló, 2-es, 3-as és 4-es poszton is bevethető 22 éves kosarasnak ez az utolsó lehetősége, hogy esetleg kiválassza egy NBA-klub, hiszen a játékosbörzére csak a 23 éven aluliak nevezhetnek. „Hihetetlen gyorsasággal történt minden – mondta a Nemzeti Sportnak Valerio-Bodon. – Az ügynökeim alig több, mint egy hete szóltak a lehetőségről, amiről elmondhatom, hogy az álmom volt. Már teljesen beleéltem magam az egészbe, amikor vízumproblémák miatt veszélybe került a kiutazásom, de szerencsére végül megoldódott. Itt szeretnék köszönetet mondani a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kapott segítségért és Schmidt Ádám államtitkár úr közbenjárásáért, akinek segítségével harminchat órán belül túl voltam a vízumkérelmet megelőző interjún, és felvehettem a vízummal ellátott útlevelemet. Minden erőmmel azon leszek, hogy minél többet tudjak megmutatni magamból Chicagóban, és biztos vagyok benne, hogy bárhogy is alakul ez a történet, sok és értékes tapasztalattal gazdagodom, amit a későbbi karrierem során hasznosíthatok.”

Vinkó László, Valerio-Bodon menedzsere lapunknak elmondta: munkatársa, Szabó Levente munkája eredményeként lehetőségük nyílt arra, hogy Valerio-Bodon részt vegyen a chicagói NBA-draftfelmérőn, és megmutathassa magát az NBA-megfigyelőknek. Vinkó hozzátette, a Sopron KC rendkívüli hozzáállása is elengedhetetlen volt, hiszen az ötödik helyért még harcban lévő klub „elengedte” a játékost, aki a DEAC elleni helyosztón már nem is játszott, így néhány napja már Budapesten kezdte meg a felkészülését az előtte álló feladatokra. „Köszönjük a soproniak rugalmas hozzáállását! Játékosunk egyelőre Magyarországon készül intenzíven, de a tervek szerint hétfőn megérkezik Atlantába, ahol tovább folytatódik a speciális felkészítése. Ezt követi majd a chicagói utazás, ahol az úgynevezett Pro Day keretein belül mutathatja meg magát az NBA játékosmegfigyelőinek. Az ott mutatott teljesítménye részben befolyásolja a későbbi történéseket és azt, hogy esetleg milyen privát NBA-workout lehetőségek nyílnak előtte. Ez hosszú, zsúfolt és megterhelő időszak lesz elsősorban Vincentnek, de mindannyiunknak is” – mondta Vinkó.

Eddig csak 2011-ben fordult elő, hogy a játékosbörzére jelentkező magyar férfi kosarast kiválasszanak, ekkor Hanga Ádámot a San Antonio Spurs „stoppolta le”, de mint tudjuk, végül nem élt a jogával, és nem ajánlott szerződést az azóta jelentős európai karriert befutó, jelenleg a Real Madridban játszó kosarasnak. A draft június 22-én New Yorkban, a Brooklyn Nets csarnokában lesz, ezen a liga csapatai 58 játékost választanak ki két körben, s ahogy az előző években, most is több száz kosaras választható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik