Költésben verhetetlen a 2009-es idény nagy esélyese, a Yankees

Vágólapra másolva!
2009.04.05. 23:55
Címkék
Szokás szerint a New York Yankees az esélyese a vasárnap kezdődő és októberig tartó amerikai baseballőrületnek, az MLB 2009-es szezonjának. Csak éppen a Yankees legutóbb 2000-ben tudta érvényesíteni a papírformát…
Chien-Ming Wang, a Yankees dobója
Fotó: Action Images
Chien-Ming Wang, a Yankees dobója
Chien-Ming Wang, a Yankees dobója
Fotó: Action Images
Chien-Ming Wang, a Yankees dobója

Gazdasági krízis ide vagy oda, a New York Yankees sohasem látott befektetéssel igyekszik visszaszerezni a legutóbb 2000-ben birtokolt trónt a vasárnap a vendégek 4–1-gyes győzelmét hozó Philadelphia Phillies–Atlanta Braves találkozóval elkezdődő MLB-szezonban.

A 26 nagybajnoki címével rekorder Yankees hírnevéhez méltó befektetéssel igyekezett feledtetni, hogy legutóbb még a nyolccsapatos playoffról is lemaradt. Három nagyágyút (CC Sabathia, A. J. Burnett, Mark Teixeira) szerződtetett, az ő megállapodásaikban a következő években összesen 423.5 millió dollár kifizetésére vállalt kötelezettséget…

A nagyobbik New York-i klub 2009-ben 209 millió dollárt utal át fizetések címén (a tulajdonos Steinbrenner családot nem nagyon érdekli, hogy emiatt óriási összegű luxusadót kell majd fizetnie – tavaly 26.9 millió dollár volt a büntetés), ami kétszer annyi, mint a bajnok Philadelphia „kerete”, míg a Sabathia és Teixeira által az idén zsebre vágandó 45.5 millió dollár felülmúlja a nagydöntős Tampa Bay Rays teljes bérkeretét (43.2 millió dollár). Ehhez jött még az a 1.5 milliárd dollár, amibe az új Yankee Stadium került.

„Az nem stadion, hanem ötcsillagos luxushotel, amiben van egy pálya is” – mondta pikírten az ősi rivális Boston Red Sox elnöke, Larry Lucchino. Az ő klubja (ha úgy tetszik, a Red Sox Nation) jelenti az ellenpontot, a bostoni Fenway Park a legrégebbi aréna, még 1912-ben adták át.

Mások is tombolnak a Yankees gazdasági erőfölénye miatt („Ezekkel az összegekkel nem lehet lépést tartani. Csak akkor lesz teljes az egyenlőség, ha mindenki komolyan veszi a fizetési sapkát” – mondta például Mark Attanasio, a Milwaukee Brewers tulajdonosa), de sokak szerint nem ez a mostani szezon legnagyobb kihívása. Hanem a doppingkérdés kezelése.

Legutóbb Alex Rodriguez, a NY Yankees ásza, a liga legjobban fizetett játékosa ismerte be, hogy 2001 és 2003 között (még a Texas Rangers ütőjeként) szisztematikusan doppingolt, kihasználva az ellenőrzések teljes hiányát.

Az egyik sportcsatorna körkérdésére a nézők 61 százaléka úgy vélte, a leginkább az MLB-ben használnak „rásegítőket”, és ezzel a baseball magasan veri a második legjobban fertőzött major bajnokságot, az NFL-t (22.2 százalék).

Ennek fényében meglehetősen érdekes, hogy Bud Selig, az MLB komisszáriusa azt mondta, a ligából „kisöpörtük a doppingot”.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik