A házigazdáknál kezdő lesz Sebastien Chabal, a Barlanglakó

Tóth Sándor, Velkovics VilmosTóth Sándor, Velkovics Vilmos
Vágólapra másolva!
2007.09.20. 23:10
A Franciaországban zajló rögbi-világbajnokságon pénteken este a házigazdák Írország együttesével csapnak össze. A párharc teljesen nyílt, a tét máris óriási. Az írek szeretnének csoportelsőként végezni, ellenben a házigazda franciák második vereségükkel szinte már be is fejezhetik szereplésüket a vb-n. Ilyen csúfság, hogy a rendező a csoportkör után máris búcsúzzon, sem a rögbi-, de még a labdarúgó-világbajnokságok történetében sem fordult elő korábban soha! A Stade de France-ban telt ház várja a csapatokat: az összes jegy elővételben elkelt, nyolcvanezer néző láthatja élőben a csatát a helyszínen.
Chabal parádézott Namíbia ellen, de az írek minden bizonnya keményebb csatára késztetik majd
Reuters
Chabal parádézott Namíbia ellen, de az írek minden bizonnya keményebb csatára késztetik majd
Chabal parádézott Namíbia ellen, de az írek minden bizonnya keményebb csatára késztetik majd
Reuters
Chabal parádézott Namíbia ellen, de az írek minden bizonnya keményebb csatára késztetik majd

Az utóbbi két évben ez a két gárda volt a legjobb európai csapat, ők vertek délieket (az írek Dél-Afrikát kétszer is, az ausztrálokat egyszer tavaly; a franciák a Walabikat kétszer, egyszer a Springbokot a korábbi években), a Hat Nemzeten az első helyeket bérelték ki. Ráadásul az írek tavalyi sorozatához rendkívül látványos játék is társult.
Az ír válogatottban a kulcskérdés, hogy játszik-e Brian O'Driscoll – ha nem, akkor bizony gyakran vereség a vége a franciák ellen. O'Driscoll felkészülését egy sérülés hátráltatta. A franciák ellen biztosan bevetik, hisz megérzéseire, fantasztikus cseleire, passzaira nagy szükség lesz.

Brian ugyanis eddig hét célt vitt a francia-ír mérkőzéseken, szerzett már mesterhármast is. Hű fegyverhordozói (Murphy, D'Arcy, Horgan, Dempsey, Hickie) a háromnegyedben szintén ki szoktak tenni magukért, de csak akkor, ha a „főnök" is mellettük van. Tavasszal Dublinban az utolsó percben szenvedtek vereséget O'Driscoll nélkül.

A csapat év elején, Szent Patrik, a védőszentjük napján elbukta a Hat Nemzetet. Azóta formájuk hanyatlik. Két ízben is kikaptak Argentínától, egyszer a skótoktól és mindössze egy sovány győzelem jutott nekik az olaszok ellen.

A vb-ken az írek hagyományosan nem túl jók: a nyolc nagy rögbinemzet közül ők az egyetlenek, akik soha nem jutottak a négybe. Legutóbb, 2003-ban éppen a franciák ejtették ki őket a nyolcaddöntőben.

Az újonc Brian Carney, aki nagy sztár volt a gaelic football nevű ír nemzeti játékban és csak 23 évesen kezdett rögbizni. Akkor is a ligában, majd 31 évesen a Wiganból igazolt a Munsterbe és lett sztár itt is.

A tolongás motorja a második soros Paul O'Connel. Ha ő jól játszik, akkor megy a tolinak is. Az ő ereje, képzettsége, szíve és lelke viszi a csapatot. Az írek gyengéje, hogy csak néhány kiemelkedő játékosuk van. Egy-egy sérülés vagy rossz nap az egész válogatott szereplését befolyásolja.

Érdekesség, hogy az irányító páros: Peter Stringer és Ronan O'Gara hétéves koruk óta együtt játszanak. Együtt nyertek Heineken-kupát is és együtt ünnepelték ötvenedik válogatottságukat is!

Az ír tolongás a grúzok ellen nagyot hajtott a védekezésben, no de miért kellett annyit védekezniük? Állandóan elvesztették a labdát, mint Namíbia ellen! Ebben a csapatrészben van mit javulni, hiába a klasszisok sora itt is. Ha az eddig mutatott játék valós képet ad az írek formájáról, akkor nem sok keresnivalójuk lesz péntek este; ha erejüket tartalékolták (és majdnem rá is fáztak), akkor sokan szinte pihenten állnak ki a meccsre. Ez a kevésbé valószínű forgatókönyv. ---- A ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik