Gyászol a San Francisco 49ers: elhunyt a legendás Bill Walsh

Vágólapra másolva!
2007.07.31. 10:52
Elhunyt a San Francisco 49ers amerikaifutball-csapatának egykori legendás edzője, Bill Walsh. Irányítása alatt a gárda a 80-as években háromszor is megnyerte Super Bowlt. A kiváló szakembert hetvenöt éves korában, Kaliforniában érte utol a halál.
Bill Walsh (jobbra) és Joe Montana - legndás páros
Bill Walsh (jobbra) és Joe Montana - legndás páros
Bill Walsh (jobbra) és Joe Montana - legndás páros
Bill Walsh (jobbra) és Joe Montana - legndás páros
Walshot igazi újítónak tartották a szakemberek. A Hírességek Csarnokába (Hall of Fame) is beválasztott edző volt a megalapítója az úgynevezett nyugati parti támadójátéknak, amelyben az addigi taktikáknál jóval hangsúlyosabb szerepet kapott a passzjáték.

Az elhunyt szakember munkássága kitörölhetetlen az amerikaifutball históriáskönyvéből. Gondolatai, taktikái és támadóformációi az egyik legnagyobb hatást gyakorolták a folyamatosan alakuló sportágra. Walsh beceneve mindent elmond képességeiről: a pálya környékén egyszerűen csak "A géniusznak" nevezték.

Walsh tíz szezonon át irányította a 49ers gárdáját, s ezalatt háromszor nyert a csapattal Super Bowlt. Edzősködése idején érkezett San Franciscóba a legendás irányító, Joe Montana, valamint az elkapójátékos, Jerry Rice - hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Edzői pályafutása során 102 győzelmet ünnepelhetett, míg 63-szor vesztesen kellett elhagynia a pálya szélét. Emellett egy - a játékban oly ritka - döntetlen is szerepel az eredményei között. A Hírességek Csarnokába 1993-ban választották be.

Walshot kaliforniai otthonában, családja körében érte a halál. A legenda hétfő hajnalban adta föl a harcot a rák ellen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik