Evezés: Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik olimpiájáért ül hajóba Szegeden

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.04.24. 22:00
Fotó: hunrowing.hu
Nehéz, de nem lehetetlen küldetés előtt áll a 31 éves Pétervári-Molnár Bendegúz. Evezősünk a csütörtöktől vasárnapig tartó szegedi olimpiai kvalifikációs regattán harcolhatja ki a kijutást Párizsba.

 

A SPORTÁG ÜNNEPE LESZ a csütörtökön kezdődő és négy napon át tartó evezős világesemény, ami részben Európa-bajnokság, részben olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regatta. Az épek között négy versenyszámban nem osztanak érmeket Szegeden, ennek az oka, hogy ezekben a párizsi kvóta a tét. A kijutók így díszes érmek helyett egy legalább ugyanennyire értékes táblát vehetnek majd a kezükbe, amin várhatóan az áll: „jegy a 2024-es párizsi olimpiára”.

„Versenyszámomban, a férfi egypárevezősök között a 32 helyből már csak öt betöltetlen, ezek közül három ezen a hétvégén Szegeden kel majd el, a maradék kettő pedig május közepén Luzernben talál gazdára – avatott be minket a kvalifikáció menetébe Pétervári-Molnár Bendegúz. – Kiegyenlített a mezőny, hét-nyolc versenyző is eséllyel pályázik a három kvótára, úgy gondolom, én is köztük vagyok.”

A 31 éves magyar versenyző két olimpián járt már, 2016-ban Rióban a 14., 2021-ben Tokióban a 10. helyen végzett. Saját bevallása szerint a három évvel ezelőtti ötkarikás játékok óta technikailag sikerült a legtöbbet fejlődnie, de ez az eredményekben még nem mutatkozott meg.

Edzői stábja a télen nem akárkivel bővült: a szlovén Iztok Cop egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel büszkélkedhet az olimpiákról, emellett négyszeres világbajnok, és több versenyszámban is bizonyított már. A szükséges pluszt a rutinja és meglátásai jelenthetik jelenlegi legkiválóbb evezősünknek.

„Úgy tűnik, a csütörtök még hűvös lesz, de vasárnapig folyamatosan egyre jobb idő vár majd ránk. Nem számítottam rá, hogy a néhány héttel ezelőtti majd harminc fok után még lesz olyan reggel, amikor három fokban kell majd edzenem… Alapvetően jobban kedvelem a melegebb időt, de nem ezen múlik, hogy sikerrel járok-e” – mondta az elmúlt időszak rapszodikus időjárási körülményeiről. Bízik benne, hogy Szegeden sokan szurkolnak neki és a magyar csapat többi tagjának.

A férfi egypárevezősök versenye csütörtök reggel 9.20-kor kezdődik az előfutamokkal a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban. Szintén kvótára hajt Gadányi Zoltána (női könnyűsúlyú egypár, 9.05), Bene Dorottya és Szili Dorina (női könnyűsúlyú kétpár, 9.25), illetve Galcsó Venczel és Szöllősi Balázs (férfi könnyűsúlyú kétpár, 9.30).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik