Táplálkozás és táplálék-kiegészítés az élsportban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.02. 09:36
Egyre több élsportoló kerül tisztába azzal, mennyire fontos a teljesítmény szempontjából az, hogy minőségi tápanyagokat fogyasszanak. Nem mindegy, hogy az emésztőrendszer csak küszködik és rengeteg energia árán nyeri ki a hasznos részeket, vagy könnyen emésztve juttatja az izmokhoz, az agyhoz és a többi szervhez, szövethez az energiát, az építőanyagot, a vitaminokat, az ásványi anyagokat és mindent, ami a működéshez szükséges. Hasznos információk él- és hobbisportolóknak Nagy Dórától, a BioTechUSA edzés és táplálkozás szakértőjétől.


A tudatos élsportolók pontosan kiszámított tápanyag összetételű és mennyiségű étkezéseket folytatnak, de sajnos még mindig ők vannak kevesebben. Pedig pont az ő esetükben fontos az, hogy az egyébként is nagyobb energiabevitelt olyan ételekből oldják meg, amit könnyen és jól emésztenek és hasznosítanak. A fejlődés és a teljesítmény akkor maximális, ha minden feltétel adott hozzá. Ez pedig nemcsak az edzésmunkát jelenti, hanem a táplálkozást és a táplálék-kiegészítést is!

Mire kell alapvetően odafigyelni?

Mindenki máshogy dolgozza fel az egyes tápanyagokat. Van, aki laktózérzékeny, van, aki bizonyos ételektől puffad, másnak kerülni kell a gluténtartalmú ételeket, míg megint másoknak az immunerősítésre kell különösen odafigyelni. Minden sportágnál más az energiaigény mind mennyiség, mind összetétel szempontjából, de üres kalóriáknak semmiképp sincs helyük egy élsportoló életében.

Egyes sportágakban az izomtömeg-növelés igénye miatt nagyobb fehérjebevitelre van szükség, mások állóképességi edzéseikhez igényelnek több szénhidrátot, míg bizonyos sportágakban állandó a súlykontroll és esetleg megadott idő alatt kell nagy súlytöbblettől megszabadulni anélkül, hogy az edzések intenzitását csökkentenénk. Nem egyszerű feladatok, amelyeket egy sporttáplálkozás szakértő sok-sok tapasztalat alapján tud megoldani!


Táplálék-kiegészítők az élsportolók életében

Az élsportolókra különösen jellemző a speciális tápanyagigény, amelynek kielégítésére a sporttáplálék-kiegészítők lehetnek alkalmasak. Táplálék-kiegészítőt mindig megbízható forrásból válasszunk, így biztosak lehetünk abban, hogy ezek biztonságosak, doppingmentesek, gondosan válogatott összetevőkből készülnek, tiltott szerektől mentesek.

Ma már glutén- és laktózmentes termékek is elérhetők, illetve a vegánok számára is van alternatíva. Az erőfejlesztés, regeneráció és izomtömeg-növelés alapját az aminosavak, fehérjekészítmények jelentik, az aminosavak közül is a BCAA és a glutamin a legnépszerűbbek. Sok állóképességi sportoló kedveli az energiazseléket, béta-alanint, l-carnitine-t. Szinte minden sportoló fogyaszt vitamin- és ásványi anyag készítményeket, hiszen az izzadással járó edzések során ezekből folyamatosan nagy mennyiséget veszítenek, amelyet étkezéssel nehézkes pótolni többlet energiabevitel nélkül. Népszerű a folyékony, italként fogyasztható Multi Hypotonic Drink. Az edzések alatt is fontos az energiaszint fenntartása, amelyre az izotóniás italok kifejezetten alkalmasak. Ezek a szervezet számára ideális arányban tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, valamint a folyadék visszapótlását is elvégzik.


Mi történik, ha egy élsportoló nem figyel oda a táplálkozására?

Ha egy élsportoló a rengeteg fizikai munka ellenére nem biztosítja a szervezete számára szükséges tápanyagokat, akkor a teljesítménye romlani fog, a fejlődés elmarad, az immunrendszere legyengül, és az illető nagyon könnyen lesérül, hiszen nem tud regenerálódni.

Mindezek figyelembevételével fontos folyamatos konzultáció mellett figyelni a reakciókat, fejlődést, hogy annak megfelelően időben és pontosan lehessen változtatni a táplálkozási szokásokon!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik