Az időjárás balatonfüredi kegyeltjei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.06. 11:50
null
A rajt előtti izgalmak, Storcz Botond (balra) elsüti a rajtpisztolyt (Fotók: Runner's World Run)
Több mint ezerötszáz résztvevő teljesítette a balatonfüredi Runner's World Run négy távjának (6.5 km, 10.5 km, félmaraton és maraton) valamelyikét. Köztük a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Storcz Botond, hazánk legismertebb toxikológusa, dr. Zacher Gábor, valamint a népszerű műsorvezető, Rákóczi Ferenc, aki élete első félmaratonját hagyta maga mögött.



„Nagyon szerencsések voltunk az időjárással, mert a héten nagyon nem úgy nézett ki, hogy a versenyre jó időnk lesz. Viszont az előrejelzések alapján bízhattunk a változásban, ami be is jött – mondta a verseny főszervezője, Zelcsényi Miklós. Sok emberrel beszéltem, sok futó jött oda hozzám, és mindannyian gratuláltak. Jó élményekkel távoztak, ami számunkra is jó érzés, elismerése a munkánknak, a szervezésnek. Utóbbinak köszönhető, hogy tíz tematikus kiállítóval mini sportszakmai expót rendeztünk, a BioTechUSA jóvoltából pedig komplett frissítést biztosítottunk, ami a tíz kilométer fölött futók számára elengedhetetlen. Nem jellemző az ilyen futóeseményekre, mi viszont bográcspartira is meghívtuk a résztvevőket, akiknek nagyon tetszett ez a plusz figyelmesség. Jövőre mindenkit szeretettel várunk vissza. Csapatunk pedig már gőzerővel dolgozik a július 23-i, budapesti NightRun verseny szervezésén, amelynek négy távján körülbelül négyezer indulóra számíthatunk.”

Addig viszont még vár rájuk egy nagy falat: a május végi Ultrabalaton, amelynek nevezését már december közepén le kellett zárni, hogy két nappal később máris kétszáz csapat kerüljön fel a várólistára.

A balatonfüredi versenyen a táplálékkiegészítőket forgalmazó BioTechUSA biztosította a teljes frissítést. A célterület mellett lévő kiállítói pavilont sok futó kereste fel a táv teljesítését követően.

„Kifejezetten nyitottak voltak irányunkban a futók – mondta Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája, oktatási referense. Tisztában voltak azzal, hogy a táv során mi biztosítjuk a frissítést, de sokan már ettől függetlenül is ismertek bennünket, használták már a termékeinket. A versenyzőket sikerült megismertetnünk a kifejezetten állóképességi sportolóknak kifejlesztett Endurance termékcsaládunkkal, és elmondanunk, hogy ezek a termékek miben nyújtanak számukra segítséget egy ilyen versenyen, vagy akár a felkészülésük során.”

A verseny alatti frissítést a BioTechUSA kifejezetten állóképességi sportolóknak szánt Endurance termékcsaládja biztosította
A verseny alatti frissítést a BioTechUSA kifejezetten állóképességi sportolóknak szánt Endurance termékcsaládja biztosította

„A főszervező barátom meghívásának eleget téve jöttem és indultam el. Bizonyítandó, hogy mi, kajak-kenusok sokoldalú sportemberként mindenhol ott vagyunk, és mindenhol helytállunk – tréfálkozott a felnőtt kajak-kenu válogatott vezetője, Strocz Botond, aki délelőtt 11 órakor elrajtoltatta a mezőnyt. A futás egyébként sem idegen a sportágunktól, lévén az állóképességre nagy szükségünk van. Különösen az alapozó időszak elengedhetetlen, szerves része. Én korábban már több félmaratont teljesítettem, most viszont egy kisebb sérülés miatt kimaradt pár hónapom, ezért inkább a tíz és fél kilométert vállaltam. A Balaton mellett nagyszerű pályán, remek környezetben igazi élmény volt futni.”

„Először jártam ezen a versenyen, sőt, félmaratont is csupán másodszor futottam. Leginkább azért, mert két héttel korábban egy másik futóversenyen nem sikerült elérnem a célomat, két óra alá mennem. Most viszont összejött, és készülhetek a következő nagy cél megvalósítására, a maratonra – mondta a húszas évei közepét taposó Banász Andrea, aki kézis múlttal lett tagja a szabadidősportot űzők népes táborának, és heti 3-4 alkalommal jár konditerembe, illetve futni. – Nagyon jó volt a balatonfüredi verseny, és mintha sokkal jobb lett volna az itteni betonon futni, mint a budapestin. A szurkolás nekem még úgy is jól jött, erőt adott, hogy nem volt gondom.”

Több mint ezerötszázan futottak az áprilisi Runner's World Run mezőnyében Balatonfüreden
Több mint ezerötszázan futottak az áprilisi Runner's World Run mezőnyében Balatonfüreden

„Február óta kifejezetten erre a versenyre készültem. Előtte nem is futottam, ellenben heti két alkalommal röplabdáztam – mondta Bodnár Anita, aki a 6.5 km-es távot teljesítette. – Tetszett a pálya, kevés volt benne a tereprész. Meghozta a kedvemet ahhoz, hogy további versenyeken is elinduljak majd.”

„Amint az a pólómon is látszik, én egy Dagadt Köcsög vagyok, mármint annak a klubnak a tagja, amely ezen a néven szerveződött, döntően az internet segítségével – mesélt a részletekről az 52 éves Bartus Péter. – Országszerte körülbelül ezren vagyunk tagjai a Moós Gergely által életre hívott csapatnak, és igazi közösséggé formálódtunk. Itt most nagyjából harmincan futottunk, különböző távokon, de nem csak a versenyre jöttünk, hanem maradtunk hétvégére is. Ez számunkra egy program, aminek csak az egyik, ám annál fontosabb része a futóverseny. De nemcsak futóink vannak, hanem kerékpárosaink, úszóink, túrázóink is, a lényeg a mozgáson van és a rendszerességen, a közösségen. Hét közben biztatjuk, segítjük egymást, tartjuk a kapcsolatot. Vannak közöttünk profik, akik segítenek az edzésterv összeállításában, felvetődő kérdéseinkre válaszolnak. Én is, gondolom, mint a nagy átlag, régen sokat sportoltam, aztán fokozatosan elhagytam magam. Elhíztam, nem volt erőnlétem, kitartásom. Egy éve csatlakoztam ehhez a klubhoz, de előtte tíz évig jóformán semmilyen sportos jellegű mozgást nem végeztem. Amióta a sport ismét az életem részévé vált, már tíz kilótól szabadultam meg, és a közérzetem is lényegesen jobb lett. Kétnaponta edzek valamit. Most hat és fél kilométert futottam, de korábban jártam már tíznél is. Nagy álom egy félmaraton, de azért óvatos duhaj vagyok.”

Moós Gergely hívta életre a Dagadt Köcsög klubot, mely országszerte körülbelül ezer tagot számlál
Moós Gergely hívta életre a Dagadt Köcsög klubot, mely országszerte körülbelül ezer tagot számlál

2016. ÉVI RUNNER'S WORLD RUN EREDMÉNYEI
6.5 KM
FÉRFIAK

1. Kiss Bálint Ádám 26:02 perc
2. Sipos Gábor 26:04
3. Dely Kristóf 26:44

NŐK
1. Ciráki Katalin 26:04 perc
2. Vuleta Réka 30:41
3. Pintér Klára 31:06

10.5 KM
FÉRFIAK

1. Farkas Pál 42:45 perc
2. Holczer Péter 42:54
3. Kékesi Mihály 44:16

NŐK
1. Forrás-Szakály Zsuzsanna 43:06 perc
2. Ónapt Zsuzsanna 46:11
3. Gellér Gabriella 47:12

21 KM
FÉRFIAK

1. Kis Gyula 1:18:56 óra
2. Lantos Gergely 1:18:59
3. Jakus Gábor 1:21:24

NŐK
1. Regős Éva 1:38:53 óra
2. Horváth Ibolya 1:39:48
3. Dr. Telepovszki Ágnes 1:40:58

42 KM
FÉRFIAK

1. Szirmai Zoltán 3:00:37 óra
2. Horányi Gábor 3:02:41
3. Csalló Gergő 3:12:33

NŐK
1. Kelemen Nóra 3:29:42
2. Makra Ágnes 3:33:22
3. Szőke Cecília 3:39:30

További eredmények itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik