Az elszántság jutalma

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.30. 17:46
null
(Fotó: balatonman.hu)
Rekordmezőny, több mint 7 700 induló vett részt a 2016-os, X. NN Ultrabalatonon, hazánk egyik legnagyobb szabadidősport rendezvényén. Sőt, amennyiben a természeti környezetet és a teljesítésre váró távot (220 km) tekintjük, még a legnagyobbak, legnépszerűbbek között is nyugodtan a közvetlen élmezőny elejére sorolhatjuk, hiszen Közép-Európa leghosszabb futóversenyéről beszélhetünk.



A rendezvény értékét még tovább növeli, hogy a szervezőknek már tavaly decemberben le kellett zárniuk a nevezést – alig két hónappal annak megnyitását követően –, annyian indultak volna. Több százan kerültek várólistára, és a többség még egy évet várhat a következő próbatételre. A kezdeti, 2007-es kétszáz fős indulói létszámhoz az évek során egyre többen csatlakoztak. Tavaly már több mint hatezren álltak rajthoz, idén pedig rekord nevezői létszámot regisztrálhattak: 7 500-an csapatban, 232-en egyéniben neveztek. Utóbbiak közül végül 203-an rajtoltak el, és 71-nek sikerült szintidőn belül teljesíteni a távot.

(Fotó: balatonman.hu)
(Fotó: balatonman.hu)

A balatonaligai versenyközpont – amely remek természeti adottságai révén önmagában élmény – már pénteken zsúfolásig megtelt. A versenyzők többsége akkor vette át a rajtcsomagját, és a rajtnál kialakított tematikus mini expón hangolódhatott rá az előtte álló feladatra. A szokásoknak megfelelően a szervezők tésztapartival gondoskodtak arról, hogy oldják a verseny előtti drukkot és fieszta hangulatot biztosítsanak az egyedülálló rendezvénynek.

A felfokozott pénteki várakozást a szombati rajtra felváltotta az elszántság, amire szükség is volt, tekintve a leküzdésre váró 220 km-t. Szombaton kora reggel, 5.30 órakor indultak el az egyéni futók, őket 6 órától követték a váltók és a csapatok, valamint több szakaszban a kerékpárosok. Az időjárás egész hétvégén a futók kedvében járt, mármint azokéban, akik bírják a meleget. Délre ugyanis teljesen eltűntek a délelőtt olykor még némi könnyedséget biztosító felhők. A futóknak így a táv mellett az igazi nyári hőmérséklettel, a napközbeni 25-30 Celsius fokkal is meg kellett küzdeniük. De legalább az éjszaka futók biztosak lehettek benne, hogy a hajnali órákban ideális körülmények között haladhatnak, nem kell csípős reggelre számítaniuk.

(Fotó: balatonman.hu)
(Fotó: balatonman.hu)

A rajtnál szpíkerek indították útjára a csapatokat, az elmaradhatatlan és minden bizonnyal örök emléket jelentő csapatfotók kíséretében. A közösen megtett mintegy 30 méter után aztán a csapattagok „Hajrá, hajrá!" biztatással engedték útjára az első szakaszt teljesítő társukat. Újabb 20 m megtétele után jött rögtön az első kanyar, a tájékozódásban kevésbé otthonos futó már ott elbizonytalanodhatott, hogy merre tovább. Balra 100 m móló és a Balaton várta, így jobban tette, ha jobbra vette az irányt, arra voltak ugyanis a kilométerek. A kezdőemberek elszántságát fokozta a rajt hangulata. Akadt olyan, aki már akkor olyan bátran kilőtt, hogy a társak azonnal újratervezésbe kezdtek az első váltási pont idejét illetően. Alig fél perc versenyidő után azonban rögtön tréfás emelkedő várta az első embereket, és aki nem megfelelően választott sebességet, az eufóriából gyorsan visszatérhetett a valóságba. Amíg a nyitó emberek rótták a kilométereket, addig a táv elején lévők autókba ültek, hogy elinduljanak a váltópontok felé, társaik azonban élvezték a balatoni délelőttöt, a mini expo nyüzsgését és a csodás környezetet. Újabb csapatképek készültek, amelyeknek már a Balaton és a yachtkikötő adott színes hátteret.

(Fotó: balatonman.hu)
(Fotó: balatonman.hu)

„Az egész távot öt, 40-45 km-es szakaszra bontottuk, mindegyiknek külön vezetője volt, aki a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban intézkedett – mondta Zelcsényi Miklós, a rendezvény főszervezője. – A kollégáimnak megvan a rutinja és a hatásköre is, hogy megoldják a problémákat. Engem már csak akkor hívnak, hogyha rendkívüli történik. Most például az egyik ételszállítónk zárta magára az ajtót a reggeli indulásnál, amit nekünk a háttérben úgy kellett orvosolnunk, hogy abból a résztvevők semmit ne érezzenek meg. Ebből a szempontból hozzám verseny közben nem érkeznek információk, sőt, akkor vagyok nyugodt, ha nem hívnak. Akkor tudom, hogy minden normálisan megy és a terveknek megfelelően alakul, de maximum olyan váratlan esetről lehet szó, ami helyi szinten kezelhető.”

A BioTechUSA csapata is teljesítette a távot
A BioTechUSA csapata is teljesítette a távot

A X. Ultrabalatonon a BioTechUSA kifejezetten állóképességi sportolóknak kifejlesztett Endurance termékcsaládja biztosította a komplett frissítést, illetve a cég saját csapattal képviseltette magát a versenyen, akik váltóban teljesítették a távot. A BioTechUSA sátra természetesen a versenyközpontból sem hiányozhatott, a résztvevők által az egyik leginkább látogatott kiállítónak számított. Nem véletlenül.

Futás közben ugyanis elengedhetetlen az elégetett energiák pótlása, a biztonsági tartalékokat így akár a rajt előtti pillanatokban is be tudták szerezni az indulók. Akiken érezhető volt, hogy pontosan tudják, milyen feladatra vállalkoztak. Mint ahogyan az is, hogy nem először találkoznak a BioTechUSA termékeivel, célirányosan választottak maguknak a rendkívül széles árukínálatból. Az útvonalon 32 váltópont adott lehetőséget a csapatoknak a váltásra, és 45 frissítőpont várta a futókat. A verseny során a résztvevők harminc tonna vizet, két tonna banánt, ötszáz kg paradicsomot, ötszáz kg szőlőcukrot és hatezer liter izotóniás italt fogyasztottak el. A verseny lebonyolításában háromszáz fő segédkezett.

A többnyire egyen pólóban résztvevő csapatok közül találomra a Sir Vivors fantázianévre hallgató team, akkor még dologtalan tagjait faggattuk ki. A Miskolcról, Nyíregyházáról és Szegedről érkező csapat tagjai családi, baráti és vallási közösségből verbuválódtak, akik tizenöt éve ismerik egymást. Mindannyian gyakorló görög katolikusok, viszont a futás igen eltérően játszik szerepet az életükben. Akadt közöttük, akinek már volt félmaratonja, sőt maratonja, de olyan is befért a csapatba, aki sérüléséig rendszeresen futballozott ugyan, de tűzkeresztségen áteső versenyzőként csupán február óta fut. A többség már kifejezetten egy éve készült az Ultrabalatonra. Tartottak közös edzést, de a lakóhelyek távolsága miatt nem volt jellemző. Inkább kisebb csapatokban készültek, és kommunikációs eszközökkel tartották egymással a kapcsolatot, szereztek információkat arról, hogy a társ éppen holt tart az edzésekkel. A verseny közösségépítő hatásaként elmondták: a rajt előtti hónapokban már kifejezetten a közös futásra való felkészülés volt az indok a találkozókra.

(Fotó: balatonman.hu)
(Fotó: balatonman.hu)

Versenyinformációkat a távot már teljesítő barátoktól szereztek, de a rendezők által szervezett budapesti eligazítást sem hagyták ki a csapat képviselői. Ennek eredményeként három személyautóval készültek a váltásokra, és az információáramlást elősegítve tartották a forródrótot egymással.

A délután háromig tartó rajt után a rendezőknek pár órájuk volt a versenyközpont kitakarítására, és felkészülni a célba érkezők fogadására. A leggyorsabbak ugyanis még éjfél előtt beértek, a többség viszont hajnali három órától egészen nyolcig folyamatosan érkezett be. A célterületen hasonló forgalom uralkodott, mint a rajtnál, de mivel az indulásra szánt kilenc óra 13-14 órára nőtt, a résztvevők jobban elosztódtak a központban. Már élményekkel gazdagabban, a megérdemelt pihenésre várva, hogy relaxálás közben akár már a következő Ultrabalatonon való részvételen törjék a fejüket. A szervezőknek ellenben nem kell sokat gondolkodniuk a következő feladatukon, ami a július 23-i Night Run lesz majd Budapesten, ahol ismét a BioTechUSA gondoskodik a frissítésről.

(Fotó: balatonman.hu)
(Fotó: balatonman.hu)

A 2016. ÉVI ULTRABALATON EREDMÉNYEI
FÉRFI EGYÉNI

1. Florin-Sebastian Ionita 23.05:36 óra
2. Halama Levente 23.27:51
3. Veres Szilárd 24.02:30

NŐI EGYÉNI
1. Maráz Zsuzsanna 23.17:55
2. Kádár Kitti 24.49:53
3. Huzsvay Edit 25.54:45

CSAPATOK ÖSSZES
mindsystem Sashegyi Gepárdok 13.06:10
Doverhetetlenek 13.34:16
Szombathelyi UBarátok 09 14.25:08

További eredménylisták csapatbontásban: checkpointsystem.hu/ultrabalaton.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik