Főszerepben a fehérje

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.18. 05:43
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen fontos szerepet játszanak a fehérjék szervezetünk működésében. A laikusok a fehérjét általában rögtön a testépítéssel kapcsolják össze, és már mondják is: „De hiszen én nem vagyok gyúrós!”

Izomzatunk minőségi tápanyagokkal történő ellátása rendkívül fontos a megfelelő izomműködés, az izomnövekedés, az izommegtartás szempontjából. Hozzánk hasonlóan izmaink is szeretnek „jókat enni”. Az alábbi videó mindenki számára közérthetően és szemléletesen magyarázza el, mi is az a fehérje és miért is nélkülözhetetlen a szervezetünk számára:



Miért szükséges fehérjét fogyasztanunk?



Miért szükséges fehérjét fogyasztanunk?

A fehérje testünk fontos építőeleme, a szervezet által előállított, azaz nem esszenciális és külső forrásból bevitt, azaz esszenciális aminosavak alkotta tápanyagforrás, melyet napi szinten kell fogyasztanunk a szervezetünk önfenntartásához, korunknak, nemünknek, testsúlyunknak (0,8-1 g/testsúlykilogramm) és életmódunknak megfelelően. Segít megtartani az izomzatunkat a testedzés, a fogyókúra során és a mindennapokban. Energiatartalma azonos a szénhidrátokéval, azonban velük ellentétben nem raktározódik és a testösszetételünk is arányosabb lesz tőle. Nagyobb a fehérjeigényünk, ha rendszeresen sportolunk (1,5-2 g/testsúlykilogramm), ha az izomtömegünket szeretnénk növelni (2-3g/testsúlykilogramm), ha fogyni szeretnénk (2-2,5g/ testsúlykilogramm), vagy ha idősödünk.


A fehérje testünk fontos építőeleme, a szervezet által előállított és külső forrásból bevitt aminosavak alkotta tápanyagforrás
A fehérje testünk fontos építőeleme, a szervezet által előállított és külső forrásból bevitt aminosavak alkotta tápanyagforrás

Természetes fehérjeforrások

A fehérje megtalálható a húsokban (100g csirkemell/24,7g, 100g marha steak/19g), a halakban (100g/20g), a növényekben (100g zöldborsó/7g, 100g rizs/8g) a tojásban (1 db tojás/5,4 g) és a tejben (2 dl tej/6,8 g).

Milyen funkciókat lát el a fehérje?

Hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához és a normál csontozat fenntartásához.

A fehérje segít megtartani az izomzatunkat és a testösszetételünk is arányosabb lesz tőle.
A fehérje segít megtartani az izomzatunkat és a testösszetételünk is arányosabb lesz tőle.

Miért válasszunk fehérje kiegészítőt?

Étrendünket minőségi táplálék-kiegészítőkkel tökéletesíthetjük. A minőségi tápanyagok bevitelét 70 százalékban élelmiszerből, 30 százalékban étrend-kiegészítőkből ajánlott bevinnünk. A kiegészítést bárhol, bármikor, gyorsan, könnyen, gazdaságosan meg tudjuk oldani, csak fehérjepor, shaker és némi víz, tej vagy növényi tej kell hozzá. A fehérjepor könnyen emészthető és a nagymértékű húsfogyasztással ellentétben nem savasít. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az étrend-kiegészítők gyártását sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az élelmiszerekét!

Milyen típusú fehérje kiegészítők közül választhatunk?

A fehérjeporokkészülhetnek tejből, ebben az esetben tejsavó-fehérje izolátumról, hidrolizált tejsavó-fehérje izolátumról, tejsavó-fehérje koncentrátumról, tejsavó-fehérje keverékről: izolátum és koncentrátum keveréke vagy kazeinről beszélünk. A fehérjepor lehet állati eredetű, hús alapú, ez a marhafehérje, vagy növényi eredetű, mint a rizs- vagy borsófehérje. Felszívódásuk lehetgyors(30-40 perc),közepes(1-2 óra) vagylassú(2 óránál hosszabb időtartam).

A fehérjeporok készülhetnek tejből, de lehetnek állati, vagy növényi eredetűek.
A fehérjeporok készülhetnek tejből, de lehetnek állati, vagy növényi eredetűek.

Hogyan fogyasszuk a fehérjeport?

A fehérjepor hagyományos elkészítési módja a turmix, azonban könnyedén felhúzhatjuk vele az ételeink fehérjetartalmát és kiválóan alkalmas arra is, hogy egészséges édességeket készítsünk belőle, melyek szénhidráttartalmát ezáltal csökkentjük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik