Kiegészítő gyakorlatok futáshoz – edzés otthon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.25. 15:38
Kezdő vagy és szeretnél megerősödni a futáshoz? Vagy haladó vagy, de valamiért megállt a fejlődés? Kiegészítő gyakorlatokat keresel? Fáj a térded, derekad, csípőd a futástól? Négy héten át olyan gyakorlatokat mutatunk Tóth Márton, a Ferencváros válogatott vízilabdázója és a BioTechUSA szponzorált sportolója segítségével, amelyek mindegyik kérdésre választ adnak! A gyakorlatok legtöbbször könnyíthetők és nehezíthetők erőszintünknek megfelelően! A gyakorlatokat Nagy Dóra, a BioTechUSA edzés és táplálkozás szakértője állította össze.

Miért fontos kiegészítő, erősítő gyakorlatokat végezni futás mellett?

• Egyrészt célszerű a futás során használt izmoknak más stimulust is adni, hogy a megszokottól eltérő terhelés hatására újra alkalmazkodásra tudjuk kényszeríteni őket, ezáltal erősödjenek.

• A futás egy monoton, egy síkban történő mozgás, ahol nincsenek oldalirányú kimozdulások, így gyakori probléma, hogy az ezért felelős izmok inaktívvá válnak. Ezek mozgását átveszik más izmok, másképp terhelődik azízületi rendszerés a csontozat, az izomzatban egyensúlytalanság alakul ki, ami egy idő után fájdalomhoz vezethet, pl. a térdben. Ezeket kiküszöbölhetjük a megfelelő, oldalirányú gyakorlatok beiktatásával.

• A core izmok erősítésére nem fordítunk kellő figyelmet, pedig ezek erőssége meghatározó a végtagok mozgásában. A futásnál pedig a végtagok különösen fontos szerepet kapnak, hiszen a lábunkon futunk, de a tempóhoz, a megfelelően gazdaságos technikához a kar munkája elengedhetetlen. Ha a core nem megfelelően erős, nem tudjuk ezeket a mozdulatokat gazdaságosan kivitelezni, hamar elfáradunk, túl sok rotáló (csavaró) mozdulatot végzünk, ami növeli a sérülésveszélyt is.

• Rengeteg gyakorlat alkalmas az állóképesség javítására is, így szórakoztató módon, akár a saját otthonunkban is elvégezhetjük az adott feladatokat.

Otthoni edzés gyakorlatok

Guggolás: Többek között erősíti a combizmokat, farizmokat, felugrással kombinálva remekül használható az állóképesség fokozására is.

Állj vállszéles vagy annál kicsit szélesebb terpeszbe. A lábfejek nézzenek kifelé, a térd pedig ennek vonalában mozogjon. Figyelj arra, hogy a térdek semmiképpen ne essenek befelé. Tudatosan tartsd a helyes pályán. Próbáld a térdeket minél kevésbé mozdítani előre, inkább hátrafelé engedd a testsúlyodat. Ezt úgy tudod a legkönnyebben kiegyensúlyozni, ha mellső középtartásban tartod a karjaidat. A törzsedet próbáld minél inkább függőlegesen tartani. Nem baj, ha eleinte nem tudsz túl mélyre menni, idővel majd menni fog. Haladóknak javasoljuk, hogy guggolásból felugrást végezzenek!

Gekkó: rendkívül jó koordináció javító, törzsizom erősítő gyakorlat

Cél az, hogy a törzs csavarodása nélkül emeld fel a talajról az egyik karodat és az ellentétes lábadat fekvőtámasz pozícióban! Ha nem megy, próbáld alkartámaszban és minél nagyobb terpeszben. Ha könnyen megy, akkor zárd összébb a lábadat és tartsd ki a végpozíciókat hosszan, akár 5-10 másodpercig is. Figyelj arra, hogy a derekad ne essen be, a csípődet pedig ne told felfelé. A törzs és láb egy vonalban legyenek. Fontos még, hogy a fejed se lógjon!

Kitörés előre és hátra: javítja a koordinációt, erősíti a combizmokat, farizmokat

Először végezd úgy, hogy kilépsz előre, majd visszalépsz a kiinduló pozícióba és innen lépsz hátra, majd vissza a kiinduló pozícióba. Később mehet úgy, hogy nem lépsz vissza a kiinduló pozícióba. Figyelj arra, hogy a kilépéseknél megfelelő legyen a lépéshossz, és ne told előre a térdedet. Törekedj arra, hogy a törzsed lefelé menjen és ne előre!

Térdhúzás és lábemelés oldal alkartámaszban: Nagyon jó törzsizom erősítő, (a lábemelés farizom erősítő) és koordináció javító gyakorlat

Kezdőknek csak oldal alkartámasz vagy ebben a pozícióban csípőemelés a feladat. A cél az, hogy legalább 30-40 másodpercig képes legyél tartani a helyes pozíciót, ahol a fej, törzs, lábak végig egy vonalban vannak.

Haladók a felül lévő láb mozgatásával nehezíthetik a gyakorlatot. A láb emelésénél arra törekedj, hogy ne a lábujjak, hanem inkább a sarok legyen feljebb. Ha a lábujjak vannak felfelé, akkor sokkal inkább a csípőhajlító dolgozik és elcsavarodik a törzs. Mi most kis- és középső farizmokat szeretnénk bekapcsolni a mozgásba, ami úgy lehetséges, ha a talpad éle párhuzamos a talajjal! Ebben a pozícióban nem tudod túl magasra emelni a lábadat, de ameddig megy (20-30 cm), az épp elég!

Hegymászó: törzsizom erősítő, koordinációt javító és megfelelő tempóval állóképesség fokozó gyakorlat

Kezdőknek elég a térdhúzásokat végezni, míg haladók akár 1 percen át is pörgethetik a szökkenéssel kombinált lábváltásokat! Figyelj arra, hogy a csípődet ne told ki és a fejed ne lógjon!

Támlázás: törzs- és vállizom erősítő gyakorlat

Fontos, hogy a csípőd ne ringjon jobbra-balra, próbáld minél inkább kontrollálni a mozdulatot a törzs oldalra történő kimozdulása vagy csavarodása nélkül. Minden ismétlést tarts meg a végpontokon 1 számolásig! Figyelj arra, hogy a fejed ne lógjon és a derekad se essen be! Valamint az is fontos, hogy váltva kezdd az ismétléseket, tehát mindig másik karral indíts, hogy kiegyensúlyozott legyen a terhelés!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik