Hasznos táplálék-kiegészítők: 10 hatóanyag, amivel nem árt, ha tisztában vagy!

Vágólapra másolva!
2016.03.31. 17:00
null
Csak olyan táplálék-kiegészítőket használj, amik gondosan összeválogatott összetevőkből készülnek, biztonságosak és doppingmentesek<br />
Igazodj el a táplálék-kiegészítők világában! Térképezd fel, mire van szükséged ahhoz, hogy izomtömeg-növekedést, esztétikus testalkatot, fogyást vagy jobb kondíciót érj el! Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája, oktatási referens most megismertet bennünket a legfontosabb hatóanyagokkal.

 

1. Fehérje

Az izom gyakorlatilag fehérjéből áll. A fehérje pedig aminosavakból. Az elfogyasztott fehérje (húsok, halak, növények, tojás, tej) aminosavakra bomlik a szervezetben, majd különböző feladatokat lát el, így például egy része fehérjévé alakul vissza és az izomszövet alkotásában vesz részt. Fehérjét napi szinten kell fogyasztanunk a szervezetünk önfenntartásához. A fehérjebevitel gyors, praktikus és rendkívül hatékony módja a fehérjekészítmények fogyasztása. A fehérjeporok készülhetnek tejből (tejsavó-fehérje), de lehetnek állati (marhafehérje) vagy növényi eredetűek (rizsfehérje). Felszívódásuk lehet gyors (30-40 perc), közepes (1-2 óra) vagy lassú (2 óránál hosszabb időtartam). A fehérjeturmix kiváló fehérjeforrás edzés után, mert gyorsan felszívódik és a kifáradt izmokat pillanatok alatt ellátja az izomépítéshez leginkább szükséges aminosavakkal.

2. Kreatin

A kreatin fokozza a fizikai teljesítőképességet, segítségével nagyobb súlyok megmozgatására leszel képes. Vízmegkötő képessége gyorsan, látványos növekedést eredményez, de vannak olyan formulák is, amelyeknek elhanyagolható a vízmegkötő képességük. Ez utóbbiak hatékonysága abban rejlik, hogy a teljesítmény növelésének köszönhetően nagyobb erőkifejtésre leszel képes, ami hozzájárul az izomtömeg fejlődéséhez. Klasszikus kreatinforrás a kreatin monohidrát, de manapság a kreatin egyéb kémiai formákban, mikronizálva és kevert változatokban is elérhető. Érdemes kitapasztalni, hogy neked melyik válik be leginkább!

3. BCAA

A BCAA – vagyis az elágazó szénláncú aminosavak – valójában három aminosavból áll, amelyek mindegyike különösen fontos az izomépítés szempontjából. A valin, az izoleucin és a leucin közül az utóbbi talán a legfontosabb, hiszen önmagában is fokozni tudja a fehérje beépülését. A három aminosav együtt ugyanakkor nagyszerűen erősíti egymás hatását az izomépítés és az energetizálás szempontjából. Edzés előtt és után 5 g BCAA fogyasztása javasolt.

4. Béta-alanin

Ez a nem is olyan régen felfedezett hatóanyag remekül kitolja a fáradtságérzést, elősegíti a karnozin vegyület termelődését, amely stabilizálja az izomzat pH szintjét. Emellett fokozza az erőszintet, így – hasonlóan a kreatinhoz – hozzájárul az izomnövekedéshez. Ám hatása hosszabb távú, stabil, míg a kreatin az egyes gyakorlatok és ismétlések üzemanyagaként segíti az erőkifejtést. A kettőt együtt fogyasztva rendkívül hatékony erőszint-fokozó kombinációt kapunk.

5. Nitrogén-oxid fokozók

A legnépszerűbb táplálék-kiegészítők az edzés előtti, vagy más néven pre-workout formulák közül. A nitrogén-oxid értágító hatásával afféle „bedurranás” érzést okoz, ugyanakkor segíti a tápanyagok szállítását az izomzatba – hiszen fokozza a véráramlást. A salakanyagok elszállítását is segíti onnan, így ösztönözve a fokozott izommunkát. Az izmok telítettségének érzése meggyőz arról, hogy jól végezted az edzést, továbbá az eredmény sem marad el, ha következetesen és rendszeresen edzel!

6. Glutamin

A glutamin szintén egy különösen fontos aminosav. Ez található a legnagyobb mennyiségben az emberi szervezetben, számos előnyös tulajdonságát használhatod ki, ha fontos számodra az izomtömeg. Növeli az izomsejtek leucintartalmát, segít csökkenteni az izomlebontás mértékét, valamint erősíti az immunrendszert. Csökkenti az izomfáradást és fokozza a növekedési hormon szintjét is.

 

7. Hormonoptimalizálók

Cink és magnézium, illetve B6-vitamin megfelelő kombinációja. Részben azért van jelentősége, mert ezeket az ásványi anyagokat a sportolók könnyen elveszítik az izzasztó edzések során, ugyanakkor az optimális hormonszinthez és a regenerálódáshoz, illetve a szükséges pihentető alváshoz nélkülözhetetlenek. A cink sok tesztoszteronfokozóban megtalálható, mert fontos optimalizálója a hormonműködésnek.

8. Karnitin

A diétát és a mozgást kiegészítve elősegíti a zsírégetést és a zsír felhasználását, ezáltal támogatja az izmok energiaellátását is. Így segíti a testösszetétel javulását, hiszen a testzsír mennyiségének csökkentésével és az izomtömeg növekedésével látványos javulást tudsz elérni a külsődben!

9. Esszenciális zsírsavak

Az esszenciális zsírsavakat halak és magvak fogyasztásával tudjuk a legkönnyebben bejuttatni. Ezen zsírsavak közül talán az omega-3 az, amelyikre a legjobban oda kellene figyelni, mert arányaiban keveset fogyasztunk belőle, ugyanakkor a szervezetben sok fontos szerepet tölt be, amelyek az izomépítés és az optimális testösszetétel szempontjából is jelentősek.

10. HMB

Az új generációs táplálék-kiegészítő hatóanyagok táborát erősíti a HMB is, a béta-alanin mellett. Ez a vegyület az izmok és a szervezet számára esszenciális leucin aminosav anyagcsereterméke. Remekül segíti a regenerációt és gátolja az edzések hatására bekövetkező izombontás folyamatát, így segítve az izomtömeg megőrzését. Kiváló kiegészítés idősek számára is az izomleépülés ellen.

Nagyon fontos, hogy személyre szabott, nemnek, életkornak, céloknak megfelelő megoldásokban gondolkodj és csak olyan táplálék-kiegészítőket használj, amik gondosan összeválogatott összetevőkből készülnek, biztonságosak és doppingmentesek. A BioTechUSA országos üzlethálózatában szakértő eladók segítenek a választásban, de szakértőinket online is bátran kérdezheted!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik