Vízilabda: Kemény Dénes keményen beleszállt az európai szövetségbe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.16. 20:08
null
Kemény Dénes is megszólalt – markáns véleménye van (Fotó: NS-archív)
Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke nem ment el szó nélkül amellett, ami a magyar juniorválogatottal történt a hollandiai Európa-bajnokságon.

 

A magyar válogatott 10–5-ös hátrányban volt, majd az utolsó negyedben, 10–8-as állásnál négyperces kiállítással sújtották. Innen egyenlített emberfeletti játékkal Horkai György csapata, csakhogy… 12–9 után a holland rendezők folyamatosan 13–9-et írtak az eredményjelzőre, de a gólok száma alapján 12–12 lett a végeredmény. Következtek volna az ötméteresek, de nem következtek, mert a zsűri döntése alapján 11–9-es olasz vezetésről újra le kellett játszani az utolsó 3 perc 49 másodpercet – a magyaroknak jórészt emberhátrányban a négyperces kiállítás miatt. Ebben a második finisben már nem tudtak érvényesülni a mieink, háromgólos olasz győzelem született.

Természetesen a magyar szövetség óvott, amit első fokon elutasítottak. Mint ahogy az ezt követő fellebbezésünket is. Kemény Dénes ezután érezte, hogy fel kell emelnie a hangját. A saját applikációján közzétett írását változtatás nélkül közöljük.

„A szövetségi kapitány azt mondta, ez vicces, én azt mondom, ez gusztustalan!

Természetesen a férfi junior Európa-bajnokság negyeddöntőjéről van szó…

Egy olyan negyeddöntőről, amely új dimenziót hozott a sportágba.

Ötven éve vagyok a vízilabdában, de olyat még nem láttam, nem hallottam, hogy a szubjektivitás a gólok számolásában is megnyilvánuljon, és az eredményjelző táblára is kikerüljön – tudomásom szerint ezt megelőzően sem történt ilyen.

Hollandiában csütörtökön igen, ezt is megéltük…

A sportág szépsége, sármja és népszerűsége abban a fajta szubjektivitásban is kereshető, amely a játékvezetők ítéletiben jelentkezik. Évszázados hagyomány, hogy azon vitatkozunk, támadófault, kiállítás vagy büntető éppen a helyes ítélet egy adott szituációban – a póló ettől is szép, ettől is népszerű, nem csak a jóképű vízilabdázók miatt.

És most új dimenziót nyitottunk. Olyat, ami a grundon szokott lenni, ahol a fehérek azt mondják, 4–3 az eredmény, mire a pirosak kontráznak, nem igaz, mert 4–4. Eltér a marék, de ott nincs zsűri, nincsenek ellenőrök, legkevésbé villanyújság…

De hogy egy junior Európa-bajnokság negyeddöntőjében eltér a matek, arra nincsenek szavak, a póló történetében sohasem fordult elő.

Hiába jár el a leírt szabályoknak megfelelően az Európai Úszószövetség szakmai bizottságának jelenlévő vezetője vagy képviselője, sem a játékosok edzője, sem a magyar pólósok elnöke nem tudja elmagyarázni a fiatal játékosoknak, hogy ha 24 gólból 12-t ők lőttek, akkor miért kell újrajátszani az utolsó negyed felét mínusz kettőről emberhátrányban. Senki sem tuja elmagyarázni nekik, miért nem lőhették, lőhetik az ötmétereseket az elődöntőbe jutásért. Ezek a gyerekek évek óta napi sok-sok órát edzenek, tudnak veszíteni is, de ha nem kapnak több gólt, mint amennyit lőttek, akkor képtelenek felfogni, miért veszítették el a mérkőzést. A mínusz kettőről, emberhátrányban újrajátszott fél negyedben nem volt esélyük.

Ameddig a hatalomvezérelt közreműködői réteg négy percen keresztül nem veszi figyelembe, hogy egy edző jelzi a zsűri hibáját, addig a nemzetközi vízilabda saját magát kérdőjelezi meg!

Az új dimenzió azt jelenti, hogy a sportszervezet a gólok hazug számolásával a saját szabályaiba kapaszkodásával legalizálta az illegalitást.”

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik