Vízilabda: amikor Benedek Tiborék az Újpesttel felértek Európa csúcsára – videó

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2020.05.10. 07:51
A koronavírus egy időre megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! Ezúttal az Újpest vízilabdacsapatának 1994-es BEK- és Szuperkupa-győzelmét elevenítjük fel.     


1994. május elsején lila-fehér orgonától illatozott a ferihegyi reptér.
Az Újpest vízilabdacsapatának szurkolói várták haza Pescarából a hőseiket, akiket egy hónapon belül már másodszor ünnepelhettek. Hiszen ahhoz, hogy április utolsó napjaiban megküzdhettek az európai Szuperkupáért a KEK-et megnyerő Pescarával, előbb el kellett hódítaniuk a BEK-serleget.

Azokban az időkben nem termett minden évben magyar pólóarany – az 1988-as olimpián 5., négy évvel később, Barcelonában 6. lett a magyar válogatott, BEK-et 1985-ben, KEK-et 1986-ban nyert 1994 előtt legutóbb magyar klubcsapat, egyaránt a Vasas. Így természetesenfelüdülést jelentetett az Újpest 1993-as LEN-kupa-győzelme. Nem is beszélve az egy évvel később elért, világra szóló sikerről, a BEK-győzelemről!

Pedig nem volt sétagalopp eljutni a döntőig, ugyanis a negyeddöntőben az 1990-ben és 1991-ben is diadalmaskodó, 1993-ban döntőt játszó Mladost Zagreb volt az ellenfél, tele a szöuli olimpián győztes jugoszláv válogatott klasszisaival. A kinti meccsen a 18/5-ös kiállítási arány – a félreértések elkerülése végett, a 18 az újpesti oldalon volt – ellenére idegenben 14–12-re nyertek Benedek Tiborék, így az itthoni 6–6 továbbjutást ért.

Az elődöntőben a Posillipo Napoli sem ígérkezett kisebb falatnak, a párharc az itthoni meccsen hosszabbításba torkollott, amelyhez az olaszok hozzá sem tudtak szólni; az Újpest 4–0-ra nyerte a ráadást, s készülhetett a Catalunya elleni döntőre.

A korábbi meccseken a kulcsemberek közül mindig volt valaki, aki a hátán vitte a csapatot – a Posillipo elleni sikerből Benedek például kilenc góllal vette ki a részét –, és mindig akadt olyan is, aki pluszt tudott hozzátenni a csapat játékához. Nos, a Komjádi-uszodában március 16-án, délelőtt 11 órakor kezdődő BEK-döntő első mérkőzésén a húzóemberek – Benedek mellett említhetjük Vincze Balázst, Gál Andrást vagy Dala Tamást – egyszerre játszottak csúcsformában, így a katalánoknak esélyük sem volt a győzelemre (10–6). Április 12-én aztán a Kovács István vezette Újpest feltette idénybeli teljesítményére a koronát: Barcelonában – 11–11 lett a visszavágó, így a magyar csapat magasba emelhette a BEK-győzelemért járó kupát!


Április 13-án természetesen hatalmas, lila-fehérbe öltözött tömeg várta a győzteseket Ferihegyen, pezsgővel. Aztán jött a ráadás, hiszen tizennyolc nappal később megismétlődött a fieszta. Akkor Pescarából érkeztek hazaaz európai Szuperkupa-trófeával, amit „hirtelen halálban”, Vincze Balázs góljával hódított el az újpesti aranycsapat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik