ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu) 2019.07.23 12:12 Frissítve: 2019.07.23 13:51

Vizes vb: Abban maradtunk, bármire használhat a kapitány – Varga Dénes

Varga Dénes a vizes vb elején ujjtörést szenvedett, ezért úgy tűnt, a dél-koreai vízilabdatornán már nem számolhat vele Märcz Tamás szövetségi kapitány. Az Ausztrália elleni negyeddöntőben 6–4-es ausztrál vezetésnél azonban mégis beállt a Ferencváros és a nemzeti csapat kapitánya, akinek pazar gólja is kellett a fordításhoz.

Varga Dénes váratlanul állt be a vb-negyeddöntőben (Fotó: MTI)

INTERJÚ VARGA DÉNESSEL

– Tervezett volt a beállása?
– A meccs előtt abban maradtunk, hogy bármire használhat engem a kapitány. Ha arra, hogy három kiállítást összeszedjek a védők helyett, akkor arra. Szerencsére most úgy néz ki, ennél többre vagyok képes, valamennyire tudok lőni, így jobban is tudom segíteni a csapatot.

– Az ellenfél tudott erről, nem csaptak oda szándékosan?
– Semmiből sem csináltunk titkot, az ausztrálok szándékosan nem csaptak oda – ők általában véletlenül csapnak oda. Van olyan csapat, amely szándékosan odaütne, remélem, ez a fair play jegyében nem történik meg.

– Mennyire érezte, hogy kell a csapatnak a beszállása?
– Azt éreztem, abban tudok segíteni a többieknek, hogy ne kapkodjanak, mert az első félidőben az emberelőny-kihasználásunk nem volt túl jó. Szerintem idő előtt próbálkoztunk a lövéssel, nem alakultak még ki helyzetek. Az első számú célom az volt, hogy ezen változtassak, ha bemegyek. Valamelyest sikerült is, de összességében talán egy kicsit összeszedettebb lett a játékunk onnantól, hogy tudtam a csapatnak a vízben segíteni.

 VÉLEMÉNYEK
Nagy Viktor, a magyar vízilabda-válogatott kapusa: – A hátrányvédekezésünk nem igazán működött. Nagyon sok gólt kaptunk fától úgy, hogy átívelték rajtunk, és meg volt beszélve, hogy így nem kaphatunk gólt, aztán mégis lőttek. Nehéz volt túltennem magamat ezen, mert nem szeretem, ha nem tudok segíteni a védekezésen. Roppant büszke vagyok arra, hogy mindenki bírta végig, mert nagyon kemény csatát vívtunk az ausztrálokkal. Ha visszanézünk a múltba, sok ilyet játszottunk, mindig nagyon brusztolós csapat volt, most is az. Egyikünk sem gondolta, hogy könnyű és lefutott meccs lesz, és beigazolódott, kínkeserves, kínlódós, vért izzadós mérkőzés volt. Innentől készülünk az elődöntőre, bízom benne, mindenki ki tudja pihenni magát, és a lövéseink meg a védekezésünk frissebb lesz. Természetesen a végén nem volt büntető (nevetve mondja – a szerk.), mivel a bírók nem adták meg. Bele lehet menni, az volt-e vagy sem, talán, mi is kaptunk gólt nem jogosan, mi is kaphattunk volna akár kétszer is ötöst. Az a lényeg, hogy nyertünk.
Vámos Márton, a magyar vízilabda-válogatott szélsője, átlövője: – Félig-meddig úgy volt megbeszélve, hogy ellövöm. Kevés volt hátra, mindenképpen lőni kellett. Szerencsére meg tudtam verni a védőmet, faultoltattam magamat és belőttem. Igazából ha más van ott, ugyanezt tette volna. Most én kerültem oda, én lettem a nyerő ember, boldog vagyok, de a csapatot is kiemelném. Egyik negyedben sem játszottunk jól, ennek ellenére nagy szívvel és Viktor nagy védéseivel, illetve az okos góljainkkal meg tudtuk fordítani a mérkőzést. Dumi beszállása óriási segítség volt, nagyon kevesen vagyunk nélküle. A gólja zseniális volt, törött ujjal ilyet… Sok terhet levett a vállakról, illetve a vízben is hozzá tudott szólni egyet-kettőt, ami a kapásoldalon nagy segítség volt.

– Hogy van a keze?
– Jól van, köszönöm szépen, egyre jobban.

– Kit szeretne ellenfélnek az elődöntőben?
– Kanadát. Ha el tudja intézni, legyen szíves!

INTERJÚ MÄRCZ TAMÁS SZÖVETSÉGI KAPITÁNNYAL

– Számított rá, hogy ennyire nehéz lesz a mérkőzés?
– Ausztrália nem véletlenül jutott Montenegrón keresztül a negyeddöntőbe, nagyon stabil és kellemetlen csapat, biztos volt, hogy nem lesz könnyű meccs. Manapság a vízilabda nem három-négy válogatottról szól: a világbajnok horvátok megszenvedtek a németekkel, a bombaerős szerbek kikaptak a spanyoloktól, Montenegró nyolc közé sem jutott, az oroszok itt sincsenek, mindenkit nehéz legyőzni. Kellemetlen volt az ausztrálok centerjátéka, rengeteg ítéletet kaptak, sokszor kellett hátrányban védekezni.

– Tervezve volt Varga Dénes beállása?
– Úgy gondoltuk, hogy amíg meg tudjuk oldani a cseréket, nem annyira fáradtak a játékosok vagy eléggé vezetünk, akkor nem küldjük be, és próbálunk spórolni vele a következő meccsre, ám éreztem, kell a játéka. Nemcsak a gólja lendített, hanem a plusz cserelehetőség, olyan szinten elfogytunk a végére, hogy ez is segítség volt, plusz még betalált és irányított a vízben. Igen, félig-meddig tervezve volt a játéka.

– Mi történt Zalánki Gergővel?
– Valószínűleg ütést vagy rúgást kapott a fejére, elég nagy dudor alakult ki. Csattantak a pofonok, nagyon kemény meccs volt.

– Az időkéréskor így koreografálták meg az utolsó támadást?
– Nem véletlenül volt Vámos Marci hátul, benne mindig megvan a gólszerzés lehetősége, illetve Zalesz szabaddobásaiban is, most Marci került oda. Nem először láttunk ilyet tőle, gondolom senki sem csodálkozott azon, hogy be tudja dobni, de azért ez most nagyon jókor jött.

– Éreztette az elején a hatását a csoport befejezése óta eltelt hosszabb meccsmentes szakasz?
– Az biztos, hogy nagy ritmusban zajlanak a mérkőzések, az ausztrálok is nagy iramban kezdtek, lehet, hogy ez is benne van. Igyekezünk tartani a ritmust, erős kétkaput játszottunk a szerbekkel, de nem könnyű. A négynapos kihagyás akár valóban visszaüthet, ám szerintem nem volt a hátrányunkra, magas hőfokon kell égni. Nem volt rossz a kezdés, inkább azt mondom, az ausztrálok játéka volt kellemetlen, amelyet jól honoráltak a játékvezetők, sok előnyt ítéltek nekik, ám szerencsére jó sok emberhátrányt kivédekeztünk.

FINA VIZES VB, FÉRFI VÍZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–AUSZTRÁLIA 10–9 (3–3, 2–3, 3–1, 
22)
Kvangdzsu, 250 néző. Vezette: Vojevogyin (orosz), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Bátori, MANHERCZ K. 1, Jansik Sz. 1Hárai, VÁMOS 3Sedlmayer 1. Csere: Pohl, ZALÁNKI 3, Angyal, Mezei, VARGA DÉNES 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
AUSZTRÁLIA: 
DENNERLY – Putt, Roach 2Younger, L. EDWARDS 2Campbell, Howden. Csere: KAYES 2, G. Ford 1Power 2A. Ford, B. Edwards. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic
Gól – emberelőnyből: 13/4, ill. 9/5
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: L. Edwards (19. p.), Sedlmayer (22. p.), G. Ford (26. p.), Angyal (26. p.), Jansik Sz. (31. p.), Power (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Elvis Fatovic: 
– Nagyon csalódott vagyok a vereség miatt. Vissza kell még néznem a helyzetet, de ahol én álltam, onnan az utolsó támadásunkban büntetőt kellett volna kapnunk. Tisztán ötméteres volt, lehetséges, most új-új szabályokat kell megtanulnunk… Ezzel együtt elismerésem az ellenfélnek, több hibát is elkövettünk, a magyar csapat pedig erős, képes volt fordítani. Remélem, hogy fel tudunk állni ebből a nagy csalódásból. Többször is megmutattuk már, mennyire erősek vagyunk csapatként, el kell kerülni a hibákat, és igyekszünk kihozni a legtöbbet a hátralévő két mérkőzésből.

További negyeddöntők
Szerbia–Spanyolország 9–12
Horvátország–Németország 10–8
Olaszország–Görögország 7–6

Az elődöntőben
Július 25., csütörtök:

10.00: Spanyolország–Horvátország
11.30: MAGYARORSZÁG–Olaszország

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

2020.02.01 00:07:12

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ezért is tetszik szebb helynek a világ, amikor a vízilabdás srácok aranyéremmel a nyakukban vigyorognak a dobogó tetején.

2020.01.28 00:16:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hodie mihi, cras tibi, azaz ma nekem, holnap neked.

2020.01.26 23:16:32

Vízilabda SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Hogy év közben a bajnokikon – főleg a nőknél – többen vannak a zsűriben, mint a nézőtéren? Igaz. Viszont a válogatott más.

2020.01.26 15:53:06

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Döntetlen után szétlövéssel nyertünk, Vogel Soma kivédte az utolsó spanyol ötöst.

2020.01.25 18:44:19

Vízilabda RUSZNÁK GYÖRGY

A negyedik negyed döntött az oroszok elleni kiélezett mérkőzésen a Duna Arénában.