Női vízi ob I: az UVSE szoros győzelmével előnybe került a döntőben

L. G., V. J.L. G., V. J.
Vágólapra másolva!
2021.04.17. 22:11
null
Az UVSE nyerte a döntő első felvonását (Fotó: Dömötör Csaba)
Az UVSE nyerte a Dunaújváros elleni első mérkőzést a női vízilabda ob I döntőjében.

 

UVSE Hunguest Hotels–DUE-Maarsk Graphics 11–9

Máris elérkeztünk az egyik fél második győzelméig tartó helyosztókhoz az élvonalbeli női vízilabda-bajnokságban, az olimpiai felkészülés miatt ugyanis sietős a csapatok dolga. A finálé párosítása nem jelentett meglepetést, hiszen a mezőnyből kiemelkedő UVSE és a Dunaújváros csapott össze. Ez a két csapat találkozott a kupadöntőben a nyáron – akkor az újvárosiak örülhettek –, és könnyen előfordulhat, hogy az Euroliga fináléjában is összefutnak, ha már az elődöntőben elkerülték egymást. Egyelőre ez még a jövő zenéje, a felek kizárólag a bajnoki döntőre koncentrálnak.

Több-kevesebb sikerrel.

Az első negyedben például a Dunaújváros volt inkább jelen fejben, aztán az UVSE magához tért, és átvette a kezdeményezést. A vendégeknek nyilván nem segített, hogy Horváth Brigittát a második negyed elején végleg, cserével kiállították a Parkes Rebeccán bemutatott fúziós, műúszó-pankrátor műsorszámáért. A hazaiak lendületbe jöttek, és a harmadik negyed elején már 7–3-ra vezettek, sorozatban négy gólt lőve.

Ekkor úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés, csak éppen a dunaújvárosi játékosok, kiváltképp Garda Krisztina, voltak erről más véleménnyel. Így aztán mire a hazaiak észbe kaptak, azt láthatták, hogy a negyedik szakasz elején 7–6 áll az eredményjelzőn, a vendégek pedig éppen emberelőnyben támadnak az egyenlítésért. A lehetőség azonban kimaradt, gyors gólváltás után pedig az UVSE mindenese, a centertől bekken át mindenhol nagyot melózó Rybanska Natasa ejtett a kapuba, még ha az újvárosiak vitatták is, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon.

Ezzel újra kettővel vezetett a címvédő, Keszthelyi-Nagy Rita pedig rá jellemző klasszis mozdulattal háromra növelte a különbséget. 10–7-nél tényleg eldőlt a mérkőzés, de a vendégek akaraterejét jól jellemzi, hogy még ekkor sem adták fel a küzdelmet. A vége 11–9 lett az UVSE javára, méghozzá nem érdemtelenül, hiszen a címvédő kevesebb hibával játszott, mint ellenfele, Gangl Edinát pedig blokkerdő segítette a védésben. Több jó egyéni teljesítményt láthattunk hazai oldalon, míg a vendégek kulcsjátékosai közül csak Garda hozta magát igazán. Így aztán szerdán a Dunaújváros az életben maradásért játszik, a fővárosi csapat pedig a bajnoki címért ugrik medencébe.

BVSC-ZUGLÓ DIAPOLO–FTC-TELEKOM 7–7

A harmadik helyért vívott mérkőzésen nem bírt egymással a BVSC és az FTC. Az első két, kiegyenlített negyed után sorozatban három gólt lőttek a zöld-fehérek, ám nem örülhettek sokáig, mert a zuglóiak nagyon küzdve ledolgozták hátrányukat, így 7–7-es döntetlennel zárult a rendes játékidő. Jöhetett a szétlövés, amelynek a BVSC egyik legjobbja, a többek között az egyenlítő gólt is szerző Farkas Tamara lett a tragikus hőse. Az első körben első hazai lövőként hibázott, ám később a ferencvárosiak is rontottak egyszer, úgyhogy a hirtelen halál döntött. Az első párban a ferencvárosi Vályi Vanda magabiztos végrehajtó volt, Kasó Orsolya azonban kivédte Farkas Tamara ötösét, így 5–4-re az FTC nyerte meg a szétlövést, és szerdán hazai medencében szerezheti meg a bronzérmet. Persze ehhez a BVSC-nek is lesz még szava.

OB I, NŐK, HELYOSZTÓK, 1. MÉRKŐZÉS
DÖNTŐ

UVSE-HUNGUEST HOTELS–DUNAÚJVÁROSI EGYETEM-MAARSK GRAPHICS 11–9 (1–2, 3–1, 3–3, 4–3)
Hajós uszoda, zárt kapuk mögött. V: Marjay, if. Kenéz Gy.
UVSE: Gangl – Antal D. 1, KESZTHELYI-NAGY 3, FARAGÓ K. 3, Rybanska 1, Szücs G., Baksa V.
Csere: Golopencza Sz. (kapus), Telek, PARKES 2, Dávid C., Peresztegi-Nagy 1, Szegedi, Aubéli
Edző: Benczur Márton
DUNAÚJVÁROS: Magyari A. – Szilágyi D., Gurisatti, Ziegler 1, Mahieu, GARDA 5, Horváth B.
Csere: Pál R., Brezovszki 2, Huszti V., Szellák, Mucsy 1
Edző: Mihók Attila
Gól – emberelőnyből: 14/6, ill. 9/3
Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Ziegler (26. p.), Dávid C. (31. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Horváth B. (11. p.)
MESTERMÉRLEG
Benczur Márton: – A bajnoki döntőben csak a győzelem számít. Egyedül azt sajnálom, hogy nem tudtuk időben lezárni a mérkőzést. Ennyi helyzetet, emberelőnyt és kettős fórt nem hagyhatunk ki még egyszer. Benedek Tibor mondta valamikor, hogy hét-nyolc blokkal meccset lehet nyerni, nekünk már a félidőre több volt. Ezen a mérkőzésen érte is játszottunk.
Mihók Attila: – Amíg fej fej mellett tudtunk haladni, nagyjából rendben volt a mérkőzés, de Horváth Brigitta végleges kiállítása taktikailag nagyon rosszul érintett minket. Nem kerülhetünk ennyiszer emberhátrányba, hiszen hiába védekezünk ki többet, teljesen elfáradunk, és folyamatosan nehéz helyzetekből kell elindítanunk a támadásainkat.

A 3. HELYÉRT
BVSC-ZUGLÓ DIAPOLO–FTC-TELEKOM 7–7 (1–2, 3–2, 2–3, 1–0 – ötméteresekkel: 4–5)
BVSC: Tóth E. – FARKAS T. 3, Gémes, Alaksza D., Gyöngyössy, Farkas K., LEIMETER 4
Csere: Takács O., Alaksza N., Koncz, Kele, Mihály K., Fekete F.
Edző: Petrovics Mátyás
FTC: Kasó – VÁLYI V. 2, TÓTH-CSABAI 2, Kuna, Valentin K., Illés A., Máté Zs. 1
Csere: JeneI, Kövesdi 1, PŐCZE, Petik P. 1
Edző: Béres Gergely
Laky uszoda, zárt kapuk mögött. V: Debreceni, Kovács Cs. T.
Gól – emberelőnyből: 7/3, ill. 7/3.
Gól – kettős emberelőnyből: – ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 2/1, ill. –
Kipontozódott: Jenei (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Petrovics Mátyás – A helyosztókon nem feltétlenül szép a játék, ez a mérkőzés is inkább küzdős volt, mindkét csapat keményen és harcosan játszott. A lányok mindent megtettek, amit kértem tőlük, egyelőre nem tudom, miért nem lett meg az eredménye. Az ötöspárbajról pedig tudjuk, hogy lutri. Győzni megyünk a Népligetbe!
Béres Gergely: – Nagyon jól védekeztünk, végig jól játszottunk. A párharc két győzelemig tart, legutóbb is így kezdtünk ugyanitt, ezúttal azonban szeretnénk behúzni a bronzérmet.

TOVÁBBI HELYOSZTÓK
Az 5. helyért: Hungerit-Szentes–III. Kerületi TVE 9–5 (3–0, 2–1, 2–2, 2–2). G: Polák 4, Kövér-Kis, Mácsai, Dömsödi D., Bonca, Kolárová, ill. Jancsó, Illés H. 2-2, Kisteleki D. A 7. helyért: Tigra-ZF-Eger–SZTE-Szeged 17–13 (3–2, 3–3, 5–6, 6–2). G: Czigány D. 8, Menczinger 4, Szmodics, Dobi 2-2, Hertzka, ill. Ráski 5, Miklós R., Tátrai, Kurucz 2-2, Ármai, Bicskei. A 9. helyért: Tatabányai Vízmű SE–Budapesti Honvéd SE 11–8 (1–1, 2–3, 6–1, 2–3). G: Zantleitner N. 3, Zöld, Szedlák 2-2, Zink, Zantleitner H., Orbán, Kenderes, ill. Rajna 4, Balaskó 2, Bálint R., Pap Mirtill
A párharcok az egyik fél második győzelméig tartanak. A 2. mérkőzéseket április 21-én játsszák, ha kell, a 3. mérkőzéseket április 24-én rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik