LAKNER GÁBOR 2020.01.14 13:35 Frissítve: 2020.01.14 14:37

Férfi vízi Eb: Märcz szerint ott vagyunk az esélyesek között

Megkezdi szereplését a vízilabda Európa-bajnokságon a magyar férfi pólóválogatott, de az első mérkőzését még gyakorlásra használja a csapat.

Märcz Tamás bízik benne, hogy játékosai eljutnak a végsőkig, és ott megfelelő lelkülettel játszanak (Fotó: Dömötör Csaba)

 

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL: TÖRÖKORSZÁG

Aligha kell aggódnia Varga Déneséknek a nyitó meccs miatt, noha a sportban örök érvényű közhely, hogy a kötelező győzelmek a legnehezebbek. Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese Törökország ellen játszik először, s arat majd feltehetően magabiztos győzelmet. A soros rivális 2018-ban Spanyolországban az előző Európa-bajnokságon a C-csoport utolsó helyén végzett. A két válogatott legutóbb a 2016-os kontinenstornán, Belgrádban találkozott egymással a csoportkörben, akkor a még Benedek Tibor által irányított gárda 20–5-re győzött. A törökök legjobb eredményüket 2010-ben érték el, akkor a 10. helyen zártak. Kapusuk igazi legenda, a 44 éves, 197 centiméter Attila Sezer 2002 óta tagja a nemzeti együttesnek.

Hogyan teltek az Európa-bajnoki rajt előtti napok?
– Továbbra is keményen dolgoztunk a medencében és a tornateremben, ugyanis igyekszünk előre gondolkodni – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány. – Az Európa-bajnokság alatt kevesebb lehetőség van a kondíció javítására, a mérkőzések közötti minimális edzésidőben már csak finomhangolást tudunk végezni. Egyértelmű, hogy a spanyolok elleni csoportmeccs meghatározó lesz, éppen ezért arra használjuk fel a törökök elleni nyitó mérkőzést, hogy formába lendüljünk és gyakoroljunk bizonyos taktikai elemeket, már amiket nem akarunk eldugni a spanyolok elől. Meglátjuk, milyen játékerőt képvisel az ellenfél, mindenesetre kellő tisztelettel állunk a találkozóhoz, és a lendületet már ezen a meccsen is szeretném látni.

Mekkora utat járt be a két évvel ezelőtti, barcelonai Eb-nyolcadik hely óta?
– Két évvel ezelőtt voltak nagy hiányzóink, amellett több fiatal játékos élete első világversenyén szerepelt. Ezzel együtt nem kellett volna úgy alakulnia az Eb-nek, ahogyan alakult, de utólag azt mondom, nem feltétlenül baj, hogy időben kaptuk a figyelmeztetést. Úgy érzem, most sokkal erősebb a csapatunk, vannak visszatérőink, és a fiatalok is rengeteg tapasztalatot szereztek.

Hogyan látja az erőviszonyokat?
– A győzelemre négy-öt csapat is esélyes, és ennél még többen pályáznak az éremszerzésre. Azt mondhatjuk, hogy Szerbia és Horvátország továbbra is nagyon erős, de a világbajnokságon láthattuk, hogy Olaszországgal és Spanyolországgal is számolni kell, mert magas szintet képvisel. És még ott van a rendkívül nehezen legyőzhető Görögország és Montenegró.

Hol helyezkedik el a magyar válogatott?
– Az esélyesek között. Fizikailag nagyon sokat értünk, fel tudjuk venni a kesztyűt, ha kemény ütközetre kerül sor. Kellően gyors is a csapat, az előző két-három évben erre törekedtünk, és sikerült is megvalósítanunk. Úgy érzem, megfelelően agresszívek is vagyunk, ebben talán még lehet előrelépni, de úgyis mindig a játékvezetőkön múlik, hogy az adott mérkőzésen mennyi, még egészséges agresszió fér bele a játékba.

Az Európa-bajnokság mellett folyamatosan szóba kerül az olimpiai kvalifikáció is...
– A közvélemény folyamatosan erről a két célról beszél, de mi leginkább csak szeretnénk jól játszani, és legyőzni az aktuális ellenfelünket. Természetesen Európa-bajnoknak lenni fantasztikus, olimpiai kvótát szerezni és kihagyni a kvalifikációs tornát szintén szuper lenne. Bízom a játékosaimban, hogy eljutnak a végsőkig, és ott a megfelelő lelkülettel, félelem nélkül játszanak, bárki is legyen az ellenfél.

Legutóbb 1999-ben Firenzében nyert Eb-t a magyar válogatott – önnel a soraiban. Milyen emlékeket őriz a tornáról?
– Fantasztikus élmény volt, úgy sikerült nyernünk a kitűnő csapatszellemünknek köszönhetően, hogy a legfontosabb játékosunk, Benedek Tibor nem lehetett velünk. Elképesztően jó döntőt játszottunk a horvátok ellen, sokgólos, közönségszórakoztató meccsen tudtunk nyerni. Személy szerint a legkedvesebb válogatott tornám volt, nemcsak a hangulat és az eredmény miatt, hanem mert az én játékom is sokszor előtérbe került. Azóta is mindig azt mondom, hogy a firenzei volt a kedvenc Európa-bajnokságom – szeretném, hogy két hét múlva már a budapesti legyen az.

BEÁLLT A SORBA

Hosnyánszky Norbert szerint a védekezésen múlhat a jó szereplés, nem hiszi ugyanis, hogy támadásban gondja lehetne a csapatnak.

Hosnyánszky Norberten nem fog az idő. A játékán egyáltalán nem látszik, hogy olimpiai bajnokunk már a 35. évét tapossa, ugyanúgy a védekezés oszlopa, mint fiatalon, támadásban pedig bármikor képes elengedni egy védhetetlen bombát. Azzal, hogy több mint kétéves szünet után visszatért a válogatottba, mindenképp erősödött a csapatunk.

„Ütőképes társaság vagyunk, óriási potenciál rejlik ebben a csapatban – elemezte a válogatottat Hosnyánszky. – Elsősorban azon múlhat, hogy összeáll-e a védekezésünk: lehetőleg ne azért kapjunk kevés gólt, mert a kapusaink elképesztő ziccereket hárítanak, hanem mert mi jól dolgozunk előttük. Amennyiben ez működik, megnyerhetjük az Eb-t, mert nem hiszem, hogy a támadójátékunkkal gond lesz. Sok olyan játékosunk van, aki elég nagy lövő és meglehetősen gólerős.”

Hosnyánszky visszatérésével megduplázódott az olimpiai bajnokok száma a csapatban, de tekintélyt parancsoló múltja miatt nem feltétlenül tör vezérszerepre az öltözőben.

„Van ennek a csapatnak vezére, Varga Dénes, aki ráadásul kitűnően látja el a csapatkapitányi teendőket – mondta az egriek játékosa. – Én ugyanúgy beállok a sorba, mint bárki más, de ha vannak észrevételeim, akkor azokat megosztom – ezek elsősorban a védekezésre vonatkoznak. Itt már senki sem abban az értelemben fiatal, hogy ne járt volna világversenyeken, nem feltétlenül van szükség a tanácsaimra. Inkább játékban igyekszem hozzátenni valami pluszt a csapat teljesítményéhez, remélem, hogy sikerül.”

Hosnyánszky világversenyen legutóbb a 2017-es budapesti vb-n szerepelt a csapatban, tehát tudja, mire számíthat hazai medencében.

„Nagyon jó emlékeim vannak a vb-ről, akkor is azt mondtam, hogy az ezüstérem jó eredmény volt, és ezt most sem gondolom másként. Persze akkor is az aranyat akartam megnyerni, és most is – mondta a minden mezőnyposzton bevethető pólós. – A helyszínnel megbarátkoztunk, azóta érzem jól igazán magamat az uszodában, amióta felépítették a mobillelátót és összeszűkült a tér. Az igazi az lesz, ha meg is telnek a lelátók, akkor hatalmas sportélményben lehet részünk. Tulajdonképpen ezért csináljuk az egészet.”

 

2020-AS FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
C-CSOPORT
13.00:
Málta–Spanyolország
19.30: Törökország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 

A TORNA HIVATALOS HONLAPJA

A NŐI TORNA MENETRENDJÉT ITT TALÁLJA MEG!

EGÉSZ OLDALAS INFOGRAFIKA!

2020.10.02 19:24:10

Vízilabda BALLAI ATTILA

Húsz év távlatából is mesés: felelevenítjük a magyar vízilabdázók sydneyi olimpiai győzelmét.

2020.09.18 21:05:14

Vízilabda MALONYAI PÉTER

A vízilabdázás állócsillaga 70 évesen sem hazudtolja meg önmagát: fergeteges sztorik Budától Szicíliáig.

2020.08.30 22:36:47

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Dopping- és minden más frontról pontosan tudjuk, mekkora gazemberségeket képesek egyesek elkövetni az eredmény érdekében – kétségünk se legyen afelől, hamarosan a koronavírustesztek manipulálása is piaci alapon zajlik majd.