Női vízilabda Eb: Egyértelműen a védekezés volt a gyenge pontunk – Mihók

PATAI GERGELY (BERGAMO)PATAI GERGELY (BERGAMO)
Vágólapra másolva!
2024.01.15. 12:25
null
Mihók Attila társkapitány szerint nem érdemes az olimpiai kvótával kapcsolatban számolgatni (Fotó: LEN)
A kontinensviadalon 5. helyen végző magyar női vízilabda-válogatott társkapitánya, Mihók Attila szerint az idő rövidsége miatt nincs lehetőség nagy változtatásokra, de a hibákat elöl és hátul is ki kell javítani az olimpiai kvalifikációs világbajnokságig.

 

 

– Kezdjük az aktualitással: mindössze három gólt kaptak a franciáktól, és az ötödik helyen zárták az Európa-bajnokságot. Hogy látja, sikerült előrelépni védekezésben?
– A februári világbajnokságon meglátjuk, hogy sikerült-e, mindenesetre a franciák ellen elégedett voltam a védekezés minőségével és az egyéni teljesítményekkel is – kezdte eindhoveni értékelését a Nemzeti Sportnak Mihók Attila, aki Cseh Sándorral együtt tavaly szeptemberben vette át a magyar női vízilabda-válogatott irányítását. – Azért ne keverjük össze a franciákat a nagy csapatokkal, sokat fejlődtek, de nem ellenük kell a legjobb játékunkat hoznunk. Nem is a helyosztók voltak a fontos mérkőzések, viszont örülök, hogy a negyeddöntős csalódás után nagy energiákat mozgósított az együttes – ezt kell még fokoznunk a vébéig, mert Dohában ennél is többre lesz szükség. Ha helyzetbe kerülünk, jó döntéseket kell hoznunk, nem szabad a végletekig kijátszanunk a támadásainkat.

ÚT PÁRIZSBA

Selejtezőtorna híján három lehetőséget biztosított a nemzetközi szövetség az olimpiai kvalifikációra az európai csapatoknak: a fukuokai világbajnokságot, az eindhoveni Európa-bajnokságot, valamint a dohai ­vb-t. Az első két eséllyel nem élt a magyar női válogatott, így mostantól kizárólag a februári világbajnokságra érdemes koncentrálnia, amelyen Szingapúrral, Ausztráliával és Új-Zélanddal került egy csoportba. Talán nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt írjuk, az első két hely valamelyikén végeznek a mieink, így a negyeddöntőben várhatóan a legutóbbi három olimpiát megnyerő Egyesült Államokkal vagy a világ- és Európa-bajnok Hollandiával találkoznak. Könnyebb utat is el tudtunk volna képzelni a legjobb négy közé, de vereség esetén is megmarad az esély, még a hatodik hely is kvótát érhet. A legfontosabb, hogy az olaszokat vagy a kanadaiakat megelőzze női válogatottunk, ugyanis reálisan nézve három csapat pályázik két kiadó helyre a tízes olimpiai mezőnyben.

– Mik a legnagyobb hiányosságok, amelyekre az Európa-bajnokságon fény derült?
– Mindenkinek megvan erről a maga véleménye, de statisztikai alapon egyértelműen a védekezés volt a gyenge pontunk. Ezt még lehet részekre bontani, említhetném a blokkok hiányát vagy az emberhátrányos védekezést is, illetve sokatmondó adat, hogy a riválisainknál több akciógólt kaptunk. Nem kérdés, hogy ebben a mutatóban javulnunk kell, hogy a kiélezett mérkőzések ne csak egyes szakaszaiban legyen esélyünk, hanem a dudaszó pillanatában is magyar győzelmet mutasson az eredményjelző. Nagyon fontos a hátsó stabilitás, de természetesen kellenek a jó lövőteljesítmények is.

– Azt láttuk, hogy hatalmas a szakadék az első öt csapat és a többiek között, de mekkora a lemaradásunk az elődöntősökhöz képest?
– Pillanatnyilag akkora, amit az eredmények mutatnak. Az olaszoktól egy góllal kaptunk ki, a görögöktől kettővel, pedig a meccs vége előtt két perccel még ikszre álltunk, és a vezetésért támadtunk… Úgy érzem, elsősorban lelki, mentális tényezőkből adódik a különbség, de nagyobb akarással, egységesebb küzdeni tudással behozhatjuk a lemaradásunkat. Önbizalom nélkül nem lehet játszani a magyar válogatottban, ezen a téren is épülnünk kell. Mindhárom fontos mérkőzésünkön benne volt a pakliban, hogy fordíthatunk is, de nem úgy menedzseltük a találkozókat, ahogy kellett volna, a görögök elleni vereségen pedig nehezen tettük túl magunkat.

– Több játékos is kiemelte, hogy nincs idő keseregni, mert nyakunkon a világbajnokság. Mi vár a csapatra a következő hetekben?
– A hazautazás után két nap pihenő, aztán készülünk a világbajnokságra. Tudják a lányok is, hogy most tartunk valahol, és innen kell folytatnunk a munkát, nem pedig elölről kezdenünk.

– A dohai negyeddöntőben minden bizonnyal a hollandok vagy az amerikaiak lesznek az ellenfeleink, de adott esetben még a hatodik hely is olimpiai kvótát érhet. Hogyan érdemes időzíteni a formát?

– Eindhovenben is látszott, hogy a világversenyeken nagyon sok múlik azon, sikerül-e megnyerni a negyeddöntőt. Nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy a világ- és Európa-bajnokot vagy az olimpiai bajnokot kell megvernünk, minden körülmények között, bármelyik ellenféllel szemben muszáj a maximumot nyújtanunk. Ha bejutunk a négy közé, örülünk, és megyünk tovább, de ha nem, akkor is át kell állítanunk az agyunkat a következő riválisra, amely a görög, az olasz vagy a kanadai válogatott is lehet. Reálisan nézve három csapat küzd két kvótáért, de nem számolgatunk, mert egyelőre az a legfontosabb, hogy a saját teljesítményünkkel elégedettek legyünk. Hogy ez mire elég, az ellenféltől is függ, viszont senki sem ragadhat le azon, hogy kiesett a kezéből a labda, a kapufát találta el, vagy éppen ötméterest kaptunk róla. Meg kell tanulnunk, hogy amíg van esélyünk, mindent meg kell tennünk, ami tőlünk telhető. Lehet, hogy a kvóta az utolsó dohai mérkőzés végjátékában dől el, úgyhogy alázatosan készülünk tovább, nem sajnáljuk magunkat. Ráérünk akkor sajnálkozni, ha lesz miért.

– Változtatnak a felkészülés menetén, vagy úgy érzik, jó az irány?
– Az idő rövidsége miatt nincs lehetőségünk nagy változtatásokra, de nem is szeretnénk variálni. Az Európa-bajnokságra négy hetünk volt felkészülni, a világbajnokság előtt két és fél hetünk van, vagyis elsősorban azt igyekszünk továbbvinni, amit elkezdtünk, és természetesen azon vagyunk, hogy kijavítsuk a hibákat. Hogy jó-e az irány? Dohában kiderül.

 


KESZTHELYI RITA (csapatkapitány): GYORSAN FEL KELL VENNÜNK A FONALAT


– Nagyon motiváltnak tűnt a csapat a franciák elleni utolsó helyosztón. Túltették magukat a csalódáson?

– Még jó, hogy motiváltak vagyunk! Ugyan nem szereztük meg, amiért jöttünk, van még egy lehetőségünk, hogy elérjük a célunkat. Ha a kardunkba dőlnénk, nem gondolom, hogy sportolónak kellene minket nevezni… Mindenkinek fel kell állnia mélységekből, a görögök például Peking óta vártak rá, hogy olimpián játszhassanak, és az olaszok is nyolc éve jutottak ki legutóbb. Minden egyes nap úgy kell felkelnünk, hogy van miért dolgozni, mert megvan az esélyünk, hogy ott legyünk Párizsban – úgy nem megy, ha feladjuk.

– Melyek az Európa-bajnokság legfontosabb tanulságai?
– Nehéz még mit mondani, de biztos vagyok benne, hogy csapatként és egyénileg is jobb teljesítményre lesz szükség a világbajnokságon, nagyobb felelősséget kell vállalnunk.

– Milyen az összhang az új szakmai stábbal?
– Úgy gondolom, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket a kapitányok, hiszen azért annyira nem ismertük egymást. Mihi (Mihók Attila – a szerk.) régóta edzősködik a női szakágban, de sokunkkal nem dolgozott együtt. Kevés az idő, gyorsan fel kell vennünk a fonalat, és mindenhez alkalmazkodnunk kell. Itt tartunk, megyünk tovább, lesz ez még sokkal jobb is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik