Férfi vízi: hazai főpróbával készül a jövő évi Eb-re és vb-re a válogatott

Vágólapra másolva!
2023.12.12. 08:53
null
Varga Zsoltnak hosszú távú stratégiát kell kitalálnia (Fotó: MVLSZ)
Elkezdte a felkészülést az Európa- és a világbajnokságra a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely a jövő heti nemzetközi tornán a spanyolokkal és a szerbekkel is találkozik a Komjádi uszodában.

 

Sok úszással, de jó hangulatban kezdte el a közvetlen Európa-bajnoki felkészülést a magyar férfi vízilabda-válogatott hétfőn a Duna Arénában. A fukuokai vb-aranynak köszönhetően zsebben az olimpiai kvóta, így bátrabban kísérletezhet Varga Zsolt szövetségi kapitány, de az elvárásai aligha változtak, az újoncoknak is száz százalékot kell nyújtaniuk a szűk keretbe kerüléshez. A januári horvátországi kontinenstorna előtt jövő hétfőtől csütörtökig a Komjádi uszodában rendezik a főpróbát, az E.ON-kupa nemzetközi tornán a közvetlen elitből a spanyol és a szerb válogatott is részt vesz, továbbá a németekkel és a románokkal találkozik a fiatal magyar csapat.

„Hosszú távú stratégiát kell kidolgoznom és felépítenem, hogy miként tudunk eredményesek lenni – hangsúlyozta Varga Zsolt, aki azért is várja az E.ON-kupát, mert hazai közönség előtt mindig különleges játszani. – A tornán elsősorban az Európa-bajnokságon szereplő csapat lehetséges tagjai kapnak szerepet, hogy a keret élesben tudjon együtt játszani, álljon össze a gárda – fontos, hogy ezt a közönség is tudja. Az Eb-re például több játékost fogok beválogatni a junior-világbajnok csapatból, hogy ezek a fiúk megtapasztalják, mit jelent egy felnőttvilágverseny terhelése, hogy éles helyzetben méressenek meg. Eközben a többiek itthon készülnek, hogy a lehető legjobb formában kezdhessék meg a világbajnokságot, ugyanakkor már olyan elemeket is beépítünk, amelyek az olimpia előtti, a szokottnál talán rövidebb nyári felkészülést is szolgálják.”

Sohasem fordult elő, hogy másfél hónapon belül Európa-bajnokságot és vb-t is rendezzenek a sportágban – előbbi január 16-án ér véget Zágrábban, utóbbi február 4-én kezdődik Dohában. A sűrű menetrend miatt nem ugyanaz a csapat utazik a két világversenyre, a szövetségi kapitány elmondása szerint a rutinos klasszisok a vb-n vesznek részt, hogy aztán az olimpián remélhetőleg tökéletes elegyet alkossanak a tehetséges fiatalokkal.

„Egy világverseny egyszerre jelent jelentős stresszterhelést mentálisan, illetve egyfajta folyamatos fizikai leépülést, hiszen két héten át minden második nap játszani kell, aztán regenerálódni – ebbe már nem fér bele szinten tartó munka sem. Azt viszont nem szeretném, hogy február közepén teljesen kilúgozott játékosok térjenek vissza a klubjukba, mert az hosszabb távon a válogatott érdekeit sem szolgálja” – mondta Varga Zsolt.

A végállomás Párizs, de a szerelvény egyelőre Zágrábba tart, és jövő héten a Komjádi uszodában is megáll – a felkészülési tornán talán arra is választ kapunk, kik szállnak fel rá.

AZ E.ON-KUPA PROGRAMJA
December 18., hétfő
17.30:
MAGYARORSZÁG–Spanyolország
19.00: Szerbia–Németország
December 19., kedd
9.30:
Szerbia–Románia
17.30: MAGYARORSZÁG–Románia
19.00: Spanyolország–Németország
December 20., szerda
18.30:
Spanyolország–Románia
20.00: MAGYARORSZÁG–Szerbia
December 21., csütörtök
9.30:
Románia–Németország
17.30: Szerbia–Spanyolország
19.00: MAGYARORSZÁG–Németország

EURÓPA-BAJNOKSÁG, FÉRFIAK, HORVÁTORSZÁG
A magyar válogatott programja
B-csoport (Zágráb)
Január 4., csütörtök
19.00:
MAGYARORSZÁG–Görögország
Január 6., szombat:
17.00:
MAGYARORSZÁG–Grúzia
Január 8., hétfő:
19.00:
MAGYARORSZÁG–Olaszország, 19.
Január 12., péntek:
15.00:
negyeddöntő
Január 14., vasárnap
15.00: az 5–8. helyért
16.30:
elődöntő
Január 16., kedd:
15.00:
helyosztók

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: 
Bányai Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Gyapjas Viktor (BVSC-Zugló), Lévai Márton (A-Híd VasasPlaket), Szakonyi Dániel, Vogel Soma (mindkettő FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Ágh György, Szeghalmi Zsombor, Vismeg Zsombor (mindhárom Szolnok), Angyal Dániel, Manhercz Krisztián (mindkettő CN Mar­seille, francia), Burián Gergely (Vasas), Ekler Zsombor (Endo Plus Service-Honvéd), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Nagy Ákos, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vigvári Vendel (mind FTC), Hárai Balázs, Vigvári Vince (mindkettő Genesys OSC Újbuda), Kovács Péter, Mészáros Mátyás, Tátrai Dávid (mind BVSC), Vámos Márton (Olympiakosz, görög), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)
Kereten kívüli meghívottak: Lugosi Csongor, Varga Vince (mindkettő FTC), Szépfalvi Gergely (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Varga Zsolt

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik