Női vízi: már nem Bíró Attila a szövetségi kapitány – hivatalos

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.08.23. 16:04
null
Bíró Attila hét és fél évig volt kapitány (Fotó: Török Attila)
A Magyar Vízilabda-szövetség a hivatalos honlapján bejelentette, hogy felmentették Bíró Attilát a női válogatott szövetségi kapitányi posztja alól.

 

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége egyhangú szavazással mentette fel Bíró Attilát a női szövetségi kapitányi teendők alól. A szakvezető 2016 óta irányította a nemzeti csapatot.

A szövetség a közleményében kijelentette, hogy a felmentés oka, hogy a csapat a 6. helyen végzett a fukuokai világbajnokságon.

A szövetség a férfi és a női válogatott vb-szereplését is megvitatta, és bár mindkettőt elfogadta, Bíró Attila esetében érvényesítik a szövetségi kapitányok szerződésében szereplő kitételt, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított válogatott nem végez az első négy hely valamelyikén.

„Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén – mondta Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke. – Amikor 2015 végén átvette a csapat irányítását, kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyet követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert a lányokkal, és már a riói olimpián nagyon megérdemelték volna, hogy meglegyen az első ötkarikás érmünk. Ezt követően is sok nagyszerű eredmény született, csúcspontként a tokiói bronzzal és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüsttel, amely örökre feledhetetlen emlék mindannyiunknak. Ugyanakkor a tavalyi spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg.”

Az elnökség felhatalmazta Madaras Norbertet, hogy a következő időszakban folytasson tárgyalásokat a lehetséges jelöltekkel, majd tegyen javaslatot a kapitány személyére, akiről végül az elnökség dönt majd.

Bíró Attila eredményei a női válogatott élén
2016, Európa-bajnokság, Belgrád: aranyérem
2016, Világliga: nem jutott be a Szuperdöntőbe
2016, olimpia, Rio: 4. hely
2017, Világliga, Sanghaj: 4. hely
2017, világbajnokság, Budapest: 5. hely
2018, Világliga: nem jutottunk a Szuperdöntőbe
2018, Európa-bajnokság, Barcelona: 4. hely
2019, Világliga, Budapest: 6. hely
2019, világbajnokság, Kvangdzsu: 4. hely
2020, Európa-bajnokság, Budapest: bronzérem
2021, Világliga, Athén: ezüstérem
2021, olimpia, Tokió: bronzérem
2022, világbajnokság: ezüstérem

2022, Európa-bajnokság, Split: 5. hely
2022, Világliga, Tenerife: ezüstérem
2023, Világkupa, Los Angeles: 4. hely
2023, világbajnokság, Fukuoka: 6. hely
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik