Vizes vb: Nem volt hibátlan a játék, de erre lehet építeni – Bíró Attila

Vágólapra másolva!
2023.07.26. 10:31
null
Bíró Attila szerint nem mindegy, mit játszunk pénteken az amerikaiakkal (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint fontos győzelmet aratott csapata a fukuokai világbajnokság helyosztóján Görögország ellen, és ugyanilyen jelentősége lesz az amerikaiak elleni meccsnek is pénteken, amikor az ötödik helyért játszik egymással az előző világbajnokság két döntőse.

 

– Ilyen mérkőzésre számított?
– Nagyon kellett a lelkeknek ez a kibrusztolt győzelem. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű meccs, nem a világkupán játszott mérkőzésből indultunk ki, amikor simán vertük őket. A világbajnokság mindig különleges szituáció, akárhányadik helyért is kell játszani. Az elmúlt években most fordult elő harmadszor, hogy az ötödik helyért játszunk, remélem, hogy sikerül megszerezni. Még ha nem is volt hibátlan a játék, erre azért lehet építeni, bízom benne, hogy még javulunk péntekig.

– Tetszett a csapat reakciója a negyeddöntő után?
– Egyértelműen, ráadásul csapat- és egyéni szinten is voltak olyan kiemelkedő teljesítmények, amelyekre vártam. Nyilvánvalóan Aldával kell kezdenem, aki nagyon jól védett – mondhatom, hogy ha két nappal ezelőtt így véd, akkor szerdán néhány órával később játszottunk volna. Persze ez benne van a sportban. A centerek is nagyon sokat dolgoztak, még ha nem is tolerálták annyira a játékukat. Jól kinyitottuk a védelmüket, és szépen el tudtunk lövöldözgetni.

– Zárásként jönnek az amerikaiak…
– Arra számítottam, hogy az éremért jön létre ez a párharc, de teljesen mindegy, mikor kerülünk szembe az amerikaiakkal, meg kell verni őket, a jövő szempontjából sem mindegy, hogyan zárunk.

TOVÁBBI VÉLEMÉNYEK

„Nincs kedvenc gólom a hétszáz közül, az első világbajnokságon lőtt góljaimra emlékszem csak igazán. Örülök, hogy elértem ezt a számot, biztosan nagy eredmény, de nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. Nagyon büszke vagyok a lányokra, mert nem engedtük el egymás kezét az elveszített negyeddöntő után, összeszedetten és jól játszottunk” – mondta a Nemzeti Sportnak Keszthelyi Rita, a magyar válogatott csapatkapitánya.

„Mentálisan nehezebb volt feldolgozni a negyeddöntőt, mint fizikailag, de ez is ugyanolyan kemény meccs volt, mintha elődöntőt játszottunk volna. Kőkeményen küzdöttünk magunkért, egymásért és a szurkolókért. Nem lehet elszántság nélkül játszani az ötödik helyért sem, keményen végig kell tolni ezeket a napokat is. Örülök, hogy nyertünk” – fogalmazott Faragó Kamilla, a magyar válogatott szélsője.

VIZES VB
NŐI VÍZILABDA
AZ 5–8. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 10–9
(2–1, 2–2, 5–4, 1–2)
Fukuoka, 500 néző. Vezette: Schwartz (izraeli), Csang Liang (kínai)
MAGYAROSZÁG: MAGYARI – Szilágyi D., KESZTHELYI 3, Máté Zs., Parkes, GARDA 3, Vályi V. Csere: FARAGÓ K. 2, Gurisatti 1, Mahieu 1, Leimeter, Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
GÖRÖGORSZÁG: SZTAMATAPULU – V. Plevritu 1, NINU 3, E. Plevritu 1, Xenaki 1, M. Plevritu, ELEFTERIADU 2. Csere: Janopulu, Miriokefalitaki 1, Triha, Sziuti, Fundotu. Szövetségi kapitány: Alekszia Kamenu
Gól – emberelőnyből: 9/3, ill. 9/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/0
Kipontozódott: M. Plevritu (25. p.)
MESTERMÉRLEG
Alekszia Kamenu:
– Nagyon sokat fejlődtünk, szoros meccseket játszottunk az élcsapatokkal szemben, viszont nehéz elfogadni, hogy mindig egy góllal veszítünk. Nem azt érdemeltük, hogy a hetedik helyért játsszunk a világbajnokságon, koncentráltabbnak kell lennünk a mérkőzések végén.

KÖVETKEZIK PÉNTEKEN
AZ 5. HELYÉRT
9.30: Egyesült Államok–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik