Magyar siker a csoportrangadón, kétgólos győzelem a horvátok ellen

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.07.19. 04:50
null
Rangadót nyert a válogatott, amely igazi csapatként érte el ezt a sikert (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
A  magyar férfi vízilabda-válogatott szerda hajnalban 12–10-re megverte a nagy rivális horvátokat a fukuokai vizes világbajnokság C-csoportjában. Három és fél negyeden át az történt a medencében, amit a mieink akartak, a horvátok ugyan szorossá tették a végjátékot, de a győzelmünk nem forgott veszélyben.



VIZES VB, FUKUOKA
VÍZILABDA
FÉRFIAK, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 12–10 (3–1, 2–2, 3–3, 4–4)
Fukuoka, 200
néző. V: Alexandrescu (román), Ohme (német)
MAGYARORSZÁG: Vogel Soma – VARGA DÉNES 1, Angyal 1, Nagy Ádám 1, JANSIK SZ. 1, ZALÁNKI 3, VÁMOS 2. Csere: Pohl 1, Fekete G. 1, Német T. 1, Manhercz K., Molnár E. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
HORVÁTORSZÁG: Bijac – Cagalj, BUKIC 2, Vukicevic 1, Vrlic, Basic, HARKOV 2. Csere: BURIC 2, Krapic, Krzic 1, Zuvela 1, Marinic-Kragic 1. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Gól – emberelőnyből: 11/7, ill. 13/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Ivica Tucak:
– Nem hoztunk jó döntéseket támadásban, az emberelőnyös játékunk sem volt megfelelő, sokszor elpasszoltuk a labdát, és lövésig sem jutottunk. A végén kockáztattunk, nyílttá tettük a mérkőzést, de a magyarok megérdemelten győztek.

A másik mérkőzésen
Japán–Argentína 20–9 (6–1, 4–2, 4–2, 6–4)

A CSOPORTGYŐZELEMÉT UGROTT MEDENCÉBE a magyar és a horvát válogatott a világbajnokság második férfi játéknapján. Varga Zsolt egy helyen változtatott a japánokat 16–8-ra legyőző csapat összetételén, Vigvári Vendel helyett a vb-újonc Molnár Erik került a jegyzőkönyvbe. A szándék egyértelmű volt, a szövetségi kapitány minél több bekkelni is tudó játékost szeretett volna az együttesben, mert lehet, hogy Josip Vrlic és Ivan Krapic együtt 71 éves, de attól még mindig bivalyerős centerpárost alkot, amely stabilan hozza a kiállításokat. Varga Zsolt húzása be is jött, szépen elosztottuk a faultokat, és egyetlen játékosunk sem pontozódott ki, de ne szaladjunk ennyire előre.

A magyar válogatott kifejezetten jól kezdte a mérkőzést, szépen megoldotta a center körüli védekezést, és ha mégis kiállítás lett a horvát támadás vége, emberelőnyből gyakran lövésig sem jutott az ellenfél. A balkezesek kezdték a gólgyártást, Zalánki Gergő után Vámos Márton volt eredményes, a horvátok első góljára a negyed utolsó percéig kellett várni, de Német Toni bravúros centerakciógólja után újra kettővel vezettünk.

Angyal Dániel lőtte a következőt, tizenkét percnyi játék után pedig 4–1 volt az állás, ami egészen biztatónak tűnt. A horvátok ekkor megrázták magukat, mi pedig némiképp megtorpantunk. A védőink által kitüntetett figyelemmel őrzött Konsztantyin Harkov egy-egy villanásra azért jó volt, ám mielőtt elhitték volna, hogy akár egyenlíthetnek is, Nagy Ádám jelentkezett egy szemet gyönyörködtető, két kapufás góllal. A második negyedben is a miénk lett az utolsó szó, s ennek nagy jelentősége volt.

A térfélcsere után rögtön emberelőnybe kerültünk, Varga Zsolt pedig jó érzékkel időt is kért. A figura végén a centerező, bekkelő, szélen játszó, éppen csak a kapuban nem álló csapatkapitány, Jansik Szilárd növelte háromgólosra a magyar vezetést. A negyed közepéig ezt meg is tartottuk, viszont a horvátok, úgy tűnt, nagy nehezen megtalálták az ellenszerét a zónavédekezésünknek, és ismét feljöttek egy gólra. Aztán jött a felvonás vége, és a szokásos magyar találat, Fekete Gergő akár passzolhatott is volna emberelőnyben, de inkább maga fejezte be az akciót egy pazar felső sarkos lövéssel.

A záró negyed elején pedig állva hagytuk a horvátokat. Előbb Pohl Zoltán húzta emberelőnyből a labdát a kapuba, miközben a kezén nagyot csattant a szerelni próbáló horvát védő tenyere. Aztán már sokadszor halt el a gyenge horvát emberelőnyös kísérlet a magyar védekezésben, ebből a két balkezesünk lefordult, Zalánki passza után Vámos került lövőhelyzetbe – balkezesként a bal szélről, ami nem sokszor fordulhatott elő vele a pályafutása során, de nyilvánvalóan van olyan jó játékos, hogy gond nélkül belőtte a ziccert. Ekkor, 10–6-nál úgy éreztük, eldőlt a mérkőzés.

Ennél egy kicsit nagyobb baj, hogy a magyar csapat is úgy érezte, hogy vége a meccsnek, a horvátok meg tizenkilencre lapot húztak, és egyrészt mindenhonnan mindent ellőttek, másrészt többször is labdát szereztek a túlzottan megnyugvó játékosainktól. Rino Buric duplája után Zalánki lőtt fontos pillanatban gólt.

Viszont a rövidzárlat tovább tartott, tizenhat másodperc alatt kaptunk kettőt, az addig magabiztos védekezés alaposan megingott. Még 35 másodperc volt hátra, és eggyel vezettünk – aztán ismét jött Zalánki, és belőtte a minden eldöntő gólt. Így volt ez rendjén, hiszen végig jobbak voltunk.

A magyar válogatott 12–10-re győzött, és megnyerte a csoportját (Japán az argentinok későbbi legyőzésével tette ezt matematikailag is biztossá). Az utolsó fordulóban – magyar idő szerint pénteken hajnali két órakor – az argentinok legyőzése sem jelenthet problémát, de még különösebb megerőltetést sem. Három és fél negyedig kiválóan játszott a csapat, aztán eluralkodott a káosz, ám a Pro Reccóban is vezérszerepet betöltő Zalánki a válogatottban is a kezébe vette az irányítást. Fegyelmezett csapatjáték, koncentrált védekezés, kellő tűz, kilenc gólszerző – jól nézett ki a csoportrangadó a jövő heti fontos összecsapások előtt.

A magyar válogatott ezzel nyert egy szabadnapot, hiszen csoportgyőztesként nem kell megküzdenie a nyolc közé jutásért, és az argentinok elleni találkozó után legközelebb csak a keddi negyeddöntőben játszik ismét. Ott a papírforma alapján a görögök vagy az amerikaiak következhetnek, az azonban még nagyon messze van, egyelőre örüljünk ennek a győzelemnek.

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország22
28–184
2. Horvátország21134–172
3. Japán2
1
128–252
4. Argentína2

2
14–440

 

PERCRŐL PERCRE


Vámos a mérkőzés embere.

8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

8. perc Varga megúszik a bal szélen, okosan tartja a labdát, majd Zalánkihoz passzol, aki megismétli az előző találatát. 10–12. MOST VÉGLEG ELDŐLT.

8. perc Nana... Vámos csele rossz, köszöni szépen Bukic, 10–11. 35 másodperc van még hátra.

8. perc Vukicevic szépít. 9–11

7. perc Zalánki eldönti, kissé jobbról ballal ötről a rövid alsóba talál. 8–11!

7. perc Ez nem hiányzott, Buric megismétli az előző gólját, most Német mellől. 8–10

6. perc Varga bejátszása rossz középre Jansiknak.

5. perc Kissé jobbról a bal felsőbe lő jobbal Buric. 7–10!

5. perc Most eldőlhet a mérkőzés, Német tekerése a kapusé, de szabaddobás. Két és fél perc van hátra.

5. perc Túl lassú magyar támadás, lejár a támadóidő. Jansik kiáll, Manhercz azonban labdát szerez!

4. perc Harkov bombáját blokkolja Pohl!

3. perc
Harkov beadását ellopja Varga. Zalánki beadását lefülelik, jön a kötelező horvát előny, Nagy áll ki. Neki is a második.

3. perc Horvát időkérés.

2. perc Kiváló védekezés Jansiktól, Zalánki okos passza után Vámos két méterről jobbal a jobb alsóba emeli a labdát, 6–10!

1. perc Molnár jól védekezik, majd kiharcol egy emberelőnyt, a bejátszását Pohl fél méterről jobbal a kapuba húzza. 6–9!

1. perc Pohlnak nincs szerencséje a kosárral, a horvátok jönnek.

1. PERC FOLYTATJUK!

(Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
(Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)



SZABÓ Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó az első meccs után
A helyzetkihasználáson még lehet javítani, de ez volt a torna első mérkőzése, értelemszerűen még messze vagyunk a csúcsformától. Nehéz tanulságot levonni a találkozóból, mert a japánok más stílusban játszanak, mint az európai riválisok, ám az extrém játékhelyzeteket többnyire jól oldottuk meg, ami biztató a folytatásra nézve. Lapoznunk kell, és mostantól a horvátokra koncentrálnunk: a védekezés újfent kulcsfontosságú lesz, hiszen rendezetlen védelem ellen ők is eredményesebbek, mint hat a hat ellen. Nem fordulhatnak le, nem szerezhetnek könnyű gólokat, olyan zónavédekezésre lesz szükség, mint a japánok elleni találkozó második felében, a blokkoknak segíteniük kell a kapust. Lövőerő van a csapatban, elég, ha a balkezesekre gondolunk, a befejezéseknél viszont jobban kell összpontosítanunk.

8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc De van még hátra egy horvát támadás... De kiválóan fogjuk a centert.

8. perc Jön a kötelező magyar emberelőny, most Molnárról, Fekete üresen marad, négyről jobbal a jobb felsőbe pattint! 6–8!

8. perc Bukic meg a bal sarok mellé lő hatról, középről. Kellett...

7. perc Basic távolija rossz, másfél perc van még vissza. Zalánki távolija kapuscsemege.

6. perc Németről kiállítás, a center két méterről, kissé jobbról a kapusba lő aztán.

5. perc
Varga labdát veszít, de Jansik kiszorítja a megúszó horvát centert. Manhercz kiáll, Kragic a lécre lő, de övék a labda, centerből jobbal a jobb alsóba lő Fekete és Varga közül Krzic. 6–7

5. perc Ám a horvátoké marad a labda, Harkov jobbról ballal a léc alá lő, éles szögből. 5–7!

4. perc Rossz támadás, horvát emberelőny, Vogel fogja Cagalj ziccerét!

3. perc Angyal második személyi hibája, Harkov bejátszása jó, Cagalj húzását Vogel és Varga közös erővel blokkolja.

3. perc Basic kiáll, Varga vajpuha csuklóval a bal felsőbe varázsolja a labdát kissé balról, ötről. 4–7!

3. perc Bukic bombagólt szór a bal felsőbe kissé balról, hatról. 4–6!

2. perc Németet blokkolják, Jansik azonban jobb szélről, 2 méterről a léc alá lő a kapus feje fölött, a két keze között. 3–6! Ez Jansik 100. gólja a válogatottban. Bijac fején is megcsusszant a a labda.

1. perc Angyal is jól védekezik, kontrafault Krapictól és magyar emberelőny. Varga mester azonnal időt kér.

1. perc Jansik felé lejt a pálya, el is hozza a labdát, Zalánki lövése a blokké azonban.

1. PERC FOLYTATJUK!

Hat éve fordult elő legutóbb, hogy testvérpár szerepelt a magyar válogatottban világbajnokságon – vb-újoncaink, Vigvári Vince   és Vendel neves elődök nyomdokaiba léphetnek. A 2017-es budapesti tornán Decker Attila és Ádám ezüstérmet szerzett, 2013-ban Barcelonában mindketten világbajnokok lettek, ahogyan Varga Dániel és a kilencedik vb-jére készülő Dénes, akik 2008-ban olimpiát is nyertek. Varga Tamás és Varga II Zsolt a 2003-as, szintén barcelonai világbajnokságon ért fel együtt a csúcsra, Steinmetz Barnabás és Ádám 2004-ben Athénban olimpiai bajnoki címet nyert közösen. Ma nincsenek a keretünkben.

Az új kapitány megfiatalított kerettel Eb-ezüsttel rúgta be az ajtót Splitben, de már akkor is hangsúlyozta, hogy rengeteg munka vár a játékosokra. A mostani vb-keret a két tavalyi társaság elegye, visszatért a csapatba az Eb-t kihagyó Varga Dénes és Vámos Márton, ám azért öt újonc így is elutazott Japánba: Fekete Gergő, Molnár Erik, Német Toni, Vigvári Vendel és Vigvári Vince szerepelhet először világbajnokságon, az utóbbi ráadásul most debütál világversenyen. A tavalyi vb-csapatból kimaradt a balkezes Burián Gergely, az idény jelentős részét sérülés miatt kihagyó Hárai Balázs, továbbá a vb óta nem válogatott Mezei Tamás – a bekerülők nagyobb számát a tizenötös keret magyarázza meg, Budapesten még csak tizenhárom játékost lehetett nevezni.

8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc Van még idő egy nyugodt támadásra, magyar emberelőnnyel, ahogyan kell... Jobbal a bal felsőbe bombáz négyről, picit balról Nagy. Ahogyan kell! 3–5!

8. perc Manhercz odanyúl Vrlicnek, büntető, jobbal a bal sarokba pattint Kragic. 3–4

7. perc Hét emberrel a horvátok, a játékvezetők lebeszélik erről őket. Sőt magyar emberelőny hosszú idő után, Manhercz első lövése a kapusé, a második és a harmadik a blokké...

6. perc Rossz horvát csere, Vogel labdát lop. Német belő egy szabaddobást, de túl közel volt. Harkov ötről ballal a jobb felsőbe lő, Vogel kezén megcsusszant a labda. 2–4

5. perc Jansik a kiállított, Zalánki blokkja kiváló aztán. Nagy bejátszása után eltűnik Német, tovább.

5. perc Horvát időkérés.

4. perc Angyal távoli lövéssel meghosszabbítja okosan a támadóidőnket, Jansikot szerelik. De kontrafault Zuvelától, magyar emberelőny... GYÖNYÖRŰ GÓL, Nagy a jobb szélről a túlsó sarok elé emel, Angyal közelről a kapuba húzza a labdát. 1–4!

3. perc Pohl második személyi hibája, centerből a kapufára lő Krapic, utána Nagy labdát szerez, amikor már úszik vissza Pohl.

2. perc Angyal pattintott bombáját kikapja a jobb felső elől Bijac, hátul kiválóan védekezik Pohl. Elöl Manhercz lövése a kapusé.

1. perc Manhercz-sikerrel a ráúszáskor, Vámosról kiáll egy bekk, de Vámos ötméteres bombája a lécen csattan! Bukic meg a léc fölé lő.

1. PERC FOLYTATJUK!

AKI HISZ A SZÁMMISZTIKÁBAN, annak máris jó hírünk van: eddig három férfi vízilabda-világbajnokságot rendeztek 3-assal végződő évszámban, a magyar válogatott pedig mindhármat megnyerte (1973, 2003, 2013). Most jön a negyedik ilyen vb... Ez persze önmagában semmire sem garancia, a csapatnak meg kell harcolnia az olimpiai kvótaszerzésért, története negyedik világbajnoki címéről nem is beszélve.

A horvátok az első 9 vb-n mindig bejutottak a legjobb 4 közé.

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc Német azonnal válaszol klasszikus centergólból! 1–3! Nincs idő már horvát támadásra, csak egy elkeseredett, távoli kísérletre.

8. perc Jó horvát támadás centerből, egy méterről jobbal a jobb alsóba lő Zuvela. 1–2. Nyilván emberelőnyből.

7. perc Magyar előny szinte azonnal, Vámos lövéshez jut, ballal a jobb alsóba talál ötről, középről, Bijac elszállt balra, oda várta a labdát. 0–2!

6. perc Horvát emberelőny. Bukic lő közelről, bal szélről, hatalmasat blokkol Jansik! Angyal után Pohl is kiállt.

5. perc Zuvela távoli lövése Vogelé, de ismét lövés nélkül hal el a magyar támadás.

4. perc Remek védekezés után bizonytalan magyar támadás.

3. perc Jansikról kiállítás, de rossz Zalánki bejátszása.

2. perc Angyal kiáll, de elrontják a támadást a horvátok.

2. perc Bukic lövése Vogelé, aztán szabálytalankodik a centerünk. Vrlic védekezett okosan. Vogel véd egyet ismét, Molnár is jól védekezett.

1. perc Horvát sikerrel a ráúszáskor, Kharkov igen gyors, de kiváló blokk aztán Vámostól. Zalánki nem vacakol, ballal hatról a bal sarokba lő félmagasan, a kapus és a kapufa is beleért még. 0–1!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink fekete, a horvátok piros-fehér kockás sapkában.

Válogatottunk csapatkapitánya, Jansik Szilárd. INTERJÚ.

– Következik a horvátok elleni csoportrangadó. Erre készültek a legtöbbet?
– Így van, hiszen tudtuk, hogy valószínűleg az a meccs dönt a csoportelsőségről. Ott azért több kell, nem lesz elég egy félidőnyi jó játék, hanem az egész meccsen jól kell játszanunk. Bízom abban, hogy jók leszünk, nyilván az sokkal nehezebb mérkőzés lesz. Hiszem, hogy meg tudjuk verni őket, és bár a világbajnokságon nincs nehezebb és könnyebb ág, a pihenőnap sokat jelenthet.

– Mi lesz a horvátok ellen a legfontosabb?
– Stabilabb védekezés kell, ez a játékunk alapja, erre építünk. Az első félidőben ez nem működött, nem segítettük megfelelően Somát, a másodikban elkezdtünk blokkolni, és megjöttek a védések is. Nyolc gólt kaptunk, ez a maximum, ami belefér a horvátok ellen is.

Varga Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

– Hasonló mérkőzésre számított?
– Amikor tavaly nyáron együtt készültünk a japánokkal a Benu-kupa előtt, két napba tellett, hogy megtaláljuk az ellenszert a játékukra, most két negyed után sikerült ráérezni. A második félidőre lebénult a támadójátékuk, megfordult az a tendencia, hogy támadásból próbáltunk visszaérni, ehelyett mi fordultunk védekezésből, és ekkor már ők is elkezdtek hibázni.

– Az emberhátrányos védekezéssel elégedett volt?
– Mindenképpen, erre lehet és kell is építeni. Biztos vagyok benne, hogy a következő mérkőzéseken sok kiállítás lesz, úgyhogy ez alapvetően meghatározza majd a játékot.

– Mi lesz a kulcs a horvátok ellen?
– Egyértelműen a védekezés. Náluk játszik a világ egyik legerősebb centere, Josip Vrlic, amellett a honosított Harkovval kiegészülve az elmúlt években a rosszkézoldal is sokat erősödött. A kulcs az lesz, hogy őt ki tudjuk-e venni a játékból, ha ez megtörténik, akkor a mérkőzés második felére megnőnek az esélyeink.


A TORNA TELJES PROGRAMJA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Már a csoportkör második fordulójában nagyon fontos mérkőzés vár férfiválogatottunkra, amely a horvátok legyőzésével egyenes ágon juthat a negyeddöntőbe, ellenkező esetben viszont nehéz ellenfelet kap a nyolc közé kerülésért. A 2019-es kvangdzsui vb-n a harmadik helyért kiírt mérkőzésen, 2017-ben a vb-döntőben kaptunk ki a horvátoktól, a közelmúltból viszont jó emlékeink lehetnek róluk, amelyet a tokiói olimpia negyeddöntőjében négy, a világkupában három, míg elődjében, a világligában öt góllal múltunk felül. A szabályt erősítő kivétel a tavalyi Európa-bajnokság döntője, Splitben 10–9-re nyert a házigazda. Az Eb-győztes játékosok közül mindössze hárman nem utaztak el Fukuokába: Loren Fatovic és Ivan Zovic nem kapott meghívót, míg Matias Biljaka az amerikaiakkal közös felkészülés előtt került ki a keretből. Fatovic sérülés miatt maradt le a világbajnokságról, május végén a Jug Brescia elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen tört el az ujja, hiányát biztosan megérzi a csapat. Az Európa-bajnokságon sérüléssel bajlódó átlövő,  Ante Vukicevic    visszakerült a keretbe, és rögtön négy góllal vette ki a részét az argentinok elleni fölényes, 24–5-ös győzelemből – magyar idő szerint szerda hajnalban már jóval nehezebb dolguk lesz a horvátoknak.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Vigvári Vince (mindhárom OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vigvári Vendel (mind FTC), Vámos Márton (Olympiakosz, görög), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)
A játékosok klubjaként azt tüntettük fel, amelyikből kiharcolták a válogatottságot.
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Trükkös meccs várt a magyar válogatottra a fukuokai világbajnokság első férfi játéknapján, hiszen a házigazda japánokkal kellett összecsapni. Nyilván a mieink voltak a favoritok, de aki csak legyintene a japánokra, ne tegye, mert ez már egyáltalán nem az a csapat, amelyik három játékossal támadott, hárommal pedig védekezett. Ráadásul az ellenfél hónapok óta erre a meccsre készült, míg a mieink ugyan néhány edzésen modellezték a gyorsaságra, rengeteg keresztmozgásra és lefordulásra építő japán taktikát, azért inkább a horvátok ellen csoportrangadó volt a fókuszban.

Megkezdte szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott is a fukuokai vizes világbajnokságon, a házigazda Japán ellen 16–8-as győzelmet arattunk az első csoportmérkőzésen.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik