III. Konrád – akinek harmadszorra sikerült csúcsra érnie

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.04.17. 08:45
null
Konrád Ferenc (1945–2015) (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Középen állt a négy fiúgyermeket számláló családban, bátyjai négy-öt évvel korábban, öccse héttel később született, mint ő. Harmadik gyerekként ő volt a Konrád III, merthogy mind a négyen vízilabdázók lettek. Sanyi, Jani és ő sokszoros válogatottak, Edéből sem a tehetség hiányzott. Már Tokióban (1964) olimpiai bajnok lehetett volna – ha kiviszik. Saját edzője hagyta itthon, hogy aztán egy-egy bronz- és ezüstérmet (1968, Mexikóváros; 1972: München) követően jusson fel a csúcsra. Elfogultság nélkül tekintett a világra, vitatta például, hogy Münchenben bizonyos Marculescu bíró csalása miatt nem lett olimpiai bajnok a válogatott. Április 17-én lenne 75 esztendős.

 

Három olimpián járt, 1968-ban Mexikóvárosban bronz-, 1972-ben Münchenben ezüstérmes lett, s végül 1976-ban Montrealban jutott fel a csúcsra. A sorsi fintora, hogy már az 1964-es tokiói olimpiai bajnokcsapatban is helye lett volna, hiába volt csupán 19 esztendős, remek formában játszott, gólkirály lett, papíron kihagyhatatlan. Mégis kimaradt, legidősebb testvérével együtt, a háttéralkuk döntöttek, Gyarmati Dezsőt és Pócsik Dénest mindenképpen vinnie kellett Laky Károly szövetségi kapitánynak. Aki egyébként klubedzőjük volt a BVSC-ben.

NÉVJEGY: KONRÁD FERENC

Született: 1945. április 17.

Elhunyt: 2015. április 21.

Klubjai: BVSC (1956-1966), OSC (1966-1980), Külker SC (1980-1982)

Edzőként: Bp. Spartacus (1980-1981)

Válogatottság: 183 (1962-1977)

Végzettsége: fogorvos

Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (1976, Montreal), olimpiai ezüstérmes (1972, München), olimpiai bronzérmes (1968, Mexikóváros), világbajnok (1973, Belgrád), Európa-bajnok (1974, Bécs), kétszeres BEK-győz- tes (1972, 1978), 8x magyar bajnok

Másik bátyja, János viszont ott lehetett az aranyérmesek között, volt tehát Konrád abban az együttesben is. Mert négyen voltak testvérek, a legidősebb Dr. Konrád Sándor Európa-bajnok volt 1962-ben, Janiról már volt szó, csak Ede nem lett neves pólós, de nála sem a tehetség hiányzott. Konrád Ferenc szavaival: „Sanyi agilis játékos volt, gólerős, ha nincs annyi klasszis center akkoriban – Dömötör Zoli, Rusorán Peti –, többre viszi. Jani buldog, rá lehetett állítani bárkire, és csapatember a végtelenségig. Ede tehetséges volt, csak éppen lusta, ami ugyebár akadálya a fejlődésnek. Korán abbahagyta, kiment az NDK-ba tanulni, állatorvos lett. Én? Fickándoztam, szerencsére jó kezem volt, sok gólt lőttem.”

Tokió után négy esztendővel (1968), Mexikóvárosban már stabil csapattag volt Markovits Kálmánnál, a gárdának jó esélye volt, hogy olimpiai bajnok legyen. Azóta is mondják, hogy bronzérem helyett – nyernünk kellett volna. Konrád III nem kertelt: „A volna nem játszik, de állt nekünk azt arany. A jugókat látványosan becsalták a döntőbe, tizenöt góllal kellett nyerniük a japánok ellen, és – ki hinné? – éppen annyival nyertek. Az édes az, hogy a japánok egy nullra vezettek, Kálmán pedig intett, hogy megyünk haza, ne nézzük a meccset, nem kell félnünk a jugóktól. Akiktől aztán kikaptunk, én is kihagytam egy négyest, szegény Steinmetz Janinak pedig enyhén szólva sem volt jó napja a kapuban.”

 

Azt is cáfolta, hogy Münchenben (1972) azért lett az arany helyett ezüst, mert a román Cornel Marculescu elcsalta a szovjetek elleni meccset: „Ezzel vitatkoznék. Megadta nekünk az esélyt, hogy iksz legyen a vége, de nem éltünk vele. Görgényi Pista kezéről kétszer is »legurult« a labda a kapufánál... Ha nem ő van ott, hanem a Magas Öcsi vagy én... De mi a padon ültünk. Rajki Béla bácsi nem rakott be. Fekete seggű voltam mert a Jadran-kupa előtt javasoltam, hogy vigyünk masszőrt is a túrára, amit ő úgy fordított le, hogy a Konrád masszőrt akar magának.”

INNAUER NYOMDOKAIN

Szeretett enni, inni, főzni, így nem csoda, hogy gondjai voltak a súlyával. De a rafinériája nem hagyta cserben: „Montreal előtt Gyarmati Dezső egy hagyományos mázsálón mért minket, ha a megfelelő helyre álltál rajta, előredőltél, a kezeidet hátracsaptad, egy kilóval kevesebbet mutatott. Cservenyák Tibi nevezett el Innauernek, mert szerinte a mozdulatom kísértetiesen emlékeztetett a legendás osztrák síugróéra. Azt viszont tagadom, hogy a montreali olimpiai bajnoki cím megszerzése utáni éjszakán a nagy ünneplésben hat-hét kilót híztam. Az ilyesmi élettanilag képtelenség. Egy jó poén kedvéért megeresztett túlzás, ami jellemző az uszoda utánozhatatlan hangulatára.”

Ezek után talán mondani sem kell, hogy Montreal (1976) előtt se volt biztos, hogy utazhat. Edzésen beleúszott egy bekk kezébe, eltört az orrcsontja. Kiszorult a kezdőből, de Gyarmati Dezső elvitte az olimpiára: „Rendes volt, nem hagyott itthon, talán azt is belekalkulálta, hogy hatvannégyben ő utazhatott, én pedig nem. Jó volt vele dolgozni, értett hozzá, ráadásul a vérében voltak a furfangok, olyan alkukat, megegyezéseket láttam, amilyeneket el sem tudtam volna képzelni.”

Amikor a részletekről kérdezték kitért a válasz elől („Hagyjuk a családi ügyeket... Meg rég is volt”), pedig tudott volna mesélni, hiszen több mint másfél évtizeden át volt (fő)szereplője a magyar pólónak. Amikor abbahagyta, egy esztendőn át edzősködött, ám az nem az ő világa volt, inkább a bot másik végét fogta meg: játékvezetőnek állt. Jó bíró volt, ám hiába vágyott rá, nem lehetett ott a nemzetközi keretben. Nem véletlenül: „Jani szövetségi kapitányként ott fúrta az itthoni bírófőnököt, Salamon Ferit, ahol csak tudta. Egyszer megkérdeztem tőle, minek kell történnie, hogy bekerüljek a vizsgázó keretbe, mire csak visszakérdezett: hogy hívnak...? Értettem a szóból.”

Konrád Ferenc játékoskorában (Fotó: MTI)
Konrád Ferenc játékoskorában (Fotó: MTI)

Hetvenedik születésnapja előtt interjút adott a Nemzeti Sportnak. Szívműtét után volt, örök optimizmusa kesernyés: „Már nem vagyok a régi. Hetven év, az hetven év, meg ugyebár a műtét. Képzelje, amikor bementem a kórházba, öt doboz söröm állt a teraszon, négy még megvan. Nem kívánom.”

Négy nappal a 70. születésnapja után ment el, s vele egy jókora darab a magyar pólótörténelemből.

RENDELŐ A JÓZSEFVÁROSBAN

Jól sáfárkodott az otthon kapott értékekkel, fogorvosi hivatását sportkarrierjével egyenrangúnak tartotta: „A József körúton rendeltem, a Rákóczi térnél. Jó helyen volt, villamosmegállónál, meg aztán a térről a lányok javarészt hozzám jártak megcsináltatni a fogaikat. Arról nem beszélve, hogy a sarkon volt a Suszterinas, jó sörökkel. Sok betegre tettem szert törzsvendégként.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik