A két Alekszandar, Sapics és Csirics is lemondta a válogatottságot

Vágólapra másolva!
2008.10.18. 15:04
A pekingi olimpia mérföldkő a szerb vízilabda-válogatott életében. A csapaton belüli torzsalkodás, az aranyérem ismételt elszalasztása egyértelműsítette: nem kell sokat várni, és nagy változásokra, vérátömlesztésre kerül sor az együttesnél.
Alekszandar Sapics nevét mi magyarok is megjegyeztük
Fotó: Action Images (archív)
Alekszandar Sapics nevét mi magyarok is megjegyeztük
Alekszandar Sapics nevét mi magyarok is megjegyeztük
Fotó: Action Images (archív)
Alekszandar Sapics nevét mi magyarok is megjegyeztük

Udovicsics nem reagált

A szövetségi kapitány, Dejan Udovicsics nem kívánta kommentálni Csirics állításait, mondván, miért is reagálna ilyen sületlenségekre. A Partizant ért kritikákkal kapcsolatban annyit jegyzett meg: „Zavarkeltő állítások, törekvés arra, hogy a Partizan Beograd ne tudjon felülni Európa trónjára. De ez sem gátolhat meg terveim megvalósításában.”
Pekingben világossá vált, hogy a szerb vízilabda-válogatott nagy generációja olimpiai aranyérem nélkül marad; Londonban legfeljebb már csak mutatóban bukkan majd fel valaki a csapatban eddig valósággal hemzsegő nagy nevek közül. A gólvágó Alekszandar Sapics és a kapus Denisz Sefik fizikai összecsapása az olimpiai faluban érzékeltette, valami megszakadt. De nagyon…

A játékok után hamarosan bejelentette visszavonulását a válogatottól az agy, Vladimir Vujaszinovics, valamint a kőkemény bekk, Dejan Szavics. A június végén súlyos motorbalesetet szenvedő Danilo Ikodinovicsról is végleg le kellett mondani, még ha emberfeletti gondoskodással megmentették is a normális esetben amputálandó jobb kezét. Denisz Sefik pedig korábban közölte, hogy addig nem áll vissza a kapuba, amíg Dejan Udovicsics a szövetségi kapitány.

És most újabb bomba robbant: Alekszandar Sapics és Alekszandar Csirics is közölte, elég volt a nemzeti csapatból. Sapics kevésbé volt bőbeszédű a sajtótájékoztatón, csupán utalgatott korábbi kijelentéseire, és hangsúlyozta, hogy nem a Sefikkel történő összetűzés az oka a lépésének – hétéves koruk óta barátok, és a pekingi malőrt már el is felejtette. Sok sikert kívánt a többieknek, s reméli, hogy nekik majd sikerül, ami neki nem: olimpiai bajnokok lesznek. A problémás játékos hírében álló, „önjáró” Sapics egy jubileumot is feláldozott, tudniillik eddigi 385 válogatott meccsén 981 gólt szerzett, így az ezrediket már nem ünnepelheti meg.

A „delfineknél” 346 találkozón 201 gólt szerző Csirics jóval beszédesebbnek mutatkozott. Egyenesen arra ragadtatta magát, hogy amatörizmussal vádolja a szövetségi igazgató Nenad Manojlovicsot és a szövetségi kapitány Dejan Udovicsicset. Szerinte amióta Udovicsicset kiválasztották a posztra (2006-ban, a budapesti Világkupa után), az amatörizmus jellemzi a nemzeti csapatot: minden mással többet foglalkozott, mint a pólóval. Csirics hangsúlyozta, hogy miután a horvátok 2007-ben megnyerték a vb-t, három új uszoda készült el az országban, és a montenegróiak is nagy építkezésbe kezdtek.

Ezzel szemben Szerbiában a Banjicát háromszor renoválták, rajta kívül pedig két rossz állapotú uszoda van Belgrádban, s közülük a Tasmajdan teteje az elmúlt héten beszakadt. Csirics szerint gyakran rossz körülmények között, például hideg vízben dolgoztak, rossz szállodában laktak, rossz ételt ettek. Ezenkívül a Dejan Udovicsics által edzett Partizan Beograd mindenhatóságát bírálta, mondván, zsarolják a játékosokat: aki nem marad ott, vagy ha hívják, és nem megy oda, az elbúcsúzhat a válogatottságtól. Állítólag így került a Partizanhoz Dusko és Gojko Pijetlovics, valamint Nikola Radjen is.

A 30 éves Sapics és a 31 esztendős Csirics végül aláhúzta, a nemzeti csapatban bekövetkező pozitív változások esetén sem másítják meg döntésüket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik