Parádés magyar kezdés után szerb feltámadás és túlórás győzelem

Vágólapra másolva!
2011.07.28. 10:43
null
A várt nagy csata nem maradt el, a remélt magyar győzelem igen (Fotó: Reuters)
Címkék
A magyar férfi vízilabda-válogatott a bronzéremért játszhat a sanghaji vizes világbajnokság záró napján, miután a Szerbia elleni elődöntőt hosszabbításban veszítette el. Kemény Dénes együttese parádésan kezdett, remek gólokkal zilálta szét ellenfelét és a harmadik negyed végén még három góllal vezetett (12–9). Ellenfelünk onnan állt fel és egyenlített, majd a túlórát 2–1-re, így a mérkőzést 15–14-re nyerte meg. A másik elődöntőben Horvátország–Olaszország összecsapást rendeznek.  

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!

Magyar   öröm (Fotó: Reuters)
Magyar öröm (Fotó: Reuters)

1. NEGYED

Az első támadás a szerbeké volt. Miközben mi két támadást kibekkeltünk, a második támadásban már két lövésig is eljutottunk. Előbb Kiss Gergő próbálkozását védte Szlobodan Soro, majd Hosnyánszky Norbert lőtt mellé. Kettős emberhátrányt is sikerült kivédekeznünk, de a következő akció gyors kontráját nem. Védelmünk még nem zárt vissza, ezt használták ki a szerbek, akik Andrija Prlainovics révén megszerezték a vezetést az addig különösen sportszerű összecsapáson. Az első emberelőnyünket kihagytuk, Hosnyánszky vállalta el, de középre tartó lövését védte Soro.

Még jó, hogy gyorsan egyenlítettünk – Steinmetz Ádám érdeme –, nem engedtük el a riválist. Sőt, egy megúszás végén Hárai Balázs keveredett ki a bal szélre, majd lőtte ki a hosszút. Vezettünk! Emberhátrányt és akciót is kivédekeztünk – igaz, volt szerb kapufa és kihagyott ziccer is –, de mintha a kapunk előtt megfogtunk volna a szerbeket. Kár, hogy támadásban közben nem jutottunk a kettőről a háromra, Hosnyánszky csavarját és Biros Péter távoli löketét is védte Soro. (2–1)

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez a magyar férfi vízilabda-válogatott a sanghaji világbajnokságon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

2. NEGYED

A második ráúszásnál Varga Dénes már elhozta a labdát. Rögtön ezt követően kihasználtuk a rendezetlen szerb védekezést: Varga Dániel adott remek passzt a bal szélen megúszó Birosnak, aki ziccerben a kapu hosszú oldalába pattintott. Még fel sem ocsúdhattak a szerbek, Madaras Norbert máris bezúzott a bal felsőbe egy kapáslövést.

A szerbek közben meglőtték a harmadik kapufájukat is, gondban voltak, és mintha elment volna az önbizalmuk. Sőt, a negyed elején már időt is kellett kérniük: Varga Dénes gólját követően – Madaras szélről a túloldalra átejtett passzát húzta be kapásból közelről – négygólos hátárnyba kerültek, mi pedig 5–0-s etapot produkáltunk. Vanja Udovicsics sajnos megvillant, de szerencsére mi is. Már kiegészültek, de nem rendeződtek a szerbek, Biros passzát a centerben helyezkedő Szivós Márton a kapunak háttal tempózva húzta be.

Emberelőnyökből váltott gólpárbajt a két csapat, ott előbb Filip Filipovics ejtett, nálunk Hosnyánszky bombázott a szélről. Peches gólt kaptunk – Nagy Viktor visszanyúlt, de megadták Szlobodan Nikics gólját –, amire gyönyörűvel válaszoltunk, Kiss Gergő remek átadását a centiket megnyúló Varga Dániel vágta be, mielőtt elsüllyedt volna a víz alá.

Nagy Viktor remekül jött ki a kapujából, amivel megzavarta a ziccerben lévő szerbet, támadásban Madaras bombája tette az ellenféllel ugyanezt. A második negyedet távoli szerb gól zárta, már csak két másodpercet kellett volna kibírni. A védekezés egyik oldalon sem zárt már úgy, mint az első felvonásban, mi remek átadásokkal, a szerbek távoli bombákkal zilálták szét a sorokat. (9–6)

KEMÉNY DÉNES: TÚL SOK AJÁNDÉ- KOT ADTUNK AZ ELLENFÉLNEK

„A harmadik negyed közepéig elsőrangúan játszottunk, utána viszont a negyedik végéig túl sok ajándékot adtunk ellenfelünknek, akik vannak annyira jók, hogy ezt kihasználták. A hosszabbítást, akit érdekel a vízilabda, látta, így nem kommentálom...” – értékelte az elődöntőt Kemény Dénes.

 

Kiss Gergő: Más csapat talán megtört volna, de a szerb nem ilyen...
Madaras Norbert: Nem bírtuk elviselni a sok hátrányt...
Szivós Márton: Van néhány görög, akit nagyon nem szeretek...

 

Játékosnyilatkozatokat itt olvashat »

3. NEGYED

Varga Dénes másodszor tudta elhozni a labdát, de kaptunk egy gyors kontrát centerből. Remek emberhátrányos védekezés után Madaras távoli lövésével nőtt a különbség: negyedik kísérletből a harmadikat váltotta gólra. Közben Gór-Nagy Miklós kipontozódott, de megint kapufán végezte a szerb lövés. Bár a szerbek megint háromra tudták csökkentei a hátrányukat, közelebb nem kerültek: Kiss Gergő parádésan ejtette át távolról Sorót, aki pedig nem ma kezdte a szakmát. Nagy Viktor sem, de ő bravúrral védett, kapusunk is hozzá tudott tenni egy-két érdemit a mérkőzéshez.

Varga Dániel eladott labdájából fordultak a szerbek, akik egy kiállításnak köszönhetően négy a kettő ellem támadhattak. Persze bevágták, közben Kemény Dénes kapott sárga lapos figyelmeztetést. A játékrész vége kicsit hektikusan alakult, szövetségi kapitányunk ki is kérte az idejét, elsősorban támadásban estünk kicsit vissza, de védekezésünk továbbra is közel tökéletes volt. Nem jöttek rosszul a szakvezető szavai: gyors labdajáratás végén egy fórt Hárai váltotta gólra centerből. A negyedet megint szerb gól zárta, másodperccel a vége előtt, majd Madaras keveredett némi afférba, de heveny anyázás után elúsztak a felek. Megmaradt a háromgólos különbség, azért a feszültség egyre nagyobb a medencében, de mi bírjuk a tempót. (12–9)

4. NEGYED

Az első támadás a szerbeké volt, akik rögtön gólra is váltottak egy fórt, feljöttek kétgólos hátrányra. Csak nehogy vérszemet kapjanak! Nagyon kellett Madaras szélsőgólja emberelőnyből. Ez már a negyedik volt a magyarnak. Közben Szivós is kipontozódott, az ellenfél pedig megint kihasználta az emberelőnyt. Csak fórból lőttek gólt a szerbek, de azokat jó százalékkal váltották gólra, a 4–1-es periódusuknak köszönhetően felzárkóztak egygólos hátárnyra, miközben még öt perc volt hátra a negyedik negyedből. Milan Alekszics egyenlített ki végül, nem kapott blokkot, Nagy Viktor is beragadt, picit elfáradtunk. Kemény Dénes kapust cserélt, Szécsi Zoltán érkezett a hajrára.

Védekezésben labdát szereztünk, de támadásban fórban játszva Hosnyánszky állt bele a lövésbe, ami kapufán végezte. Egy blokk azonban sokat javított a helyzetünkön. Vanja Udovicsics kapott páros kiállítást Steinmetz Ádámmal, a szerb klasszis befejezte a találkozót: kipontozódott. Ennél is fontosabb volt, hogy Szécsi olyan lövést védett, amikor a labda már túljutott rajta, de kapusunk gyors reflexszel visszanyúlt érte.

Iksz volt az állás az utolsó perchez érve, miénk volt az első támadás, ami egy páros kiállítással indult. Tőlünk Madarasnak kellett kimennie. Kiss Gergő kicsit kapkodva a kapu fölé ejtett – az előbb bejött, ezúttal most nem –, a szerbek 37 mp-vel a vége előtt időt kértek és támadhattak. Nem sokáig, miután eladták a centerbejátszást. 16 mp maradt a magyar támadásra, Kemény Dénes taktikai szempontokat figyelembe véve időt kért. Hárainak játszottuk be a labdát, de szerelték. Jöhetett a kétszer háromperces hosszabbítás. (13–13)

HOSSZABBÍTÁS – 1. FELVONÁS

A szerbek hozták el a labdát, Varga Dénes jó méterrel lemaradt. Az első centerbejátszásnál rögtön egy magyar kiállítás – Kiss Gergő ment ki –, ez gyorsan ment, de Szécsi védett. Támadásban viszont egyre fáradtabban mozogtunk, így látható volt: a védekezésünkön áll vagy bukik minden. Kiss Gergőnek másodszor is ki kellett mennie. Mikor visszajött, gólt lőttek a szerbek. A folytatásban embert próbáló feladatnak tűnt az utolsó utáni erőtartalékjait mozgósító magyaroknak, hogy egyenlítsenek. (13–14)

HOSSZABBÍTÁS – 2. FELVONÁS

Varga Dániel úszott a labdáért, elhozta, így nem kellett emberhátrányban védekeznünk elsőre. És kaptunk egy fórt is! Az idősebbik Varga fivér volt a főszereplője a következő másodperceknek, amikor a Steinmetz által kiharcolt fórt gólra váltotta. Egyenlítettünk! Sajnos a szerb támadás szinte azonnal magyar kiállítást ért. Azért a szerbek is fáradtak, sikerült közelről kapu mellé lőniük. Stefan Mitrovics azért kihasználta az egyik emberelőnyt, nekünk ugyanez az utolsó támadásban nem jött össze. Kiss Gergő és Hosnyánszky passzolgatott, végül utóbbi vállalta el a lövést, de Soro védett. Vége, kikaptunk, mehetünk a bronzéremért. (14–15)

VIZES VB, SANGHAJ, FÉRFI VÍZILABDA
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–SZERBIA 14–15 (2–1, 7–5, 3–3, 1–4, 0–1, 1–1)
V: Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. (SZÉCSI) – Gór-Nagy, MADARAS 4, VARGA DÁNIEL 2, Szivós 1, Hosnyánszky 1, Kiss G. 1, Varga Zs., Varga Dénes 1, Biros 1, Steinmetz 1, HÁRAI 2
SZERBIA: SORO – Avramovics, Gocsics 1, Udovicsics 1, Csuk 1, Pijetlovics 1, NIKICS 2, Alekszics 1, Radjen, FILIPOVICS 3, PRLAINOVICS 3, MITROVICS 2
Gól – emberelőnyből: 17/5, ill. 22/6
Kipontozódott: Gór-Nagy, Szivós, Varga Zs., Madaras, ill. Udovicsics, Pijetlovics, Alekszics, Radjen
A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
Horvátország–Olaszország 8–9 (0–1, 1–2, 3–5, 4–1)
Gólszerzők: Boskovic 3, Buric, Dobud, Jokovic, Buslje, Sukno 1-1, ill. Giorgetti 3, Gallo 2, Felugo, Figari, Presciutti, Fiorentini 1-1
AZ 5-8. HELYÉRT
Egyesült Államok–Németország 9–8 (4–2, 4–2, 0–2, 1–2)
Montenegró–Spanyolország 9–10 (2–2, 3–5, 2–1, 2–2)
A 9. HELYÉRT
Ausztrália–Kanada 8–6 (0–2, 2–1, 3–2, 3–1)
A 11. HELYÉRT
Japán–Románia 18–15 (3–4, 5–3, 5–3, 5–5)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik