Nincs érem, kikaptunk a horvátoktól is

Vágólapra másolva!
2011.07.30. 09:54
null
A horvátok elsüllyesztették a magyar csapatot (Fotó: Reuters)<br />
Címkék
A magyar férfi vízilabda-válogatott érem nélkül maradt a sanghaji világbajnokságon, miután a harmadik helyért lejátszott mérkőzésen 12–11-re kikapott a horvátoktól. Az ellenfél már az elején elhúzott 3–0-ra, majd később öt góllal is vezetett, és bár a mieink nagy nehezen felzárkóztak, az utolsó percben nem sikerült emberelőnyben egyenlíteniük. &nbsp;

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL

1. NEGYED

KVÓTAHELYZET
A világbajnokságon három kvóta talált gazdára, de mivel Szerbia a világligasikerrel már a sanghaji esemény előtt indulási jogot szerzett, a másik három elődöntős válogatott (Magyarország, Horvátország és Olaszország) egyaránt kvalifikált Londonba. Az olimpiai férfi vízilabdatornán 12 csapat vesz majd részt.

Két-két sikertelen támadás után a horvátok szerezték meg a vezetést Miho Boskovic távoli lövésével, majd Niksa Dobud svédcsavarral 2–0-ra alakította az állást.

A mieink ezúttal finoman fogalmazva nem kezdtek olyan jól, mint a szerbek ellen, Boskovic a mérkőzés első emberelőnyét kihasználva már háromgólosra növelte a horvátok fórját. Az első magyar gólt Biros Péter lőtte az 5. percben, ötméteresből. 1–3

Alaposan megszórtak minket az első játékrészben, Maro Jokovic és Ivan Buljabasic is bevette Nagy Viktor kapuját, közben Madaras Norbert emberelőnyből talált be, így nyolc perc után 5–2 volt oda.

2. NEGYED

Ezúttal is az ellenfél hozta el a labdát a ráúszásnál, és noha az első támadásnál Nagy Viktor remekül segített be a védőknek, a következőnél Sandro Sukno ötméteresével szemben már tehetetlen volt. A másik oldalon Varga Dénes minden dühét beleadva megszerezte az első találatát, de hamar visszaállt a négygólos különbség, a horvátok ugyanis a következő emberelőnyüket is kihasználták.

TEKINTSE MEG A ZÁRÓ NAP KÉT MÉRKŐZÉSÉNEK  KÉPGALÉRIÁJÁT!
 (FOTÓK: MTI/ILLYÉS TIBOR, REUTERS)
TEKINTSE MEG A ZÁRÓ NAP KÉT MÉRKŐZÉSÉNEK KÉPGALÉRIÁJÁT! (FOTÓK: MTI/ILLYÉS TIBOR, REUTERS)

Steinmetz Ádám szép húzása után (4–7) a 13. percben először sikerült kivédekeznünk egy emberhátrányt, ám aztán fórban eladtuk a labdát. Nagy Viktornak sem ment ezúttal, ezért Buljabasic távoli gólját követően 4–8-nál Szécsi Zoltánt küldte a kapuba Kemény Dénes. A szerbek felálltak ellenünk mínusz négyről, most nekünk kellett volna ezt megtenni a meccs második felében.

3. NEGYED

Ehhez először legalább három gólra kellett volna feljönnünk, ám a horvátok tartották a különbséget, a Vasast erősítő Boskovic újabb két góllal szomorított minket. Az előnyeikkel továbbra is remekül sáfárkodtak, így hiába volt eredményes Hárai Balázs, Kiss Gergely és Biros is, nem tudtunk közelebb kerülni hozzájuk. 7–11

A negyed hajrája azonban szerencsére nekünk sikerült jobban, Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes is kihasznált egy emberfórt, így 9–11-gyel kezdhettük a negyedik nyolc percet.

4. NEGYED

Sokáig nem esett gól egyik oldalon sem, végül a 28. percben Buljabasic lövése talált utat a bal alsóba. Újra elúszni látszott tehát a hajó, de Varga Dénes és Biros is eredményes volt, közben pedig Szécsi nagyot védett emberhátrányban, így másfél perccel a vége előtt felzárkóztunk egy gólra. 11–12

Megkaptuk a lehetőséget az egyenlítésre is, ám az utolsó emberelőnyünkkel nem tudtunk élni, ezért érem nélkül maradtunk.

BÍRÓBAKI - BÜNTETETLENÜL MARADT BLOKK MAGYAR SZEMSZÖGBŐL

A Horvátország–Magyarország világbajnoki bronzmérkőzésen (12–11) az utolsó negyedben 11–9-es horvát vezetésnél Niksa Dobudot kiállította a játékvezető. Dobud ahelyett, hogy azonnal a büntetőzónába úszott volna, blokkolta a mieink egy próbálkozását. Ez ugyebár szabálytalan, a magyar vízilabdázók reklamáltak is, a játékvezető mégsem tett semmit.

A BLOKK MARGÓJÁRA

– Rosszul kezdtük a meccset?
– Igen.

– Sokat hibáztunk?
– Igen.


– A horvátok uralták a mérkőzést?
– Igen.


– De a harmadik negyedben elkezdtünk kapaszkodni?
– Igen.


– Ott voltunk a horvátok nyakán?
– Igen.


– Feltámadtunk?
– Igen.


– A negyedik negyed közepén 9–11-nél a mínusz egyért támadtunk?
– Igen.

– Kiállították Dobudot?
– Igen.


– Varga Dani lőtt fórban?
– Igen.


– A kiállított Dobud blokkolt?
– Igen.


– A Dobudot kiállító bíró ezt látta?
– Igen.


– Befújta az ötméterest?
– NEM!


Ui:
Amikor a bíráskodásról, sorsdöntő ítéletekről beszélünk, akkor az ilyen jelenetek azok, amelyek összetörik az embert, kapitányt, játékost, szurkolót. Rosszul játszottunk, igen, sokáig rosszul, de amikor felkapaszkodott a csapat, amikor egyre közelebb került, ilyen látványos döntéssel állták útját. És az ellentámadásból rögvest gólt kaptunk. Nem ezen múlt – azaz ki tudja? És ez nem a víz alatt történt!


Erről ennyit.


Ja, a görög a szerbek elleni meccsünk után kapta meg a bronzcsatánkat. Fogjuk fel üzenetnek?


Amler Zoltán (Sanghaj)


BÍRÓBAKI A HORVÁT–MAGYARON


VIZES VB, SANGHAJ 2011
FÉRFI VÍZILABDA, A 3. HELYÉRT
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 12–11 (5–2, 3–2, 3–5, 1–2)
Oriental Sport Center, Natatorium, 2000 néző. V: Borrell (spanyol), Sztravridisz (görög)
HORVÁTORSZÁG: Pavic – Sukno 1, Barac, DOBUD 1, Buric 1, BOSKOVIC 4, Jokovic 1. Csere: Buslje 1, BULJUBASIC 3, Muslim, Karac, Paskvalin, Obradovic. Szövetségi kapitány: Ratko Rudic
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – BIROS 3, VARGA DÉNES 3, Hárai 1, Hosnyánszky 1, Madaras 1, Kiss G. 1. Csere: Szécsi (kapus), Steinmetz Á.1, Varga Dániel, Szivós, Varga II Zs., Gór-Nagy. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 11/7
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Sukno (29. p.)
Kiállítva – végleg cserével: Boskovic (32. p.), Buslje (32. p.)
DÖNTŐ
Szerbia–Olaszország 7–8 – h.u.
FÉRFI VÍZILABDA – A VÉGEREDMÉNY
1. Olaszország
2. Szerbia
3. Horvátország
4. MAGYARORSZÁG
5. Spanyolország
6. Egyesült Államok
7. Montenegró
8. Németország
9. Ausztrália
10. Kanada
11. Japán
12. Románia
13. Kazahsztán
14. Brazília
15. Kína
16. Dél-Afrika
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik