Vizes vb: Ne ússzon görcsösen Ajna! – Bernek Péter

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2022.06.16. 09:53
null
Késely Ajnával nagyot fordult a világ a tokiói olimpia óta (Fotó: Földi Imre)
Öt évvel ezelőtt még úszóként várta a hazai világbajnokság rajtját, ezúttal azonban már Késely Ajna edzőjeként lesz ott a Duna Arénában Bernek Péter.

 

Remekül pörgeti már a zsinórra fűzött stoppert a kezében, lassan éppen úgy, mint a többi edző, s nem véletlenül: Bernek Péter tavaly nyáron kiszállt a medencéből, és már a parton „tengeti” napjait. Persze nem céltalanul, hiszen szeptember óta Késely Ajna felkészülését irányítja a korábbi rövid pályás világ- és Európa-bajnok úszó.

Az a sportoló, aki az öt évvel ezelőtti hazai rendezésű világbajnokságon 200 háton a hatodik helyen végzett.

„Azon az első hazai vébén álltak az ideiglenes lelátók, vagyis amikor mi, magyar úszók bevonultunk a medencetérbe, nemcsak hogy felrobbant a nézőtér, de még a rajtkövek is remegtek   – emlékezett vissza a 2017-es eseményre Bernek Péter. – Bár ezúttal kevesebb szurkoló fér be a Duna Arénába, abban biztos vagyok, hogy a hangulat ismét remek lesz. És bármilyen furcsa, már öt évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem, hogy a következő hazai eseményen én már nem leszek a csapat tagja.”

A tanítványa viszont az, és így volt ez öt évvel ezelőtt is – Késely Ajnával nagyot fordult a világ Tokió óta, hiszen végre mert dönteni: otthagyta a Kőbánya SC-t és Turi Györgyöt, és a váltás sok tekintetben megváltoztatta az ifjúsági olimpiai bajnok úszót.

„Ajnával nagyszerű összhangban dolgozunk együtt, de ez nem jelenti azt, hogy minden »rózsaszín« körülöttünk   – ismerte el Bernek. – Ajna jó ideje mondogatja, hogy rá a fantasztikus hajrá jellemző a távok végén, de én meg azt mondom, ez mit sem ér, ha az elejét nem meri igazán elkezdeni. Ajnára az elmúlt évek során nagy nyomás nehezedett, hiszen ifiként letarolta a világot, aztán a felnőttek között is jó eredményei voltak, a léc egyre magasabbra került, ő pedig mindig mindenkinek meg akart felelni, emiatt aztán ő maga, a saját elvárásai háttérbe szorultak. Gátak alakultak ki benne, szerencsére ezek lassan kezdenek leomlani, de még csak az út elején járunk, s mivel úgy kezdtük a közös munkát, hogy három évben gondolkodtunk, a hazai vébén nem támasztok extra elvárásokat vele szemben, mindössze azt szeretném látni, hogy felszabadultan úszik. Ha így lesz, még azt sem bánom, ha nem jut döntőbe. Ha viszont azt észlelem, hogy görcsösen úszik a Duna Arénában, rendkívül mérges leszek – bármilyen hihetetlen, tudok ilyen is lenni.”

Késely Ajna 400 és 800 gyorson lép rajtkőre a Duna Arénában, emellett szerepet kaphat a 4x200-as gyorsváltóban is – Bernek Péter mindannyiszor a parton izgulhat érte:  „A legrosszabb az egészben ez, hiszen sportolóként én irányítottam szinte mindent, edzőként viszont csak az úgynevezett call roomig kísérhetem el Ajnát, onnantól egyedül marad.”    

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik