Vizes vb: Hárai Balázs kétszeres világbajnok szeretne lenni

Vágólapra másolva!
2022.06.14. 08:47
null
Hárai Balázs centerjátéka biztos pont a magyar válogatottban, ráadásul a keret egyik olyan tagja, aki tudja, milyen érzés világbajnokságot nyerni (Fotó: Török Attila)
Hárai Balázs, az OSC vízilabdacsapatának klasszisa reméli, hogy újra átélheti azt, amit a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon, csak éppen a döntő után eggyel feljebb lépne a dobogón.

 

Rögtön az elején bekapcsolódott a férfi vízilabda-válogatott világbajnoki felkészülésébe, hogy telt az első három hét?
Az elején inkább a fizikai munkára álltunk rá, de azért megadta a kapitány azt a pihenőt, ami ilyen hosszú idény és ennyi mérkőzés után minimálisan szükséges volt – mondta a Nemzeti Sportnak Hárai Balázs, a Genesys OSC Újbuda világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronz­érmes centere. – Ugye, múlt szerdán csatlakoztak hozzánk azok a játékosok, akik az első két hétben még nem voltak velünk – a fradisták és Zalánki Gergő –, egyébként mindannyian nagyon szép eredményt értek el a Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjében. Elindult az a folyamat, hogy összerakjuk a csapatot, sok időnk, mondjuk, nincs rá, mert összesen két hetet készülhetünk együtt a rajtig.

Ha jól számoljuk, ez már a tizenhatodik világversenye a válogatottban, így van összehasonlítási alapja, volt már valaha része ilyen rövid felkészülésben?
Nem emlékszem rá, hogy lett volna ilyen. Nem tudom, melyik a jobb, talán a nagyon hosszú és a nagyon rövid között félúton van valahol az ideális felkészülés. De hát ez most így alakult, és ne feledjük, hogy a többi csapatnak sem volt több ideje a felkészülésre, emiatt biztosan nem leszünk hátrányban a riválisokhoz képest.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az első két hétben korelnök volt
a csapatban…

Megmondom őszintén, nem is gondoltam rá, hogy átvegyem Varga Dénes csapatkapitányi szerepét abban az időben, amíg nem volt itt, és nem is kellett ezzel foglalkoznom. Mindenki fegyelmezetten tette a dolgát, meg hát azért vannak itt az edzők és a stábtagok, hogy mindent kézben tartsanak. Annak azért örülök, hogy Dumi egy héttel előbb született nálam, és így nem én vagyok a legidősebb játékos a csapatban, ez egy kicsit jó érzéssel tölt el…

Egyébként hogy érzi magát?
Cipelek az idényből kisebb-nagyobb sérüléseket, de ez az időszak arra szolgál, hogy megpróbáljak minél jobb állapotba kerülni, hogy sérülésmentesen várhassam a világbajnokságot.

A KERET
Kapusok: Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Szakonyi Dániel, Vogel Soma (mindkettő FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Konarik Ákos, Nagy Ádám (mindhárom Szolnok), Burián Gergely, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC), Erdélyi Balázs, Mezei Tamás (mindkettő A-Híd VasasPlaket), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vigvári Vendel (mind FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco – Olaszország)
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot.

Ön a keret egyik olyan tagja, akinek van már világbajnoki címe!
Igen, a másik kettő Varga Dumi és Vámos Marci. Azon dolgozunk, hogy néhány hét múlva Madaras Norbi orra alá dörgölhessük, hogy már mi is kétszeres világbajnokok vagyunk, és a továbbiakban ne csak ő mondhassa ezt el magáról egyedüli magyar férfi vízilabdázóként…

Úgy edzenek a Hajós uszoda ötven méteres medencéjében, hogy közben a helyszínt gőzerővel készítik elő a világbajnokságra, néha odapillantanak, hogy mi történik a parton?
Szerencsére egyáltalán nem zavaró, hogy zajlanak a munkálatok az edzések közben. Egy érdekes dolog szokott történni, amikor a munkások felmásznak a nagyon magas reflektortornyokra, az azért elég látványos, amikor pedig elkezd esni az eső, akkor nagyon gyorsan jönnek lefelé! Összességében azonban nem foglalkozunk azzal, mi történik körülöttünk, maradéktalanul a feladatunkra tudunk koncentrálni.

Várja már a rajtot?
Nem vagyok annyira izgatott a rajttal kapcsolatban, valószínűleg azért sem, mert rövidebb a felkészülés, mint bármelyik hazai világverseny előtt volt. Annak azonban örülök, hogy várhatóan tele lesz a lelátó, mindenki nekünk szurkol majd, és ez nagyon jó érzés. Hogy egy kicsit nosztalgiázzak, nagyszerű élmény volt 2017-ben itt játszani a világbajnokságon, remélem, hogy újra átélhetem ugyanazt, egyetlen apró különbséggel a végén…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik