Friss
Top
Program

Vizes vb: „Akkora bunyó volt, azt sem tudtam, fiú vagyok-e vagy lány”

ILKU MIKLÓS (BALATONFÜRED) | 2017. 07. 19.

Vizes vb: „Akkora bunyó volt, azt sem tudtam, fiú vagyok-e vagy lány”

Amint arról beszámoltunk, az amerikai Ashley Twichell nyerte meg a női nyílt vízi úszók 5 kilométeres számát a vizes világbajnokságon Balatonfüreden. Juhász Janka a 27., Novoszáth Melinda a 28. helyen zárt. A két magyar versenyzővel beszélgettünk a futam után.

hirdetés


„Rosszul helyezkedtem, de a saját hibáiból tanul az ember. Az első körben eszméletlenül elfáradtam, a második kör már nem is fájt, átestem a holtponton – mondta a Nemzeti Sport Online érdeklődésére Juhász Janka. – Ahhoz képest, hogy tizenhét éves vagyok és hatvan indulóból huszonhetedik lettem, szép eredmény. Az első körben iszonyatos bunyó volt, azt sem tudtam, hogy hol vagyok, fiú vagyok-e vagy lány, vagy hogy hány éves vagyok. Annyira szétvertek, hogy többet voltam a víz alatt, mint fölötte. Ehhez képest élveztem. Kellett ez, hogy belemelegedjek a holnapi váltó előtt.”

Ahogy tegnap Rasovszky Kristóf és Székelyi Dániel is hangsúlyozta: a hazai közönség fantasztikus hangereje sok erőt ad az utolsó métereken.

„Az első körben nem láttam semmit, el voltam torzulva, a másodiknál azonban hallottam, ahogy a nővérem sikít és az edzőm sípol – folytatta a 17 éves úszónő. – Kirázott a hideg a víz alatt. Beindult tőle a kezem és a lábam is, behúzott a szurkolók ujjongása meg a szívem. Az volt a taktika, hogy nincs taktika: vízbe ugrok, és ami jön. Őszintén megvallva azt hittem, hogy a legjobb tíz közé tudok kerülni. Minél magasabbra rakom a lécet, annál jobban megy az úszás. Azt kérdeztem magamtól úszás közben, hogy mi a francot csinálok, sosem vagyok elégedett magammal. A verekedés nagyon elvitte az energiámat.”

Novoszáth Melindának viszont honfitársával ellentétben nagyon is volt felépített taktikája, ám az óriási csatában ő sem tudott arra koncentrálni.

Novoszáth azt mondta, bekerült a darálóba, ahonnan nem volt menekvés (Fotó: Földi D. Attila)
Novoszáth azt mondta, bekerült a darálóba, ahonnan nem volt menekvés (Fotó: Földi D. Attila)

„Bekerültem a darálóba, ahonnan nem volt menekvés. Nagyon fájt ez a futam, nagyon nehéz volt – mondta lihegve a vízből való kiszállás után kérdésünkre Novoszáth Melinda. – Az volt a taktika, hogy megpróbálok elindulni az elején, mivel nem vagyok olyan erős és tapasztalt, hogy helyezkedni tudjak. De sajnos visszahúzott a tömeg, kapálóztak rajtam, nem tudtam mit tenni. Az első nemzetközi versenyem volt, rossz élmény és tapasztalat volt, de remélem sikerül kiheverni.”

„Úgy gondoltam, hogy jobban tudom felmérni a helyzetet, de a tömegből lehetetlen volt kijönni. Annak örülök, hogy sikerült leúszni, mert olyan érzés is volt bennem, hogy nem fog menni. Ráadásul a víz hullámzása is megnehezítette a dolgunkat. Az utolsó métereken sokat segített a közönség buzdítása, tudtam, hogy a szüleim is ott vannak a lelátón.”

Az M4 Sport helyszínen tartózkodó szakértője, az olimpiai bajnok Risztov Éva kérdésünkre elárulta: a rettentően erős mezőnyben szépen helytálltak a magyar fiatalok.

„Nyilván sportolók, és szeretnének mindenhol nyerni. Fiatal sportolókról beszélünk, első világversenyük, azt gondolom, hogy nagyon szépen szerepeltek – magyarázta Risztov Éva az NSO érdeklődésére. – Mindketten úgy szálltak ki a vízből, hogy nagyon elfáradtak, ami azt jelenti, hogy kiadták magukból, amit tudnak. Ez biztató mindenki számára. Nagyon erős volt a mezőny, a világ legjobb versenyzői egymással versenyeztek, ők a hosszútávúszás meghatározó emberei.”

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS (BALATONFÜRED)
Női 5 km:
1. Ashley Twichell (amerikai) 59:07.00   
2. Aurélie Muller (francia) 59:10.50
3. Ana Marcela Cunha (brazil) 59:11.40

27. Juhász Janka 1:01:52.50
28. Novoszáth Melinda 1:01:57.30

hirdetés