Okoskodás helyett – Malonyai Péter jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.07.24. 23:45

Két nap, egy arany, egy bronz – ehhez nem kell kommentár.

Felesleges mindenfajta okoskodás, itt az érzelmek a fontosak.

A csodálatból eredően.

Mert ugyebár jött Hosszú Katinka, és a produkciójával nyomatékosította, hogy állócsillag, ő a legjobb. Újabb címével megtámogatta harcait, aktuális diadalával (is) üzent ellenfeleinek, hogy ha valakinél, nála nem a duma játszik, rengeteg munka van mögötte, nem egyszerűen illendő, kötelező figyelni rá – a vízben és a parton egyaránt. Az pedig különösen csodálatra méltó, hogy a parton vívott háború egy cseppet sem károsította a teljesítményét, feltehetően növelte elszántságát, becsvágyát. Minden mozdulatán látszik, hogy tudja, mit miért tesz.

A világ legjobbja, most éppen 200 méter vegyesen erősítette meg, vajon a másik oldalon hányan mondhatják ezt el – a saját műfajukban?

Meglehet, nem vall jó modorra, de Hosszú Katinka diadalútját, diadalait már – illik, nem illik – megszoktuk, igazságtalanul szinte elvárjuk. Igen, el vagyunk kényeztetve. Köszönet érte most is, jó érzés, mi tagadás.

Azt pedig nehéz szavakba foglalni, amit még vasárnap elért négy magyar ifjú, Kozma Dominik (26), Németh Nándor (17), Holoda Péter (21) és Bohus Richárd (24). Ahogy Sós Csaba mondta, együtt a múlt, a jelen és a jövő. Értem én a kapitányt, szakmai fejtegetését élvezettel hallgatom, de bennem örökre megmarad, ahogy ez a négy srác – nincs rá jobb kifejezés – viháncolt a parton a célba érés és az eredményhirdetés között.

Visszatért valami a múltból, amikor a sport valódi örömforrás volt. El sem akarták hinni, hogy tettük történelmi, ízlelgették a csodát, amelyre csak az lehet képes, akinek – Kozma Dominiket idézem – „van valami a gatyájában”. És miközben folyamatosan vigyorogtak (klasszisbravúrhoz a mosoly kevés), időnként összekapaszkodtak, testbeszédük (is) jelezte: ez, kérem, egy csapat.

Egyéni sportágban, ami különlegesség a javából.

És biztató, hiszen ha jókedvet, örömöt, boldogságot lát a kívülálló, többet kap, mint amennyit egy-egy szuperprodukció ér.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik