„Mindig félünk, de jó móka” – ezt élik át az óriástorony-ugrók

ILKU MIKLÓS, PUSZTAI VIOLAILKU MIKLÓS, PUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2017.07.28. 22:19
Elkezdődött a hazai rendezésű vizes világbajnokság egyik (ha nem a) leglátványosabb száma, az óriásitorony-ugrás a Batthyány téren. A péntek kora délután rendezett rangsoroló ugrások után a női versenyzőkkel beszélgettünk többek között arról, milyen érzés 20 méterről a mélybe vetni magukat, félnek-e a sérülésektől és hogyan készülnek fel egy-egy viadalra.

A 2013-as barcelonai világbajnokságon tűzték először műsorra az óriástorony-ugrást, amely gyorsan nagyon népszerű lett a lélegzetelállító látványa miatt. Ebben a számban a férfiak 27, a nők 20 méterről ugranak.Korábbi cikkünkbenmegpróbáltuk hétköznapi példákkal szemléltetni, mit is jelent ez a magasság, most pedig magukkal a versenyzőkkel igyekszünk bemutatni ezt a már-már extrém sportnak nevezhető őrületet.Korábbi cikkünkbenmegpróbáltuk hétköznapi példákkal szemléltetni, mit is jelent ez a magasság, most pedig magukkal a versenyzőkkel igyekszünk bemutatni ezt a már-már extrém sportnak nevezhető őrületet.

AZ ÓRIÁSTORONY-UGRÁS NŐI MEZŐNYE (FOTÓK: FÖLDI D. ATTILA)

HOGYAN KÉSZÜLNEK FEL A SPORTOLÓK A VESZÉLYES MUTATVÁNYRA?

„A 20 méter engem teljesen felpörget –mondta a Nemzeti Sport Online érdeklődésére a péntek kora délutáni rangsorolón másodikként végző Tara Tira. – Sokat készülünk rá, először tíz méterről ugrunk, aztán egyre magasabbról. Sok gyakorlással válunk magabiztossá ilyen magasságban is. Ha olyan helyen edzünk, ahol lehetőség van rá, hogy húsz méteren is gyakorlatozzunk, akkor először megtervezzük a mozgást, és utána begyakoroljuk. A legtöbbször nyílt vízben landolunk, amikor húsz méterről ugrunk, de gyakorolni medencében szoktunk."

Mindennap gyakorolunk, a nyújtástól és erősítéstől kezdve a technikán át az ugrásokig mindent – folytatta az amerikai versenyző, akit a sérülésekről is faggattunk. – Ezek részei ennek a sportágnak, jönnek-mennek, de megpróbálunk túllendülni rajtuk. Észszerűen edzünk, odafigyelünk a testünkre. Biztosnak kell lennünk abban, hogy elég erősek és hajlékonyak vagyunk ehhez a sportághoz.

A rangsorolót a legmagasabb pontszámmal (67.60) abszolváló német versenyző, Anna Bader kérdésünkre elárulta: a mentális felkészülés rettenetesen fontos az óriástorony-ugróknak. Persze vannak, akik előnnyel indulnak, és gyakran ugranak ilyen magasságból.

„Most versenyszezon van, így gyakorlatilag minden héten versenyzünk, ez a gyakorlás. Télen fedett uszodában edzünk, ahol a technikát gyakoroljuk és erősítünk – magyarázta heves gesztusokkal Bader. – Többen már hozzá vagyunk szokva a medencében landoláshoz, hiszen különböző show-műsorokban szerepelünk, vagy éppen műugrással is foglalkozunk. Ebben a sportágban a mentális felkészülés rengeteget számít. Vizualizáljuk az ugrásokat, fejben lejátsszuk őket újra és újra, hogy aztán jól tudjuk kivitelezni őket."

MILYEN ÉRZÉS A TORONYBAN ÁLLNI ÉS LENÉZNI?

Jó szórakozás innen ugrani – mondta rendkívül nyugodt hangon Tara Tira. – Persze idegesek és izgatottak is vagyunk, de mindig próbálok venni egy nagy levegőt és megnyugtatni magam fent a toronyban. Bízom az elvégzett edzésmunkában. Eddig 23 méter volt a legmagasabb, ahonnan leugrottam.

Anna Bader elárulta, pár nappal a verseny előtt már megérkezett Budapestre, megnézte a várost, amely nagyon tetszett neki, energiával feltöltve vágott neki az ugrásnak.

Nem számítottam rá, hogy vezetni fogok, minden lány remekül teljesített. Fantasztikus kezdés volt, nagyon boldog vagyok – kezdte a rangsoroló után vezető Bader. – Mi mindig félünk, mindig tartunk egy kicsit a magasságtól. Sok gyakorlás és rutin – ezek segítenek abban, hogy kizárjuk a magasságot és az egyéb zavaró tényezőket.

HOGY LÁTJÁK BUDAPESTET?

Tara Tira szinte elalélt a látványtól, rögtön a szívébe zárta Budapestet és Magyarországot. „Úristen, a legszebb hely, ahol valaha versenyeztem. Lenyűgöző a város, a Parlament fantasztikus, nagyon kedves emberek vesznek körül minket, élvezem az itt töltött időt. Nem is kívánhatnék jobbat."

Német riválisa is kimondottan pozitív véleménnyel van fővárosunkról. „A torony nagyszerű itt Budapesten, a landoló medence is fantasztikus, a kilátás pedig... gyönyörű! – mutogatott a háttérbe a Parlament felé a német toronyugró. – A víz meleg, nincsenek hullámok, ez kimondottan tetszik."

Anna Badert családja is elkísérte a világbajnokságra, a helyszínen szorítanak neki, ami erőt ad. „Ők már hozzászoktak, mivel évek óta csinálom. Sőt, szurkolnak is nekem és mindig velem vannak, támogatnak. A tíz hónapos kislányom is mindig velem van és nagyon boldog. Ez a legjobb sportág, csak nézzenek szét! Mondjanak egy jobbat ennél!"

A tízfős női mezőny a pénteki első forduló után szombaton három sorozatot teljesít, és akkor dől el, ki lesz a világbajnok. A férfiak péntek kora délután két sorozaton estek túl, vasárnap pedig újabb kettővel zárul az esemény.

VIZES VB, BUDAPEST
ÓRIÁSTORONY-UGRÁS

NŐK, 1. FORDULÓ
1. Anna Bader (német) 67.60 pont
2. Rhiannan Iffland (ausztrál) 66.30
2. Adriana Jiménez (mexikói) 66.30
2. Tara Tira (amerikai) 66.30

FÉRFIAK, 1-2. FORDULÓ
1. Gary Hunt (brit) 205.40 pont
2. Michal Navrátil (cseh) 191.25
3. Miguel García (kolumbiai) 190.20

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik