Vívó-vb: bejött a csipetnyi varázslat, elkápráztatták a világot

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 06:41
null
Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány (balra) és Csampa Zsolt szövetségi elnök viszonylagos elégedettséggel rázhatott kezet a világbajnokság után (Fotó: Földi Imre)
Új irányt mutatott a rendezésben a budapesti világbajnokság, amelynek résztvevői bármikor szívesen versenyeznének újra Magyarországon. A szövetségi kapitány és a szövetség elnöke is büszkén értékelte az eseményt.

NEM ÉRDEMES ELŐRESZALADNI – KAPITÁNYI ÉRTÉKELÉS

– Megszokhattuk, hogy világversenyek előtt sosem fogalmaz meg elvárásokat az érmek számát illetően. Utólag elárulhatja, a Budapesten szerzett három érem – köztük egy arany – megfelelt a terveinek?
– Összességében elégedett vagyok, az egy aranyéremmel és a két ezüstéremmel jobb eredményt értünk el, mint az egy aranyat és két harmadik helyet hozó legutóbbi, 2013-as hazai világbajnokságon – kezdte a kedden befejeződő budapesti vb értékelését Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány. – A jó teljesítményhez a közönség is hozzásegítette a sportolókat, a drukkerek fantasztikus hangulatot teremtettek, nekik köszönhetően izzott a terem, és ez jótékonyan hatott a versenyzőkre.

– A férfiak egyéni párbajtőrversenyét megnyerő, ezzel az egyéni olimpiai kvótához igen közel kerülő Siklósi Gergely napokkal a győzelme után sem tudta megválaszolni, hogyan volt képes háromtusos hátrányból fordítani az orosz Szergej Bida elleni fináléban. Ön hogyan látta, minek köszönhette a sikert?
– Eléggé magabiztosan győzött, kihasználta az orosz hibáját, aki 13:10-es vezetésénél gyorsan be akarta fejezni a döntőt, és előkészítetlenül ment előre. Gergő az egész versenyen jó és érett vívást mutatott, nem szerencsével, hanem megérdemelten lett ilyen fiatalon világbajnok, s ezért nem lehet elégszer megdicsérni. A hasonló sikerekhez minden adottsága megvan, egyfelől jó a fizikuma, másfelől erős az idegrendszere.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK?
A férfi kardcsapatok fináléjában az egyébként tapasztalt szenegáli Papa Touré és olasz Luigi Martilotti alkotta bírópáros sokat hibázott. Noha a magyar versenyzők nem erre fogták egytusos vereségüket a dél-koreaiak ellen, a Nemzetközi Vívószövetség vezetősége – szokatlanul szigorú ítélettel – felmentette a kettőst a munkavégzés alól a világbajnokság utolsó két napjára. Információnk szerint az ügynek még nincs vége, a bírópáros ténykedésével kapcsolatban a következő napokban újabb bejelentés várható.

– A férfi kardszakág két ezüstjét miként értékeli? A csapatdöntő után azt nyilatkozta, aranyosan csillogó ezüstérmet nyert a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott.
– Az, hogy egy versenyző előnyről veszít – ahogy Szatmári András esetében történt az egyéni döntőben –, benne van a kardvívásban, rendkívül izgalmas és változatos mérkőzéseket hoztak a fegyvernem küzdelmei. Ezt a női csapatversenyben is láthattuk, amelyben a mieinknek sikerült bravúros fordítást bemutatniuk a lengyelek elleni nyolcaddöntőben. Nálam a kardcsapat győztes, Szilágyi Áronnak volt a dél-koreaiak elleni döntő végén egy találata, amelyet nem adtak meg, s amelynek jóvoltából valójában a mieink nyerhettek volna… De hangsúlyozom, nem azért nem adták meg azt a tust a bírók, mert részlehajlóak voltak, hanem mert nem álltak a helyzet magaslatán, a döntőben végig határozatlanok voltak, ez mindkét felet megzavarta. Az aranyos csillogást emellett az adja, ahogyan vívtak a válogatott tagjai és amilyen egységesek voltak. A férfi kardozóké összeérett és összetartó társaság – öröm rájuk nézni. És a legfontosabb, hogy a csapat a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmével majdnem biztosan résztvevője a jövő évi tokiói olimpiának.

– Ugyanerre készül férfi párbajtőr- és női kardcsapatunk is.
– Azzal, hogy a düsseldorfi Európa-bajnokság ezüstérme után világbajnoki ötödik lett, a női kardcsapatnak megnőttek az esélyei az olimpiai részvételre. Végigkövettem a Gárdos Gábor irányításával zajló munkát a szakágban, fáradságos és hosszú volt a csapatkeresés időszaka, azonban az Eb-n már látszott, kezd összeállni a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca alkotta válogatott.

– Mi a helyzet férfi párbajtőrben? Rédli Andrásék ugyancsak nagyot léptek volna előre, ha bejutnak a nyolc közé. Miért nem sikerült legyőzniük az ukránokat?
– Rettenetesen akartak a fiúk, és ez kicsit görcsössé tette őket. Másfelől az ezüstéremig menetelő ukrán válogatott rendkívül rutinos vívókból áll, az ilyen párharcokhoz pedig kell a tapasztalat.

– Mennyit veszítettünk a nyolcaddöntős vereséggel?
– A csapat a kedvező világranglistás helyezését elveszítette, a kilencedik pozícióba csúszott vissza. Pontszámban viszont minimális különbség választja el a nagy rivális, most a rangsorban közvetlenül előttünk álló ukránoktól. A folytatásban négy világkupaversenyen kell úgy teljesítenie a csapatnak, hogy kivívja az olimpiai szereplést. Korábban kétszer, a 2004-es és a 2016-os olimpia előtt is ugyanilyen helyzetbe került a válogatott, amelyeknek ugyancsak bravúrok kellettek a kvalifikációs sorozat utolsó világkupáin az olimpiai részvételhez.

– …aztán mindkét csapat véghez vitte a bravúrt, és mind a kettő érmet szerzett az olimpián.
– Nem érdemes ennyire előreszaladni. Az előző két esetben igen tapasztalt vívókból álló csapat harcolta ki az olimpiai szereplést, a mostani ellenben még nem kész együttes, a soraiban nagyon fiatal versenyzőkkel. A férfi párbajtőrvívás márpedig nem a „gyerekek” sportja, úgyhogy rögös lesz a Tokióig vezető út.

PIHENÉS UTÁN JÖHET AZ ÚJABB ADAG VARÁZSLAT – ELNÖKI ÉRTÉKELÉS

– Az etalonnak tekintett 2013-as után az idei világbajnokságon arra készültek, hogy versenyrendezésben új irányt mutassanak a vívósportban. Megvalósult a terv?
– Nincs kétségem efelől. A vívóvilágból folyamatosan érkező üzenetek azt támasztják alá, hogy szükség van a sportágat látványosabbá tevő változtatásokra; sportolók, edzők és sportvezetők is felsőfokban nyilatkoznak az itteni világbajnokságról – felelte Csampa Zsolt, a Magyar Vívószövetség elnöke, a világbajnokság szervezőbizottságának vezetője. – A kifogástalan, pontos és gördülékeny versenyszervezés mellett igyekeztünk a sportteljesítmény mellé a nézőknek és a sportágnak kis pluszt is adni, a körítés és a technikai újítások pedig kedvező fogadtatásra találtak. Manapság elengedhetetlen, hogy egy sportág eladható legyen és a lehető legszélesebb körben szolgálja ki a nézőket – ehhez látványtechnikai és show-elemekkel igyekeztünk hozzájárulni, de ezt szolgálta a helyi szakkommentátorok munkája is, akik a nagy kivetítőkön megjelenített lassítások segítségével igyekeztek közelebb hozni a szurkolókhoz a páston történteket.

– Maradéktalanul elégedetten kezdenek neki a rendezést lezáró beszámolóknak?
– Amikor megkaptuk a rendezés jogát, volt egy álmunk: a „Kind of Magic”, azaz a Csipetnyi varázslat szlogenhez igazodva impozáns díszletek között, a Hősök terén szerettük volna berendezni a döntők varázslatos helyszínét. Noha ezt nem sikerült megvalósítani, a BOK-csarnokban is pazar, olimpiai kvalifikációs világbajnoksághoz méltó körülményeket tudtunk teremteni. Azzal is elégedettek lehetünk, hogy a szurkolók megtöltötték ezt a csodálatos helyszínt; amikor Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Aliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívószövetség elnöke a megnyitó napján belépett a telt házas csarnokba, azt látta, hogy Magyarországon a sport, a vívás iránt jelentős az érdeklődés.

– Ezúttal is a „frontvonalban” dolgozott. A pástok közvetlen közelében melyik volt a leginkább mágikus pillanat?
– Élményszámba ment Siklósi Gergely fergeteges teljesítménye, olyan erő van a fiatal párbajtőrözőben, amellyel hozzásegítheti a csapatot az olimpiai kvótaszerzéshez. Szatmári András nálam „fehéraranyat” szerzett, és az én szememben a csapat is a dobogó felső fokára állt, mind a teljesítményüket, mind a döntő utáni korrekt nyilatkozataikat tekintve. De varázslat volt az is, amikor Pusztai Liza a 13:1-re megnyert záró asszójával fordított, és nyert Lengyelország ellen a női kardválogatott.

– Apropó, eredmények! A vébé előtt úgy nyilatkozott, az első versenynap előtt leírja a várakozásait. Megosztja, mit rejtett a boríték?
– Az Európa-bajnokság eredményeiből kiindulva – amelyen egy egyéni és három csapatérmet nyertünk – úgy véltem, a realitás három érem megszerzése, ez maradéktalanul teljesült, bár a dobogós helyekre inkább csapatokat vártam.

– Egybecsengő volt a külföldi sportolók és újságírók véleménye: szívesen jönnének újra Budapestre világbajnokságra. Ha holnap felkérnék, nekilátna a csapatával, hogy megszervezze a következőt?
– A 2021-es és 2022-es vébére nincs jelentkező… De először pihenjünk egy keveset! Hatalmas munkát végeztek a szervezők, a különféle területek szakemberei és az önkéntesek – a kormányzati támogatás és a szponzorok mellett nekik köszönhető, hogy ennyire sikeres világversenyt rendeztünk. Az én jelenlegi, jövőre lejáró elnöki mandátumomba biztosan nem fér bele újabb világbajnokság, de rendkívül fontosnak tartom, hogy minél több eseménynek adjunk otthont, amelyen meg tudjuk mutatni Magyarország és Budapest vendégszeretetét, és amelyen újabb csipetnyi varázslattal el tudjuk kápráztatni a világot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik