Az élet Emese után

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.29. 13:38
Szász-Kovács Emese nélkül, de korántsem esélytelenül vág neki május közepén az olimpiai kvalifikációs sorozatnak a magyar női párbajtőr-válogatott. Mint ismert, riói aranyérmesünk gyermeket vár, így az év további versenyein, közte a budapesti világbajnokságon, fiatal csapattal kell helyt állni.

Az olimpiai bajnok a tél végén jelentette be, hogy gyermeket vár, és Kovács Iván, a fegyvernem vezetőedzője ennek megfelelően alakította át válogatottját. Az egyik fontos húzása az volt, hogy betette Nagy Kingát, aki első éves felnőttként egyéniben még nem remekel, ám csapatban stabil és tuserős teljesítményt nyújt. Az “adu ász” pedig a kadet korú Muhari Eszter lett, akit ráadásul azonnal a lehető legmélyebb vízbe dobott, tizenhat évesen lett a válogatott befejező embere. Mellettük a hazai ranglista első két helyét megszerző Kun Anna és Budai Dorina számít biztos tagnak.

Szász-Kovács Emese nélkül készül a magyar női párbajtőr-válogatott
Szász-Kovács Emese nélkül készül a magyar női párbajtőr-válogatott

A húzás olyannyira bejött, hogy az év eddigi három Világkupa-versenyéből kétszer nyolc közé jutott a csapat, és erre 2018-ban – még Emesével… – egyszer sem akadt példa. Mindez egyelőre annyira volt elég, hogy a világranglista 12. helyére jöjjön fel Magyarország, ám ez még mindig távol van a biztos tokiói indulást jelentő hatodiktól. A kulcsverseny természetesen a júliusi, dupla szorzós budapesti világbajnokság lesz, ám addig két eseményen, a május közepi dubai vk-n és a júniusi düsseldorfi Európa-bajnokságon araszolhat előrébb a válogatott.

Az esélyekről, és saját szerepéről az ötszörös kadet Európa-bajnok, kadet világbajnok, ám már a felnőtt csapatban is meghatározó szerepet betöltő Muhari Eszter így nyilatkozott.

„Nagyon örülök, hogy a felnőtt korosztályban is számítanak rám, és egyáltalán nem nyomaszt az a teher, hogy többször én voltam a befejező ember. Én vagyok a kicsi a csapatban, mindent megteszek a győzelemért, és ha nem sikerül, akkor senki sem veszi a fejemet. Múltkoriban, a vb-ezüstérmes Korea ellen összejött, négytusos hátrányból fordítottam. Szeretek a felnőttcsapatban vívni, és nagyon várom a budapesti világbajnokságot. Mondják, nagyszerű lesz a hangulat, bízom benne, hogy jól megy majd a vívás. Ha a vb-n összejönne a nyolc közé jutás, vagy egy még nagyobb bravúr, akkor igenis nyitva lehet az út Tokió felé.”

Muhari Eszter arról is mesélt, hogy Szász-Kovács Emesével még nem vívott egy csapatban, de reméli, hamarosan erre is sor kerülhet.

„Mindannyian szurkolunk Emesének, hogy úgy alakuljon az élete, ahogy szeretné. A szülés után nagyon jó lenne, ha visszatérne közénk. Ha minden optimálisan halad, akkor a kvalifikációs időszak vége felé már ismét pástra léphet. Bízom benne, hogy olyan pozícióban leszünk addigra a világranglistán, hogy vele tovább erősödve összejöhet az olimpiai szereplés!”

Muhari Eszter célja az olimpiai szereplés kiharcolása
Muhari Eszter célja az olimpiai szereplés kiharcolása

Efelé az első állomást május 19-én, vasárnap, a dubai csapat Világkupán teheti meg a magyar válogatott. Nem lesz könnyű, a nyolcaddöntőben várhatóan Franciaország vagy Észtország lesz az ellenfél. Ám bravúrok nélkül nincs olimpia…

A női párbajtőrözők programja a budapesti világbajnokságon:
Július 15.: női párbajtőr egyéni, selejtezők
Július 18.: női párbajtőr egyéni, 64-es tábla, döntő
Július 20.: női párbajtőrcsapat, selejtezők a negyeddöntőkig, helyosztók a 9-16. helyért
Július 21.: női párbajtőrcsapat, az 1-8. helyért

A szervezők a július 15. és 23. között megrendezendő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság minden döntős versenynapjára 5-6 ezer szurkolót, az eseményre összesen csaknem 30 ezer nézőt várnak. A jegyek az vb-re már megvásárolhatók a www.2019budapest.com oldalon keresztül. A selejtezőkre a belépők egységára 1000, a döntőkre 3000-4500 forint.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik