Afrikában az európai edzők viszik el a balhét?

Vágólapra másolva!
2010.07.01. 15:08
null
Sven-Göran Eriksson Elefántcsontpartot vezette a vb-n európaiként (Fotó: Action Images)
A portugál Uniao Leiria labdarúgócsapatának angolai edzője, Lito Vidigal szerint a világbajnokságra kijutó afrikai együttesek többségét csak azért dirigálja jó nevű európai tréner, hogy a szövetség gyengébb szereplés esetén tudjon kire mutogatni.

Az angolai Lito Vidigal rossz szemmel nézi, hogy egyes országok nem szakmai szempontok szerint választanak szövetségi kapitányt Afrikában.

„Évek óta figyelem az afrikai selejtezőket, s észrevettem, hogy ebben a szakaszban a csapatokat gyakran afrikai edzők irányítják, ám ha kijutnak a vébére, külföldi trénerekre cserélik őket. A szövetségek vezetői olykor így akarnak kibújni a felelősség alól egy kiesés esetén. Ekkor azzal védekezhetnek, hogy az elérhető legjobb külföldi edző ült a padon” – mondta Vidigal a Reutersnek egy telefonos interjúban.

A szakember azt ugyanakkor elismerte, hogy az afrikai edzőknek jóval kevesebb lehetőségük van a fejlődésre, mint európai társaiknak.

„Gyakran kérdezik tőlem, hogy az afrikai játékosok miért tudnak sikeresen szerepelni Európában, míg az edzők nem. Ezek a futballisták mindazonáltal fiatalon váltanak kontinenst azért, hogy fejlődhessenek. Az edzőknek viszont gyakran Afrikában kell kezdeniük pályafutásukat, ahol a körülmények nincsenek meg a fejlődéshez, mivel a szervezettség és az infrastruktúra nagyon alacsony szintű” – fogalmazott.

Vidigal úgy tudott gyökeret verni edzőként is Európában, hogy már játékoskorában átköltözött Portugáliába, s ott is telepedett le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik