Busquets: Xavi a legfontosabb játékosunk

Vágólapra másolva!
2010.06.15. 07:00
null
Busquets (balra) Xavit (középen) tartja a válogatott legfontosabb tagjának (Fotó: Action Images)
Címkék
Sergio Busquets, a spanyol válogatott 21 éves futballistája két éve még nem volt tagja a selecciónnak: miközben jelenlegi társai az Európa-bajnoki cím megszerzéséért küzdöttek, addig a középpályás a feljutást ünnepelte a Barcelona B-csapatával. Busquets élete megváltozott, de a játékos állítja, most is ugyanaz az ember, aki 19 évesen volt. A játékos a spanyol Marca napilap kérdéseire válaszolt.

– Spanyolország hamarosan bemutatkozik a világbajnokságon, ön első vb-meccsén léphet pályára, miközben két éve éppen ilyenkor még a Barcelona B-vel harcolta ki a harmadosztályba kerülést. Mi jár a fejében?
– Az, hogy a világ legjobb tornája előtt állunk, amely minden futballistának a legfontosabb esemény. Minden nagyon gyorsan történt velem az utóbbi években. El sem tudtam képzelni, hogy ott lehetek a vébén. Amikor feljutottunk a Barca B-vel, még fel sem lehetett fogni azokat az eseményeket, amelyek velem történtek. Minden olyan hirtelen jött. Pedro és én a feljutásért küzdöttünk, amikor az Európa–bajnokság zajlott, most pedig itt vagyunk.

– Mennyiben változott az a 19 éves srác a mostani 21 esztendőshöz képest?
– Ugyanaz az ember vagyok, mint akkor. Nyilvánvaló, hogy ismertebb lettem, kevesebb szabadidőm van, és nem járkálhatok észrevétlenül, amikor csak akarok, de a személyiségem nem változott. Most persze nehezebb elmenni a barátokkal moziba vagy egy sörre úgy, hogy ne jöjjön oda senki, hogy egy közös fotót vagy autogramot kérjen.

– Milyen mértékben játszott szerepet Josep Guardiola a fejlődésében?
– Rendkívül nagy mértékben. Ő vitt fel az első csapathoz, nála kaptam lehetőséget a meccseken. Ahogy Vicente del Bosquénál a válogatottban, de az én teljesítményem is kellett a bizalom megszerzéséhez a Barcában és a nemzeti csapatban. Guardiolától nagyon sok tanácsot kaptam, főleg a pályafutásom elején. Arra kért, maradjak nyugodt, mivel ismer, és nem egy meccsen kell bizonyítanom.

– Del Bosque egyszer azt mondta, minden csapatnak szüksége lenne egy olyan játékosra, mint ön.
– Del Bosque bízik bennem. Lehetőséget ad a meccseken, és mindig jókat mond rólam, ami nagyon fontos egy futballistának. Mindig is éreztem, hogy a mester támogat engem.

– Egyetért azzal, hogy Xavi a spanyol válogatott motorja?
– Nagyon szerencsés vagyok, mivel a Barcelonában és a nemzeti csapatban is együtt játszhatok Xavival. Ő a világ legjobb középpályása: jól birtokolja a labdát, megadja a mérkőzés tempóját, és olyan ritmust ad a csapatnak, amilyenre éppen szükség van. Számomra ő nem csupán fontos tagja a válogatottnak, hanem a selección legfontosabb játékosa.

– A spanyol csapat a világbajnokság fő esélyese?
– A történelem alapján nem mi vagyunk az esélyesek, mivel korábban nem tudtunk sikeresek lenni. Azonban az Európa-bajnokságon átléptük a határt, valamint a vb-selejtezők során kiváló eredményeket értünk el, jól játszottunk. A kontinensbajnokság megnyerése óta számolni kell velünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik