Még kissé másnaposan is messzire – síugrás

Vágólapra másolva!
2010.02.12. 17:47
null
A síugrók készen állnak arra, hogy elbűvöljék a vancouveri publikumot (Fotó: Reuters)
Címkék
Magyar idő szerint február 13-án hajnali három órakor fellobban a láng, és a kanadai Vancouverben elkezdődnek a XXI. téli olimpiai játékok. Sorozatunkban az egyes sportágakat, szakágakat, illetve ezek egy-egy meghatározó alakját vesszük górcső alá, azokat a sportolókat, akik a havas-jeges játékok sztárjai lehetnek. Most a síugrással foglalkozunk, amely egyébként az első aranyérmest adja Vancouverben. A hivatalos program is ezzel a sportággal kezdődik, a középsánc selejtezőit hamarosan, magyar idő szerint péntek este 19 órakor rendezik.

A Brit Kolumbia államban, közelebbről a csodaszép Whistlerben felállított Olimpiai Park ad otthont a síugrók küzdelmeinek. A Vancouvertől nagyjából 120 kilométernyire északra elterülő komplexum két sáncán három számban avatnak bajnokot.

A sportág története a 19. századig vezethető vissza, amikor 1809-ben Olaf Rye, a norvég hadsereg tisztje kilenc és fél métert repült katonái szeme láttára. 1862-ben rendezték az első versenyt a norvégiai Tyrsilben, majd 1879-től az Oslóhoz közeli Husebybakkenben már évente sort kerítettek az eseményre. A helyszínt 1892-ben helyezték át Holmenkollenbe, melyet a síugrók a mai napig a sportág Mekkájának tartanak.

Az időközben eltelt több mint egy évszázad alatt hatalmas változásokon ment keresztül a síugrás. Az említett huseybakkeni viadalon győztes Olaf Haugmann 20 méteres akkori rekordja például 2005 márciusára a 12-szeresére nőtt, amikor Björn Einar Romören 239 méterig szállt a szlovéniai Planicán.

A sportág már a kezdetektől, vagyis az 1924-es chamonix-i játékok óta az olimpiai program elmaradhatatlan, egyre népszerűbb eleme. 1964 óta rendeznek külön küzdelmeket nagy- és középsáncon, az 1988-as téli olimpia óta pedig már csapatban is megküzdenek egymással a versenyzők.

Kezdetben természetesen a szám feltalálói, a norvégok uralták a sáncokat. A mai napig összesen 28 érmet szereztek az olimpiákon, az összetett éremtáblát mégsem ők vezetik, hanem a tíz elsőségnél járó finnek. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az osztrákok állnak 5 arannyal, 7 ezüsttel és 8 bronzzal.

A VERSENYSZÁMOK

Középsánc

A versenyzők már a megnyitó napján megkezdik selejtezőjüket. Az indulók közül a világkupában legmagasabban rangsorolt 15 ugró automatikusan jogot szerez a másnapi megméretésre, a fennmaradó 35 helyért viszont ádáz küzdelem várható. Február 13-án aztán a legjobb ötven ugró részvételével indul a verseny ér(d)emi része.

Az első sorozatot követően a legjobb harminc eredmény tulajdonosa szerez jogot egy második kísérletre; e szériának az addig megszerzett pontszám fordított sorrendjében vágnak neki. Bajnokot tehát a nyolcvanadik ugrás után avatnak a két gyakorlat összesített eredménye alapján. A torinói játékoktól kezdődően a sánc méretén kicsit növeltek, a K-pontot 90-ről 95-re vitték fel. A szám címvédője, az azóta már visszavonult norvég Lars Bystöl óriási meglepetésre nyert a pragelatói sáncon, egy ponttal megelőzve a finn Matti Hautamäkit, illetve kettővel honfitársát, Roar Ljökelsöyt.

Nagysánc

A selejtezőre február 19-én kerül sor, a középsáncnál már említett rendszerben. A torinói olimpia óta itt is változott a kritikus pont értéke, K120-ról K125-re. Pragelatóban Thomas Morgensternt ünnepelhette a népes nézősereg. Az osztrákok kiválósága 133 méteres első ugrását másodjára egy 140-essel múlta felül, de így is mindössze egytized ponttal előzte meg honfitársát, az első sorozat után még vezető Andreas Koflert. A bronzérem a 2006 februárjában élete formájában ugró Bystölnek jutott.

Csapatverseny

Tizenhat csapat 4-4 ugrója feszül egymásnak február 22-én a whistleri nagysáncon. Az első sorozatokat követően a nyolc legtöbb pontot szerző válogatott kvalifikálja magát a második körbe. Az aranyérem természetesen a nyolc-nyolc ugrás után legmagasabb összesített pontszámú négyes tagjainak nyakába kerül majd.

Alighanem az olimpia papíron legnagyobb favoritját ebben a versenyszámban találjuk: mind a szakma, mind az osztrák közvélemény győzelmet vár Alex Pointner legényeitől. 2006-ban Andreas Widhölzl, Andi Kofler, Martin Koch, Thomas Morgenstern összeállításban az osztrákok simán legyőzték a finneket és a norvégokat, és az utóbbi években egyértelmű Ausztria fölénye.

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI

Gyakori dobogós hármas (balról): Ammann, Schlierenzauer, Morgenstern (Fotó: Action Images)
Gyakori dobogós hármas (balról): Ammann, Schlierenzauer, Morgenstern (Fotó: Action Images)
Simon Ammann

A svájciak klasszisa az egyetlen, aki az aktív ugrók közül elmondhatja magáról, hogy egyéniben kétszeres olimpiai bajnok. 2002-ben Salt Lake Cityben minden előzmény nélkül elővarázsolt négy olyan ugrást, amilyenre a mezőnyből senkinek sem volt válasza.

Azóta eltelt nyolc esztendő, Ammann túl van egy nehéz perióduson, és tavaly óta újra szárnyal. A 2008–2009-es idényben Gregor Schlierenzauer mögött másodikként végzett a világkupában úgy, hogy négy helyszínen is nyerni tudott. A mostani szezonra sikerült megfordítania a kettejük közötti sorrendet: már öt győzelemnél jár, és az előnye akkora volt Schlieri előtt, hogy kihagyhatta a múlt heti willingeni hétvégét, immár az olimpiára összpontosítva.

Gregor Schlierenzauer

Az idén 20 éves osztrák szupertehetség élete első ötkarikás részvételére készül. Eddigi négy évadja a felnőttek között számtalan rekordot hozott. Ami mindennél fontosabb: a formája felfelé ível, a legutóbbi öt Ammann–Schlierenzauer összecsapásból háromszor ő került ki győztesen. Mellette szól, hogy a tavaly januárban az olimpia helyszínén rendezett mindkét vk-versenyt megnyerte, és 149 méterrel ő tartja a sáncrekordot is.

Thomas Morgenstern

Ő is büszkélkedhet már egyéni olimpiai arannyal. A felnőttek között a 2002–2003-as Négysáncversenyen mutatkozott be, s azóta az összes kiemelt viadalon nyert már. 2005-ben Oberstdorfban, 2007-ben Szapporóban, 2009-ben Liberecben szerzett aranyérmet az északisí-világbajnokságokon, a 2006-os torinói olimpián pedig felért a sportág csúcsára.

Az idén két győzelemnél jár, a világkupában pedig messze lemaradva Schlierenzauertől és Ammanntól jelenleg a harmadik. Schlierihez hasonlóan ő is részt vett a hétvégi willingeni versenyen, így talán szintén sújtja majd az akklimatizációs probléma, ám őt ismerve ez aligha fog meglátszani a teljesítményén.

Ha a síugrásban meg kellene nevezni a  formaidőzítés mesterét, a legtöbben rá hivatkoznának.

Janne Ahonen

A finnek legendája 1992-ben debütált a felnőttek között a világkupában. Számtalan rekord és felejthetetlen történet fűződik a pókerarcú finn nevéhez. 36 győzelmet aratott a világkupa versenyein, 108-szor állhatott dobogóra.

Egyedüliként sikerült öt alkalommal is nyernie a Négysáncversenyen, öt aranyérme van az északisí-világbajnokságokról is, továbbá kétszeres világkupa-győztes. Nem hivatalosan az övé a valaha bemutatott leghosszabb ugrás: 2005-ben Planicán – elmondása szerint igencsak másnaposan – 240 méternél fogott talajt, azonban a landoláskor elesett, így a rekordját nem hitelesítették.

Egyvalami maradt ki a felsorolásból: az olimpiai első hely – a játékokról eddig „csak" ezüstökkel sikerült hazatérnie. 2008 márciusában bejelentette a visszavonulását, de látva honfitársai egy évvel későbbi vergődését, az idén visszatért. Novembertől decemberig javuló formát mutatott, ám a Négysáncverseny után visszaesett. Szurkolói remélik, csakis azért, mert legjobbját Vancouverre tartogatja.

Adam Malysz

Már az 1991–1992 szezontól tagja volt a lengyelek felnőttkeretének. A világelitben eltöltött két évtized során négyszer végzett az élen a világkupában, 38 versenyen állhatott fel a dobogó legfelső fokára, és összesen 79 alkalommal végzett az első háromban.

Négyszeres világbajnok, legutóbb 2007-ben, Szapporóban szerzett aranyat. Az olimpiákról egy ezüst- és egy bronzérme van (Salt Lake City). A jelenlegi idényben csak egyszer volt dobogós, a hatodik helyen áll a világkupában, mégis az esélyesek egyikeként kell említeni.

Ahonenhez hasonlóan hatalmas a rutinja, és ami legfőképp mellette szól: legendásan jól alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz. Ha Vancouverben csak egy kicsit is közelít az extrémhez az időjárás, a „Repülő Bajusz"-ként ismert Malysz azonnal előlép a topfavoritok közé.

Egy titkos esélyes: Adam Malysz kedveli a szélsőséges időjárási körülményeket (Fotó: Action Images)
Egy titkos esélyes: Adam Malysz kedveli a szélsőséges időjárási körülményeket (Fotó: Action Images)

A felsoroltakon kívül természetesen jó néhányan képesek arra, hogy kirobbanó formába kerülve harcba szálljanak az aranyérmekért. Például nem esett szó a norvégokról: Mika Kojonkoski tanítványai közül Anders Jacobsen minden további nélkül megelőzheti a fentieket, és bármikor elkaphatja a fonalat a világcsúcstartó Björn Einar Romören is.

Kiválókat ugrik mostanság a németektől Michael Neumayer és Michael Uhrmann, igen tehetséges a finnek fiatal titánja, Harri Olli, de ott lehet az élmezőnyben az idei Négysáncverseny-bajnok Andi Kofler, valamint a tavalyi győztes, Wolfgang Loitzl is.

Biztosra vehetjük, hogy a vancouveri téli olimpia felejthetetlen pillanatokkal ajándékozza majd meg az északi sportágak iránt érdeklődőket, s ebben oroszlánrészt vállalnak a síugrók.

 A vancouveri játékok síugrás-menetrendjét itt olvashatja!

  A SÍUGRÁS VANCOUVERI PROGRAMJA ÉS A LEGUTÓBBI VILÁGVERSENYEK GYŐZTESEI
  KÖZÉPSÁNC NAGYSÁNC CSAPATVERSENY
Az olimpiai döntő napja II. 13. II. 20. II. 22.
Címvédő Lars Bystöl (norvég) Thomas Morgenstern (osztrák) Ausztria
2009 világbajnoka Wolfgang Loitzl (osztrák) Andreas Küttel (svájci) Ausztria

 CSATLÓS DÁVID

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik