A meglepetések versenye volt a férfi sílövősprint

Vágólapra másolva!
2010.02.14. 21:32
null
Itt még Vincent Jay sem gondolta volna, hogy a hibátlan lövészet aranyat ér majd (Fotó: Reuters)
A 10 km-es sprintversennyel a férfi sílövők is elkezdték a versenyzést az olimpián. Az aranyérmet meglepetésre az eddig mindössze egy vk-versenyt nyerő francia Vincent Jay szerezte meg a norvég Emil Hegle Svendsen és a horvát Jakov Fak előtt. Tagscherer Imre a 80. helyen zárt.

Nem fogadták az égiek a kegyeikbe a sílövőket, miután szakadó esőben, havasesőben kellett versenyezniük. Ez meg is látszott a lövőteljesítményeken, hiszen a legnagyobb ászok is egymás után szálltak el. Elsőként az ötszörös olimpiai bajnok norvég Ole Einar Björndalen, aki az első lövészetben háromszor is rontott.

Így aztán némi meglepetésre az első lövészet után a kanadai Leguellec vezetett, a többségnek – így neki is – azonban a második, az álló lövészettel gyűlt meg a baja. Itt szállt el a háromszoros olimpiai bajnok német Greis, vagy az összetett világkupa éllovasa, az orosz Usztyugov, miután mindketten kétszer rontottak.

Itt a horvát Fak volt az első, de mindössze fél másodperc előnnyel állt a francia Jay előtt. Mivel ők a mezőny elején indultak (a legjobb tízben heten voltak olyanok, akik az első tíz között indultak), így nekik még nem voltak olyan rosszak a látási viszonyaik, ennek köszönhetően hibátlanok maradtak.

Fak azonban nem bírta a végét, így Jay 14 másodpercet rávert. Mi több, az első lövészetnél egyet rontó, ám az állóban hibátlan, háromszoros világbajnok norvég Svendsen is le tudta hajrázni, és végül a második helyre jött be, míg a horvátnak be kellett érnie a bronzéremmel.

Persze nem valószínű, hogy Fak túlságosan csalódott lenne ezzel, hiszen eddig mindössze egy vb-bronzot tudott felmutatni, amit a tavalyi vb-n 20 kilométeren szerzett. A mindössze 24 esztendős Jay még dobogón sem állt világversenyen, igaz, egy éve a vancouveri világkupa versenyen már győzött a 20 km-es távon.

A nyolcvannyolc induló között volt egy magyar versenyző is, Tagscherer Imre. A magyar fiú még az elején rajtolt, és mindkét lövészetében kettőt rontott. Végül négy és fél perces hátránnyal a 80. helyen végzett.

„A mai fél óra alatt mindent kaptunk, ami elképzelhető. Volt napsütés, eső, hózivatar: erre nem lehetett rákészülni, hiszen ötpercenként változott az idő. Ez még a nagy nemzeteket is rendkívül nehéz feladat elé állítja, nemhogy minket, kicsiket. Igazából, amikor beértem a célba, rosszabb eredményre gondoltam, mivel nem ment annyira a futás és a lövés sem, ám végül kiderült, jobb helyen végeztem, mint amire számítottam" – mondta a Vasas sportolója a mob.hu-nak a célba érés után, majd még hozzátette:

„Számomra ez nagyon nagy siker, hogy nyolcan is mögöttem végeztek – de a legnagyobb dicsőség, hogy itt vagyunk, képviselhetjük Magyarországot."

Eddig a sílövőversenyek meglepő eredményeket hoztak, a tegnapi női sprintben a szlovák Anastasiya Kuzmina győzelme is felettébb váratlan volt.

 VANCOUVER 2010
FÉRFI 10 KM-ES SPRINTVERSENY  
  1. Vincent Jay (francia) 24:07.8 (0)
  2. Emil Hegle Svendsen (norvég)  +12.2 (1)
  3. Jakov Fak (horvát)  +14.0 (0)
  4. Klemen Bauer (szlovén)  +17.4 (1)
  5. Andrij Derizsemlja (ukrán)  +40.7 (2)
  6. Jean Phillip Leguellec (kanadai)  +49.8 (1)
...  
80. Tagscherer Imre (magyar) +4:31.0 (4)

A TELJES EREDMÉNYLISTÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik