B. Z. utanpotlassport.hu 2020.06.03 18:52 Frissítve: 2020.06.03 18:53

Vízilabda: továbbra is az utánpótlásra támaszkodik a Szentes

Új vezetőedzővel vágott neki a következő ob I-es szezonra való felkészülésnek a Szentes női vízilabdacsapata; az együttesből bár távozott meghatározó korosztályos játékos, a cél továbbra is a helyi fiatalok beépítése.

Kedden megkezdte az edzéseket a Hungerit-Szentes női vízilabdacsapata, amely továbbra is a saját utánpótlására támaszkodva igyekszik minél jobb helyet kivívni az ob I-ben. A koronavírus-járvány miatt idő előtt lefújt élvonalban a  szentesiek a nyolcadik helyen tanyáztak, de könnyen lehet, ha folytatódik a pontvadászat, ettől előrébb végez az együttes, hiszen a nehezebb meccseit már lejátszotta.

Továbbra is az utánpótlásra támaszkodik a Szentes női csapata Fotó: Vidovics Ferenc

Továbbra is az utánpótlásra támaszkodik a Szentes női csapata  •  Fotó: Vidovics Ferenc

Az utánpótlás-bajnokságokban pedig gyaníthatóan érembe került a leállás: az ifik második, a serdülők első helyen álltak a tabellán. A legnagyobb változás a felnőttcsapatban a vezetőedző posztján történt. Komlósi Péter munkáját a szombathelyi AVUS-tól érkezett Matajsz Márk vette át. Érdekesség, hogy a szentesi kötődésű szakember eddig még nem irányított női csapatot. A keretben is történtek változások. A legnagyobb érvágást a gárdának az ificsapat kapitányának, a korosztályos válogatott, 18 éves Kudella Pannának a távozása jelentheti. Rajta kívül Lekrinszki Gina és kínai légiósok álltak tovább. Viszont örömmel fogadják az egyesületnél a rutinos Polák Zsófia és a szentesi nevelésű Tóth Csenge mellett, a tavalyi junior vb-n a magyar kaput őrző, 20 éves Maczkó Lillát, aki az UVSE-t erősítette az elmúlt években, valamint az Egerből átköltözött, szlovák korosztályos válogatott Tamara Kolarovát. A 17 éves játékos bár a legutóbbi ob I-s idényben vajmi kevés szerephez jutott a Heves megyeieknél, az ifibajnokság góllövőlistáján a második helyen állt a zárórakor.

Az elképzelések szerint rá nemcsak az utánpótlás-bajnokságban számítanak Szentesen, így egyike lehet a felnőttek között rendszeresen játszó különítménynek, melynek tagjai között szerepel a 18 éves Bocskay Edit, a serdülőbajnokság gólkirálynői címére a csonka évadban újra a legnagyobb eséllyel pályázó, 17 éves Dömsödi Dalma, és a 2004-es születésű Mácsai Kata, valamint Tóth Fruzsina is. Persze, rajtuk kívül is akadtak fiatal pólóslányok az első osztály összecsapásain: Csiszár Mercédesz és Fodor Fiorella is több mérkőzésen szóhoz jutott, idén pedig debütált az ob I-ben a 15 éves Bonca Vivien is. A szentesiek női szakágvezetője, Dömsödi József szerint a klub filozófiája nem lesz más az új vezetőedző kinevezésével.

Matajsz Márk hosszútávon számítana a fiatalokra Fotó: Vidovics Ferenc

Matajsz Márk hosszútávon számítana a fiatalokra  •  Fotó: Vidovics Ferenc

„Klubunk ars poeticája az, hogy a szentesi tehetségeket mindenképpen be kell építeni a felnőttcsapatba – mondta a szakember honlapunknak. – Ez nem fog változni. Most Matajsz Márkó tizenöt fős keretében tizenegy szentesi játékos található. Ez a szám, azt hiszem, hogy önmagáért beszél. Sajnos, azzal nem tudunk mit csinálni, hogy nincs a városban továbbtanulási lehetőség. Így szinte semelyik élvonalbeli klubbal nem tudunk versenyezni, hiszen mindenütt van főiskola vagy egyetem. Kis klubként még mindig tizenegyszeres magyar bajnokok vagyunk, 1993-ban BEK-et nyertünk, és a magyar női mezőnyben ez azóta sem sikerült senkinek. Szóval a hagyományok mellettünk vannak, de sajnos minden évben mennek el játékosok, mint most is Kudella Panni, vagy az Universiadé-válogatott kapus, Lekrinszki Gina. Ezzel nem tudunk mit tenni. Tisztában vagyunk vele, hogy megvan ez az egészséges fluktuáció, de szerencsére támaszkodhatunk az utánpótlásra. Mindenki fejlődésében eljön az a pont, amikor váltania kell. A nőknél ez hamarabb érkezik, hiszen tizennégy-tizenöt évesen már játszanak az ob I-ben, és hamarabb is abbahagyják a vízilabdát, mint a férfiak.”

Matajsz Márk vezetőedző az egyesületnek adott interjújában úgy fogalmazott a fiatalokról:

„Minél több szentesi fiatalt szeretnék idővel a felnőttcsapatban látni, és felépíteni egy rendszert, hogy három-négy éven belül legyen egy nagyon jó Szentes. Természetesen az sem baj, ha hamarabb. Utánpótlás-nevelő egyesület vagyunk, tehát az a jövőképem, hogy idővel minél kevesebb lányt kelljen majd igazolnunk. Ehhez fontos, hogy tehetségeket neveljünk, és megtartsuk őket.”

Hogy az ígéretek hosszabb távon valóban ott tarthatóak-e Szentesen, az még nem a következő hetekben fog kiderülni, mindenesetre a női csapat munkába állt, és igen jó benyomást is tett a vezetőedzőre. Az utánpótlásgárdák egyelőre még nem kezdtek el vízilabdázni, Pohl Anette úszóedző segítségével indult el a felkészülésük.

 További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.