Vízilabda: hisz a hűséges fiatalokban a BVSC-Zugló

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.09. 18:44
Címkék
A BVSC-Zugló női vízilabdacsapatának vezetőedzője, Petrovics Mátyás a fiatalok beépítésének az eredményességgel való összhangjáról is szót ejtett.

A BVSC-Zugló női ob I-es csapatában változó arányban, de hét utánpótláskorú játékos (Alaksza Dóra, Alaksza Noémi, Fekete Flóra, Gasparics Kata, Hajdú Zsófia, Ősz Varga Lilla, Utassy Kata) is szerepelt a járvány miatt idő előtt lefújt bajnokságban. Az együttest a tabella harmadik helyén érte a záróra, ebből vonhatjuk le a következtetést: a fiatalok nemcsak játszottak, de eredményesen is tették mindezt. A csapatban a következő idényben sem lesz nagy változás, a nemrégiben kihirdetett bő, 19 fős keretben hasonló létszámban kaptak helyet a korosztályos ígéretek, köztük új igazolásként a Győrből érkezett 17 éves Dobos Csenge. Ezzel szemben az előző szezonban még az ifibajnokságban is érdekeltek közül egyedül az Egyesült Államokban ösztöndíjjal tovább tanuló juniorválogatott Utassy Kata szerepel a távozók listáján.Alaksza Dóra, Alaksza Noémi, Fekete Flóra, Gasparics Kata, Hajdú Zsófia, Ősz Varga Lilla, Utassy Kata) is szerepelt a járvány miatt idő előtt lefújt bajnokságban. Az együttest a tabella harmadik helyén érte a záróra, ebből vonhatjuk le a következtetést: a fiatalok nemcsak játszottak, de eredményesen is tették mindezt. A csapatban a következő idényben sem lesz nagy változás, a nemrégiben kihirdetett bő, 19 fős keretben hasonló létszámban kaptak helyet a korosztályos ígéretek, köztük új igazolásként a Győrből érkezett 17 éves Dobos Csenge. Ezzel szemben az előző szezonban még az ifibajnokságban is érdekeltek közül egyedül az Egyesült Államokban ösztöndíjjal tovább tanuló juniorválogatott Utassy Kata szerepel a távozók listáján.

A BVSC-Zugló 2020/21-es női vízilabdacsapata Forrás: bvscvizilabda.hu
A BVSC-Zugló 2020/21-es női vízilabdacsapata Forrás: bvscvizilabda.hu

A BVSC-Zugló 2020/21-es női vízilabdacsapata  •  Forrás: bvscvizilabda.hu

„A klubunk filozófiája az, hogy elsősorban a BVSC számára neveljünk játékosokat – mondja Petrovics Mátyás vezetőedző. – Az utánpótlásunknak olyan perspektívát szeretnénk kínálni, amely lehetővé teszi a fejlődést és ezzel együtt a klubhűség is kialakul. Úgy gondolom, mindkét célunk megvalósul, mert a felnőttcsapatunk nyolcvan százaléka saját nevelés vagy már itt játszott a serdülő- és ifiéveiben is. A mai sportviszonyok között ez nagy erénye a klubnak, ezért is próbálunk hasonló úton haladni tovább. Ezzel függ össze, hogy mi csak magyar vízilabdázókban gondolkodunk. Fontos, hogy az utánpótláskorúak tudják, külföldi játékos nem fogja elvenni a helyüket a felnőttcsapatban.”

A női gárdának van is honnan merítenie. Az egyesület ifijei és serdülői is a korosztályos bajnokságok dobogójáért küzdöttek az elmúlt években, a legutóbbi pontvadászat befejeztekor pedig a gyermekbajnokságban élen álltak Mészáros Vanda tanítványai. A fiatal, ambiciózus tréner a következő évadtól a serdülőket viszi tovább és a felnőttek másodedzői posztját tölti be. Petrovics Mátyás azt, hogy az ob I-ben is szeretnének az éremért játszani, miközben az utánpótlást is rendszeresen foglalkoztatnák a női együttesben, nem nehézségnek, hanem nagyon szép kihívásnak titulálja.

„Tíz éve itt vagyok a BVSC-ben, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy ez a kettő együtt működjön. Plusz öröm, hogy a felnőttválogatott számára is tudunk nevelni játékosokat. Több olyan vízilabdázónk van, akik nem válogatottként érkeztek hozzánk, de eljutottak odáig. A feladat mindenképpen komplex. Úgy kell tervezni a fiatalokkal, hogy felnőttkorukra teljesedjenek ki.”

A vezetőedző igyekszik minél több tinédzsernek megadni a lehetőséget a bizonyításra. Az viszont, hogy elsőre ki állja meg a helyét a „nagyok” között, több mindentől függ.

„A női vízlabdában ez speciális helyzet, mert fiatalabban kerülnek be a játékosok az ob I-es keretbe, meccsekre, mint a férfiak között. Egyrészt az alapján próbálunk dönteni, hogy fizikálisan érettek-e, másrészt a posztok eltérő erőnlétet, tudást kívánnak meg, szóval az sem baj, ha taktikailag fel tud nőni valaki a feladatokhoz. Viszonylag hamar szavazunk bizalmat azoknak a tehetségeinknek, akik itt nevelkednek, már csak azért is, mert ez az én ars poeticám, de megjegyzendő, hogy ők az utánpótláskorban szükséges edzésmunkát végzik, nem a felnőttcsapatát. Nagyon fontos, hogy megkapják a korosztályos felkészítést.”

Petrovics Mátyás a következő idénnyel kapcsolatban elmondta, az utánpótlás céljai nincsenek eredményekben megfogalmazva, a teljesítménynek a szakmai munkáról kell visszaigazolást adnia. A felnőttcsapattal már más a helyzet. A szakember továbbra is az élmezőnyben kívánja tartani az együttest, de kiemeli, véleménye szerint ez csak úgy valósulhat meg, ha utánpótláskorban nem „égetik ki” a játékosakat, nem a hajszolják bele őket a sikerekbe, hanem kizárólag hosszútávon gondolkodnak a pályafutásokat illetően.

A BVSC-Zugló 2020/2021- es bő játékoskerete:
Alaksza Dóra, Alaksza Noémi, Doroszlai Vanda, Dobos Csenge, Farkas Kata, Farkas Tamara, Fekete Flóra, Gasparics Kata, Gémes Alexa, Gyöngyössy Anikó, Hajdu Zsófia, Hnatyszyn Kinga, Kele Nikolett, Koncz Hanna, Leimeter Dóra, Mihály Kinga, Ősz Varga Lilla, Takács Orsolya, Tóth Eszter.

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik