B. Z. utanpotlassport.hu 2019.12.02 16:54 Frissítve: 2019.12.02 17:04

Vízilabda: Biros Péter új alapokra helyezi a női utánpótlást

A női vízilabda-utánpótlás szövetségi kapitányának november végén kinevezett Biros Péter hisz benne, hogy az általa megálmodott rendszer működőképes lesz, és ez a korosztályos válogatottak eredményein is megmutatkozik. A háromszoros olimpiai bajnok kapitány óriási, de kellemes tehernek tartja új szerepkörét.

November végén a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, Biros Pétert nevezték ki a női utánpótlás szövetségi kapitány koordinátorának – a poszton gyakorlatilag dr. Faragó Tamást váltotta. A vezető több mint négy éve dolgozik a női vízilabdában, jelenleg is az Eger felnőttcsapatának vezetőedzői feladatainak ellátása mellett veszi kezébe az utánpótlás irányítását. A kapitányi poszton történt változás egyik fő oka, hogy idén a női utánpótláscsapatok a vártnál jóval gyengébben szerepeltek a világeseményeken. Az U15-ös csapat hetedik, az U17-es kilencedik helyen végzett az Európa-bajnokságon, az U20-as együttesnek pedig szintén hetedik hely jutott a világbajnokságon – bár szinte minden esetben apróságokon, olykor szerencsén múlott a jobb eredmény.

birospeter01civil

Biros Péter  •  Fotó: Nemes Róbert

„Nem azt mondom, hogy óriási a baj, de nem jöttek a női vízilabdában tőlünk elvárható  eredmények – vélekedik Biros Péter.  – Egy világeseményen, ha fogalmazhatok úgy, mindig minden egy paraszthajszálon múlik. A negyeddöntőben dől el, éremért játszik-e a csapat. Idén nem jött ki a lépés válogatottjainknak, nem kerültek négybe, de úgy gondolom, sokkal több van bennük, mint amit az eredmények mutatnak. A női utánpótlást új alapokra kell helyezni, reformra van szükség. Összeszedett rendszerben szeretnék gondolkozni, mert az lehet a kulcsa az egésznek.”

A szakember elképzelései között elsősorban az szerepel, hogy az említett rendszerben minden játékos pontosan tisztában legyen feladatával. Úgy tartja, ahogy nőnek a korosztályok, úgy kell a játékosoknak egyre többet tudniuk a vízilabdáról.

„Azon is elgondolkoztam, hogy kell-e változtatni a bajnokságok lebonyolításán. A fiúk megtették, de egyelőre szeretném megvizsgálni, az övék mennyire működőképes. Tisztában vagyok vele, a  munka gyümölcse nem egy-kettőre fog beérni, de én mindent megteszek a cél érdekében és a stábtagokban is maximálisan megbízom, rajtuk is sok fog múlni.”

Biros Péter szerint munkájának első nagyobb értékmérője a 2004-es korosztály világbajnoki szereplése lesz jövő nyár elején, egy jó teljesítmény megadhatja az alaphangot a folytatáshoz. Addig minél jobban igyekeznek feltérképezni a nemzetközi utánpótlásmezőnyt, felmérni a magyar korosztályos válogatottak erősségeit, hiányosságait.

„Lehet, hogy nem egyből jön a csúcsszuper teljesítmény, de előre fogunk lépkedni szépen. Bíznunk kell magunkban, pozitív magyaroknak kell lennünk, és igenis, meg tudjuk csinálni! Ha nem hinném, hogy meg tudom csinálni, nem vállaltam volna el ezt a pozíciót. Sok fantáziát és nagy kihívást látok a korosztályok koordinálásban, mindemellett óriási, de kellemes teher olyan dolgot csinálni, ami megváltoztathatja a női utánpótlást.”

A szövetség elnöksége által megszavazott határozatok
- női utánpótlás szövetségi kapitány: Biros Péter
- női utánpótlás tehetséggondozó szakmai vezető: dr. Faragó Tamás
- női utánpótlás tehetséggondozó koordinátor: Mihók Attila
- a 2001/2002-es női korosztály edzője: Varga Tamás és Lukács Dénes
- a 2003/2004-es női korosztály edzője: Benczur Márton és Sike József
- a 2001/2002-es és a 2003/2004-es korosztály edzője: Béres Gergő; általános erőnléti edzője: Zilahi Tamás
- a 2005-ös női korosztály edzője: Mészáros Vanda és dr. Nádor Zsombor
A 2006-os és 2007-es női korosztály
- Budapesti régió edzője: Kisteleki Dóra; segítője: Bata Kornél
- Alföldi régió edzője: Kozák László; segítője: Szremkó Krisztina
- Északi régió edzője: Erdei János; segítője: Rühl Csaba
- Nyugati régió edzője: Vogel Zsolt; segítője: Tomaskovics Eszter

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.