Vízilabda: a 15 éves Nagy Ákos szerint a csapaté az összes díj

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.16. 08:48
Címkék
A 15 éves vízilabdázó, Nagy Ákos ebben az évben mindent megnyert, amit lehetett. Klubjával veretlenül lett bajnok, a válogatottal aranyérmet szerzett az U15-ös korosztály első Európa-bajnokságán, amelyen amellett, hogy gólkirályi címig jutott, a torna legértékesebb játékosának díját is átvehette.

Nem jelenthetjük ki, hogy Nagy Ákos álmodni sem mert ilyen sikerekről, hiszen ha valaki, ő szeret előre gondolkodni. A KSI SE 15 éves balkezes vízilabdázója 98 góllal járult hozzá ahhoz, hogy csapata hibátlan mérleggel (26 meccsen 26 győzelem) nyerje meg a gyermekbajnokságot, majd az U15-ös válogatott alapembereként a bulgáriai Burgaszban 26 góllal segítette Magyarországot az Európa-bajnoki trófeához. A kontinenstornán azonban nemcsak gólkirály lett, hanem a legértékesebb játékos címet is bezsebelte.Nagy Ákos álmodni sem mert ilyen sikerekről, hiszen ha valaki, ő szeret előre gondolkodni. A KSI SE 15 éves balkezes vízilabdázója 98 góllal járult hozzá ahhoz, hogy csapata hibátlan mérleggel (26 meccsen 26 győzelem) nyerje meg a gyermekbajnokságot, majd az U15-ös válogatott alapembereként a bulgáriai Burgaszban 26 góllal segítette Magyarországot az Európa-bajnoki trófeához. A kontinenstornán azonban nemcsak gólkirály lett, hanem a legértékesebb játékos címet is bezsebelte.

– Az Eb-aranyat korábban megjósoltad. A többiről nem szóltál.

Amikor megtudtuk, hogy részt veszünk az Európa-bajnokságon, eldöntöttük, hogy megnyerjük. Én nem tudtam elképzelni más végkifejletet. Ugyanígy voltam a bajnoksággal is. Tisztában voltam vele, hogy esélyesek vagyunk, és annyit dolgoztunk az edzéseken, hogy jönnie kellett az eredménynek. Persze, voltak elképesztően nehéz meccseink, és olyan is, amelyen enyhén szólva gyatrán játszottam, ezért csak tízből kilenc pontot adok magamnak az évre.

u nagy
u nagy

Nagy Ákos és az Európa-bajnokság trófeái  •  Fotó: Kovács Cs. Tamás

– Az Európa-bajnoki szerepléssel sincs meg a tíz?

Nincs. Burgaszban nem kellett volna annyiszor gödörbe kerülnünk. Mondjuk, akkor nem lett volna honnan kimásznunk. A horvátoktól utolsó másodperces góllal kaptunk ki a csoportban, a szerbek nagy hátrányból jöttek vissza ellenünk, a montenegróiak elleni döntőben is korán elhittük, hogy nyertünk, és úgy gondoltuk, már nem is kell semmit csinálnunk. Aztán rendre rájöttünk, ez nem így van. Szerencsére a csapat mindig fel tudott állni.

– Ebben azért nagy szerepe volt a góljaidnak.

Örülök, hogy úgy tudtam beilleszkedni a válogatottba, hogy a társak elvárják tőlem, csináljak valamit a szorult helyzetekben.

– A taktika része lett, hogy Nagy Ákos majd csak bedobja valahogy?

Dehogyis! Minden az adott szituációban dől el. Ha úgy érzem, jó napot fogtam ki, többet vállalkozom. Akkor azt mondjuk, játsszunk több olyan fórt, ami rám jön ki. Ez még csak nem is teher számomra, sokkal inkább megnyugtat, hogy a többiek bíznak bennem, ezáltal én is magabiztosabb leszek.

– Magabiztosságod gólkirályi címet és legértékesebb játékosnak járó díjat ért.

Ezeknek nagyon örülök, de az elsődleges cél az aranyérem volt.

– Ezen gyorsan túlszaladtunk.

Mert nekem tényleg másodlagosak a díjak. Én pont ugyanilyen vidám és boldog lennék, ha meg sem kaptam volna őket, de miénk a bajnoki cím. Ráadásul ahhoz, hogy valaki gólkirály és legjobb játékos legyen, kell egy csapat, ami ezekké teszi. A társak tudják, hova kell passzolni neki, honnan és mikor szeret lőni, milyen helyzetekben megjátszható. Az összhang a kulcsa mindennek. Csak akkor tudsz kiemelkedni, ha a többiek kiemelnek téged.

– A csapaté az összes díj?

Kizárólag a csapaté.

– Pihenés jön vagy újabb tervek szövögetése?

A pihenés most az, hogy gondolatban teljesen ráálltam a következő bajnokságra. Sőt fejben már meg is nyertük. Jövőre világbajnokság is lesz, nem árthat azt sem eltervezni egy picit. Nagyon előre azonban nem szövögetek álmokat, azt az egyet leszámítva, hogy olimpiai bajnok akarok lenni.

 

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik