Vívás: a háromszoros kadét Eb-győztes Muhari Eszter a veronai vb előtt

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.19. 11:46
Címkék
A tavalyi mellé még két Eb-címet szerzett, így háromszoros kadét Európa-bajnokként tért haza Szocsiból, a korosztályos vívó Európa-bajnokságról Muhari Eszter. Nehéz eldönteni, mi a nagyobb szám: az, hogy Budapesti Honvéd 15 éves párbajtőrözője egyéniben és csapatban is aranyérmes lett, vagy az, hogy az egész viadalon egyetlen csörtét sem vesztett…

Bruckner Vince – utanpotlassport.huElment Szocsiba, és végigverte Európát. A kadétkorú párbajtőröző, Muhari Eszter egyéniben és csapatban – Büki Lili, Dékány Kinga és Kolczonay Borbála oldalán – egyaránt győzött a korosztályos vívó Európa-bajnokságon. A 15 esztendős, még a következő évben is a korosztályban versenyző a huszonnégy csörtéje alatt mindvégig veretlen maradt, s csapatban is mindössze két „döntetlent” tartalmaz az elképesztő mérlege.Bruckner Vince – utanpotlassport.huElment Szocsiba, és végigverte Európát. A kadétkorú párbajtőröző, Muhari Eszter egyéniben és csapatban – Büki Lili, Dékány Kinga és Kolczonay Borbála oldalán – egyaránt győzött a korosztályos vívó Európa-bajnokságon. A 15 esztendős, még a következő évben is a korosztályban versenyző a huszonnégy csörtéje alatt mindvégig veretlen maradt, s csapatban is mindössze két „döntetlent” tartalmaz az elképesztő mérlege.

 

Muhari Eszter parádézott Szocsiban: egyéniben és csapatban is aranyérmes lett! Fotó: Augusto Bizzi/EFC
Muhari Eszter parádézott Szocsiban: egyéniben és csapatban is aranyérmes lett! Fotó: Augusto Bizzi/EFC

Muhari Eszter parádézott Szocsiban: egyéniben és csapatban is aranyérmes lett! • Fotó: Augusto Bizzi/EFC

 

Nem titok, a tavaly klubváltáson átesett, a korábban az MTK-t, azóta pedig a Budapesti Honvédot erősítő leány az első helyért utazott az Eb-re, tekintve, hogy már tavaly is parádézott: Plovdivban is győzött csapatban, egyéniben pedig mindössze egy tussal maradt le az aranyról.

„Jól ment a vívás az utóbbi időben, bíztam benne, hogy Szocsiban egyéniben is győzhetek. Motivált, hogy tavaly már nagyon közel voltam a sikerhez, ráadásul a lány, akitől akkor kikaptam, azóta már kiöregedett a mezőnyből. Az Európa-bajnokság előtti két hétben nagyon sokat edzettem, többet, mint általában. Talán ennek is volt köszönhető, hogy higgadtabban vívtam.”

Eszter a mostani fináléban is erős ellenféllel, méghozzá honfitársával, a békéscsabai Dékány Kingával találkozott. A döntőben 15:9-re győztes Muhari elmondta: az utolsó mérkőzés előtt igyekezett mindent kikapcsolni, csak a feladatára összpontosított.

„A döntőt megelőzően másfél órát pihenhettünk, ez sokat segített abban, hogy mentálisan megfelelően felkészüljek a mérkőzésre. Kinga nehéz ellenfél, de próbáltam csak magammal foglalkozni, kizárólag arra koncentráltam, hogy végre újra itt vagyok, és sikerülhet az, ami tavaly nem, vagyis egyéni Európa-bajnok lehetek.”

S hogy mennyit számított a mentális felkészülés? És miként lépett előre Eszter ezen a téren?

„A korábbiakhoz képest rengeteget számított, hogy sokkal nyugodtabban versenyeztem. Amikor nem úgy alakult az adott asszó, ahogyan elterveztem, akkor is higgadt maradtam, s a magam javára fordítottam a helyzetet. Sokat nyomott a latban, hogy az edzőm, László István mellett sportpszichológus is segítette a felkészülésemet.”

Természetesen az újabb csapatarany is különlegesen kedves az amúgy az ifjúsági olimpiára is készülő Eszternek, már csak azért is, mert a lányokkal igazán jó társaságot alkotnak.

„Szeptember óta ebben az összeállításban versenyzünk, járjuk az európai állomásokat. Ez idő alatt kiderült, hogy sok mindenben hasonlítunk egymásra, jól összecsiszolódtunk. Az egység sokat segített az Eb-n is."

Újabb két Eb-arany ide vagy oda, nincs megállás. Már csak azért sem, mert áprilisban már következik a korosztályos világbajnokság Veronában. Talán mondani sem kell, ilyen szereplés után Eszter hasonló célokkal utazik oda is.

Egyéb korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik