Tájékozódási futás: szombattól Kecskeméten rendezik a junior-vb-t

Vágólapra másolva!
2018.07.07. 15:38
Címkék
Legalább két magyar pódiumhelyezésben reménykednek a kecskeméti junior-vb szervezői. Gera Tibor szerint a leány mezőnyben lehet több esélyünk az éremre, de a fiúknak is sokat segíthet az ismerős táj és a jellegzetesen magyaros homokbuckás terep.

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Junior, tájfutásban tehát a 18-19 éves korosztály világbajnokságát tartják Kecskeméten július 8-a és 14-e között. A viadalra 36 országból érkeznek résztvevők, összesen mintegy 330-an – tudtuk meg Gera Tibor főszervezőtől, az eggyel fiatalabb, ifjúsági korosztály magyar szövetségi kapitányától.Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Junior, tájfutásban tehát a 18-19 éves korosztály világbajnokságát tartják Kecskeméten július 8-a és 14-e között. A viadalra 36 országból érkeznek résztvevők, összesen mintegy 330-an – tudtuk meg Gera Tibor főszervezőtől, az eggyel fiatalabb, ifjúsági korosztály magyar szövetségi kapitányától.

Gárdonyi Csilla
Gárdonyi Csilla

Az egyik magyar éremesélyes, Gárdonyi Csilla

„A kísérőkkel együtt több mint négyszáz ember utazik a versenyre a világ minden szegletéből, Dél-Afrikától Észak-Amerikán át Japánig és Ausztráliáig. Már most kijelenthetjük, ez lesz Magyarország egyik, ha nem a legnagyobb tájfutó eseménye.”

A fiú és a leány kategóriák résztvevői négy számban, normál-, sprint- és középtávon, valamint csapat váltóban mérik össze tudásukat és sebességüket a kecskeméti terepen. Hazánk legutóbb 2001-ben adott otthont junior-vb-nek, akkor Miskolc és környéke fogadta a versenyzőket – magyarérem azonban nem született. Gera Tibor szerint idén másként lesz.

„Házigazdaként teljes létszámban vehetünk részt a versenyben, ez hat fiút és hat lányt jelent. Szerintem főleg a lányokban lehet benne a legjobb hat közötti helyezés, az pedig azt jelenti, hogy már a pódiumon vannak. A fiúknál sokkal sűrűbb a mezőny, és az igazat megvallva most nem érzem úgy, hogy lenne elég érett versenyzőnk a dobogóhoz. Ha a legjobb húsz közé bejutunk, már az is óriási eredmény – erre pedig jó esélyt látok” – tette hozzá a szervező.

A lányoknál az egyik nagy éremesélyes az a Gárdonyi Csilla, aki az előző héten Bulgáriában, a careveci erődben Európa-bajnoki címet nyert sprint kategóriában – ez volt pályafutása harmadik Eb-győzelme. „Mellette Sárközi Zsófia, Vékony Vanda és Szuromi Hanga is képes lehet az érmekért csatázni” – hangsúlyozta Gera Tibor.

A sportvezetőúgy véli, nemcsak a hazai környezet, de a kijelölt pálya is kedvez a magyaroknak. A homokbuckás, bozontos környezet ugyanis rendkívül egyedi, a sportág legjobbjainak számító skandinávok számára pedig teljesen szokatlan.

További korosztályos hírekTÁJÉKOZÓDÁSI FUTÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik